PRP metoda lečenja artroza, povreda i bolnih sindroma

Artoze (gonarthrosis, coxarthrosis i ostale) , povrede tetiva, ligamenata i mišića kao i hronični bolni sindromi vezani za pomenuta tkiva često predstavljaju težak terapijski problem za pacijenta, kao i zdravstvene radnike u ortopediji i traumatologiji, fizikalnoj i sportskoj medicini.

 

Imaju visoku incidencu i neretko rezultuju dugotrajnim odsustvima i umanjenjem radne i sportske sposobnosti. Ista stanja i povrede kod profesionalnih sportista dovode do produženih odsustvovanja sa posledičnim padom forme i ugrožavanjem karijere.

 

Platelet-rich plasma (PRP) sadrži različite faktore rasta i ima ogromne potencijale da utiče na poboljšano zarastanje povređenih zglobova, tetiva, ligamenata i mišića

U poslednjih nekoliko godina sprovedena su brojna ispitivanja mehanizama dejstva kao i standardizacija tehnika procesuiranja i doziranja PRP-a.

 

Platelet-rich plasma stimuliše proliferaciju ćelija na mestu primene, pospešuje zarastanje povređenih zglobova, tetiva, ligamenata i mišića i ubrzava rehabilitaciju i vraćanje na nivo aktivnosti pre povrede.

 

Koje su indikacije za primenu PRP-a  ?

 

Broj indikacije se ubrzano povećava, sa početnom primenom i najboljim rezultatima kod hroničnih teninopatija, rezistentnih na analgetike i fizikalnu terapiju, na brojna druga stanja i povrede : 

  • hronične tendinopatije : tennis elbow, patelarni tendonitis, tendonitis Ahilove tetive
  • kod artroza (gonarthrosis, coxarthrosis i ostalih)
  • kod povreda i nakon hirurške reparacije Ahilove tetive, 
  • tetive kvadricepsa, 
  • ligamenta patele, tetive bicepsa (proksimalni i distalni pripoj), 
  • ruptura gastroknemiusa
  • plantarni fascitis
  • povrede medijalnih i lateralnih kolateralnih ligamenata kolena
  • nakon artroskopija: kolena (meniscektomije ili reparacije meniskusa, parcijalne lezije ACL-a, rekonstrukcije, hondralni defekti), ramena (stabilizacije i reparacije rotatora), skočnog zgloba.

 

Najbolji rezultgati se postižu sa individualnim planiranjem primene PRP-a, nakon primene adekvatnim savetima za aktivnosti i pravom kombinacijom fizikalno terapijskih procedura ukoliko su potrebne.

 

Kako PRP tretman utiče ne procese zarastanja?

Danas dostupne metode lečenja povreda tetiva ligamenata i mišića i pored ogromnih napredaka u operativnoj tehnici i ortopedskim implantatima, kao i razumevanju bioloških mehanizama povreda, nisu dovoljno efikasne, u velikom broju slučajeva ne dovode do definitivnog izlečenja. Postoperativni oporovak u brojnim slučajevima zahteva dužu imobilizaciju koja često ugrožava i umanjuje poptuni funkcionalni oporak.

 

Farmakološka terapija - nesteroidni antiinflamatorni lekovi (NSAIL) ili kortikosteroidi mogu da olakšaju tegobe u nekim slučajevima ali je često olakšanje samo privremeno, sa često prisutnim neželjenim efektima. 

 

Idealan tretman bi trebalo da ostvari svoj cilj u relativno kratkom vremenu sa malo nelagodnosti ili invalidnosti. Iako se najvećem broju slučajeva intraoperativno postigne pouzdana hirurška reparacija ligamenata, tetiva ili mišića, dugotrajni ishodi lečenja nisu jednako dobri kao imedijatni hirurški rezultat. Jedan od primarnih razloga za suboptimalne hiruške ishode je činjenica da hirurška fiksacija (anchor-ima, zavrtnjima i suturama) vremenom gubi na snazi, ukoliko reparirane strukture nemaju dovoljno potencijala i sposobnosti za samoreparatorne procese.

 

Određeni faktori se mogu koristiti samostalno ili u različitim kombinacijama, danas je u brojnim centrima u rutinskoj praksi primena PRP-a (trombocitima obogaćene plazme Platelet-rich plasma), što je u stvari plazma procesuirana na takav način da zadržava visoku koncentraciju trombocita i faktora rasta

Platelet-rich plasma pospešuje procese zarastanja na više načina. U trombocitima se nalaze faktori rasta koji iniciraju reparatorne odgovore tkiva, pozitivno utičuna produkciju kolagena i lokalne vaskualrizacije. U PRP-u se nalaze faktori rasta, kao što su iz trombocita izvedeni faktor rasta (PDGF-AA,BB, ili AB), insulinu sličan faktor rasta (IGFI i II), transformišući faktor rasta beta (TGF-b) epidermalni faktor rasta (EGF), vaskularni endotelni faktor rasta (VEGF), faktor rasta fibroblasta (FGF 1,2) i koštani morfogenetski proteini (BMP, posebno BMP12 i BMP13) predstavljaju grupu supstanci koje mogu da deluju na takav način. Faktori rasta mogu biti lokalno proizvedeni od strane ćelija u oblasti povrede, tokom fiziološke reparacije, ili mogu da dospeju krvotokom. Odavno su prepoznati kao modulatori rasta i razvoja ćelija, utiču na migraciju, replikaciju, sintezu matriksa, i transformaciju ćelija. Postoje brojni dokazi da ovi faktori rasta pozitivno utiču na različite faze zarastanja ligamenata tetiva i mišića, kao da ubrzavaju zarastanje različitih rana koje zahvataju kožu i potkožna meka tkiva.

 

Postoje li komplikacije i rizici kod primene PRP procedure ?

Platelet-rich plasma je derivat pune krvi pacijenta i nema imunobioloških prepreka u primeni niti rizika od transmisivnih bolesti. 

 

Za razliku od injekcija kortikosteroida nema rizika od lokalnog slabljenja tkiva i posledičnih ruptura tetiva, ligamenat i mišića (u regijama u kojima su primenjivani kortikosteroidi).

 

Nakon primene moguća je pojava kratkotrajnog bola, crvenila i otoka. 

 

Postupak primene PRP metoda

Od izuzetnog je značaja poštovanje principa sterilnog rada. Zato se koriste posebni sterilno pakovani sistemi za uzimanje krvi i obradu u posebnim uređajima namenjenim za derivaciju PRP-a iz krvi pacijenta.

 

Najpre se određena količina krvi (u zavisnosti od sistema koji se koristi) uzima iz vene na ruci. 

 

Potom se krv obrađuje, što traje 5 do 10 minuta, postupkom se dobija izdvojena PRP, u posebnom špricu, sistem obezbeđuje potpunu sterilnost rastvora u špricu. Dobijena PRP se ubrizgava injekcijom u željenu regiju, prethodno pripremljenu i očišćenu hirurškim antisepticima.

 

Koja je uloga ultrazvuka u primeni PRP-a?

Za određene oblasti se koristi ultrazvuk, upotreba ultrazvuka je ponekad neophodna i obezbeđuje dodatnu vizuelizaciju i preciznost u primeni PRP- a. Može se i dokumentovati lezija mišića, ligamenta ili tetive, kao i kasnije objektivno pratiti poboljšanje i zarastanje tetiva, mišića ili ligamenata.

 

Zašto je PRP atraktivna metoda za sportiste?

PRP metoda je naročito popularna kod sportista. Sportisti su motivisani da se što pre vrate u vrahunsku takmičarsku formu i rado koriste jednostavne, brze i bezbedne metode kao što je PRP.

 

Brojni vrhunski sportisti (Rafael Nadal, Tiger Woods i drugi) redovno koriste PRP tretmane nakon povreda ili bolnih stanja za brži povratak u top formu. 

 

Posebno pošto je po sadašnjim propisima World Anti-Doping Agency (WADA) PRP dozvoljen metod i nije na listi doping sredstava.

 

Plateletes-rich plasma (PRP)) koristi se takođe i  za podmladjivanje lica širom sveta od 2006. godine. Tretman je idealan za osobe koje žele postepeno, ali primetno poboljšanje u teksturi kože, tonusu i boji uz minimalno vreme oporavka ili bez njega. Više informacija o ovoj temi pročitajte na stranici Podmladjivanje lica.

 

Uslovi korišćenja:
tekst: Upotreba trombocitima obogaćene plazme (platelet rich plasma- PRP) u lečenju artroza, povreda i bolnih sindroma tetiva, ligamenata i mišića, je vlasništvo Radoičić dr Dragana, predstavlja intelektualnu svojinu, svako neovlašćeno preuzimanje, kopiranje i objavljivanje u delovima ili u celini (web, štampa, TV i ostali mediji) je zabranjeno, kažnjivo i biće predmet suda.

 

Reference

Komentari (32)

MIRJANA
Odgovori

30.08.2015 08:17

Imam 61 godinu o kokatrozu oba kuka… ako bih primila tu terapiju koliko vremena ona traje… primer, 3 godine ili manje ili vise? Ili se i nakon toga ipak mora operisati kukovi?Hvala…

nada berić
Odgovori

30.08.2015 08:17

poštovani, molila bih da mi kažete dali bi ova metoda bila od pomoći za hrskavicu koljena,mojoj mami od 75 god. i meni sa 53god.starosti.
Pozdrav iz Trebinja!
Hvala unapred!

VERA DRAGAS

19.04.2016 12:10

Poštovani,
Molim Vas da mi kažete za moju mamu koja ima 80 godina- a ima problema sa hrskavicom oba kolena,kreće se pomoću štapa, da li metodom PRP može da joj se popravi stanje, i koliko košta.
Unapred hvala.
Snežana
Odgovori

30.08.2015 08:17

Imam 48 godina i bolujem od koksartroze levog kuka. Interesujeme dalije PRP metoda 100% bezbedna, dali možda postoje neke nus pojave? Koliko košta terapija i dali mi je možete malo bliže objasniti?

poposki vesna

17.07.2016 08:20

koliko je cena lecenja ovom metodom coxarthrusis kuka
Marko
Odgovori

30.08.2015 08:18

Interesuje me cena PRP terapije. U pitanju je hondromalacija patele.

Snezana

26.01.2016 09:31

Postovani,
kolka je cena PRP th kolena ?
Zahvaljujem na odgovoru
Rejhan

09.02.2016 02:24

Ja sam uradio plazmu u koleno
Rejhan

09.02.2016 02:28

Imamo isti problem i ja imam tu bolest javio sam ti se da nozda necim pomognemo jedan drugom ili uputimo ja sam plazmu uradio pre 10 dana ostavi ime i prezime nacicu te na fb i kako da te poznam
vladan

30.06.2016 09:10

Poštovani,
Koliko košta jedna prp terapija kolena i koliko puta se obično ponavlja i u kojim vremenskim intervalima da bi dala najbolje rezultate?
vladan

30.06.2016 09:10

Poštovani,
Koliko košta jedna prp terapija kolena i koliko puta se obično ponavlja i u kojim vremenskim intervalima da bi dala najbolje rezultate?
bojan
Odgovori

30.08.2015 08:18

Imam gonaartrozu desnog kolena i umerene koksaartrozuoba kuka,interesuje me cena PRP terapije,imam 31 god,hvala

danijela
Odgovori

30.08.2015 08:18

Imam koksatrozu oba kuka,operacija zakazana za 15/10/2015 g.Koliko bi kostala terapija?

1945.
Odgovori

30.08.2015 08:19

U Somboru, u privatnoj poliklinici primila sam 4 terapijr PRP za kolena. Svaka kosta 4.ooo,00 din!. Hvala Bogu, dobro deluju. Dobijaju se u razmaku od nedelju dana. Bolela su me oba kolena, tako da su mi uzimali vise krvi da bi bilo dovoljno za terapiju za oba kolena . I ako su mi odradjivali oba kolena, cena je bila 4.000,oo kao da mi je radjeno samo jedno koleno. Terapiju mi je davao ortoped hirurg. Nije bolno, tek neznatno. Broj terapija je otprilike do 5, zavisno od stanja bolesti, naravno i od mogucnosti pacijenta da placa. Srecno!

Dragana Obradovic

11.10.2015 11:15

Postovana,interesuje me ime klinike na kojoj ste radili prp plazmu za koleno.
Danijel Petrovic
Odgovori

30.08.2015 08:19

Postovani, Imam probleme sa plantarnim fascitisom na levoj nozi vec duze od pola godine.Probao sam i shockwave terapiju u 5 tretmana ali mi nije donelo nikakvo poboljsanje.Pre toga naravno i sve druge tipove terapije sam koristio.Posto je povreda prerasla u hhronicnu stvorile su mi se fibroze na peti opipljive pod rukom.Zanima me koliko kosta kod vas terapija plazmom i koliko je potrebno terapija da bi mi bilo bolje jer vec sam u agoniji. Sa postovanjem, Danijel Petrovic

Kiš Janoš

11.02.2016 13:18

Postovanje doktore,iz Panceva sam i molio bih vas za odgovor,pre neki dan sam skinuo gips nakon kozervativne metode lecenja rupture ahilove tetive,zanima me cena pojedinacne prp terapije,predpostavljam da se koristi i uz,hvala najlepse- Janoš
ilic-borovica liliana
Odgovori

30.08.2015 08:19

Prp metoda me faszinira. Koliko tretmana je potrebno ?u kakvom razmaku? Koliko kosta celo lecenje gonartrose? Bila bih zahvalna na odgovoru

natasa
Odgovori

30.08.2015 08:20

da li je prp uspesan kod koksartroze i koliko kosta tretman?da li je jedan tretman dovoljan ili treba vise?

Gordana
Odgovori

30.08.2015 08:20

Postovani, koliko kosta metoda PRP-a kod lecenja hrskavice kuka?
Hvala !

Sofija
Odgovori

30.08.2015 08:20

Poštovani,
koja je cena tretmana za ortrozu kolena

Olivera Kostadinoska
Odgovori

30.08.2015 08:21

Isto pitanje. Koliko pomaze PRP metoda kod istrosene hrskavice kolena i koliko tretmana je potrebno za to

dragana
Odgovori

30.08.2015 08:21

Upravo Sam juče uradila ovu metodu zbog kolena.Košta oko 26000 din,malo je bolno,ali dam čula da pomaže kod problema sa hrskavicom Primer vam je glumica Milica Nikša.

dragana
Odgovori

30.08.2015 08:21

Upravo Sam juče uradila ovu metodu zbog kolena.Košta oko 26000 din,malo je bolno,ali dam čula da pomaže kod problema sa hrskavicom Primer vam je glumica Milica Nikša.

MILKA BOSKOVIC
Odgovori

30.08.2015 08:21

Koliko je uspesna metoda PRP-a kod lecenja istrosene hrskavice kolena i koliko kosta.Hvala!

lukic bozica

30.12.2015 12:40

Koliko je uspjesna metoda prp-a kod ostecene hrskavice koljena?Filip
Odgovori

30.08.2015 08:21

cena prp-a?

Jovan Tomicic
Odgovori

11.11.2015 20:28

Nedostatak hrskavice u oba kolena.Koja je cena ugradnje proteze po kolenu.
Dali ima neki drugi nacin lecenja osim hiruskim putem.
Rodjen sam 1953 godine.
Molim savet.
Hvala

Jelena Mijuskovic
Odgovori

12.11.2015 16:17

Da li metodom PRP lecite tzv. golferski lakat (dijagnoza je M77.0) i kolika je cena tretmana?
Pozdrav

Sasa Dobrosavljevic
Odgovori

24.03.2016 10:10

Radio sam u skoplju prp tretman na kolenu ukupno 5 tretmana.svaki kosta 100 eura.posle toga obavezno koristiti CH ALPHA ampule (nemacki proizvod)3 meseca i bicete kao novi.ch alpha obnavlja hrskavicu i sad sam kao nov.preporodjen.kao da nikada nisam problema sa kolenom.srecno

Vesna
Odgovori

02.04.2016 10:01

Postovani, sin mi je imao operaiju meniskusa i odstranjeno je 60 odsto hrskavice, Predlaze se PRP terapija , Kolika je cijena i koliko tretmana treba .

Sasa
Odgovori

06.04.2016 15:25

Koliko je uspesna metoda PRP-a kod lecenja istrosene hrskavice kolena i koliko kosta, i da li se nakon odredjenog vremenskog perioda(godinu, dve, tri) celokupna terapija php ponavlja. Hvala!

Ostavi komentar

Doktor vas pita

Kako ste pronašli naš web sajt
Pogledaj rezultate

Zdravlje