Hemoroidi - uzroci, simptomi, lečenje i oporavak

Osnovni uzrok nastanka hemoroida je disfunkcionalnost venskih šantova. Kod zdravih ljudi ovi šantovi su uglavnom zatvoreni, dok su kod obolelih osoba otvoreni usled čega krv iz arterija stvara povećan pritisak na ulasku u hemoroidalne vene, što dovodi do njihovog širenja i formiranja hemoroidalnih čvorova. Svi faktori koji dovode do slabljenja krvnih sudova indirektni su uzročnici nastanka hemoroida. Način života u mnogome utiče na celokupno zdravstveno stanje čoveka, a naročito na strukturu zidova krvnih sudova. Pored svakodnevnog stresa, neredovne i nepravilne ishrane, postoji još mnogo faktora koji dovode do narušavanja strukture krvnih sudova, pa samim tim i stvaranja predispozicija za nastanak hemoroida.

 

  • Hronični zatvor je glavni faktor usled koga oboljevaju hemoroidi. Do zatvora dolazi zbog ishrane jako začinjenom i suvom hranom, kao i usled nedovoljnog unosa tečnosti u organizam. U slučaju hroničnog zatvora potrebno je uložiti veliki napor pri defekaciji. To dovodi do stvaranja dodatnog pritiska na krvne sudove rektalnog područja, usled čega se stvaraju hemoroidalni čvorovi.
  • Trudnoća može biti razlog zbog kog nastaju hemoroidi. Čak 65% trudnica ima problema sa hemoroidima. Tri su razloga zbog kojih se javljaju hemoroidi u ovom stanju. Plod svojom težinom pritiska hemoroidalnu venu, krv se u njoj zadržava, venski zidovi se šire i stvaraju se analni jastučići, odnosno hemoroidi. Hormonske promene do kojih dolazi u trudnoći pogoduju pojavi hemoroida. Dokazano je da progesteron, čije lučenje je pojačano tokom trudnoće, dovodi do slabljenja krvnih sudova. Neretko se događa da se hemoroidi pojave prilikom samog porođaja, usled velikih napona.
  • Hemoroidi se javljaju i usled nedovoljne fizičke aktivnosti. Premalo kretanja i dugo vremena provedenog u sedećem položaju takođe su uzroci nastanka hemoroida.
  • Sa starenjem se povećava mogućnost da se dobiju hemoroidi. U starijem životnom dobu dolazi do prirodnog slabljenja stanja celokupnog organizma, a naročito strukture krvnih sudova.
  •  I genetske predispozicije mogu biti razlog zbog kog nastaju hemoroidi. Čest je slučaj da se bolest ponavlja iz generacije u generaciju u jednoj istoj porodici.

 

Simptomi kojima su praćeni oboleli hemoroidi

Tegobe kojima su praćeni oboleli hemoroidi, kao i njihov intenzitet, zavise od faze u kojoj se bolest nalazi. Hemoroidi u prvom stepenu su praćeni peckanjem, svrabom u analnom području i povremenim krvarenjem. Drugu fazu bolesti karakterišu isti simptomi ali u nešto većem intenzitetu. Već u trećem stadijumu hemoroidalni čvorovi ispadaju van anusa prilikom defekacije, nakon čega se spontano vraćaju. U četvrtoj fazi prolaps je stalan, hemoroidalni čvorovi se moraju rukom vratiti u unutrašnjost anusa.

Spoljašnji hemoroidi su uglavnom praćeni jakim bolom, zbog mnogobrojnih nervnih završetaka u koži koja prekriva ove hemoroidalne čvorove. Bol nije simptom unutrašnjih hemoroida jer su oni prekriveni sluzokožom. Može se javiti jedino u slučaju uklještenja prolabiranih unutrašnjih hemoroida. Krvarenje je uglavnom karakteristika unutrašnjih hemoroida. Krv se nalazi samo na površini stolice. Usled dugotrajnog krvarenja izazvanog hemoroidima može doći do anemije i opšte slabosti organizma.

 

Hemoroidi – lečenje operativnim i neoperativnim metodama

Vrlo je važno hemoroide blagovremeno lečiti, jer u suprotnom može doći do komplikacija i stvaranja tromba. U zavisnosti od stadijuma u kome se bolest nalazi primenjuju se odgovarajuče neoperativne i operativne metode lečenja.

 

  • Metode za lečenje hemoroida bez operacije. Samo hemoroidi u prvom stadijumu bolesti mogu se lečiti i izlečiti neoperativnim metodama. Od nehiruških procedura u primeni su konzervativna terapija lečenja hemoroida putem promene načina ishrane, primenom medikamenata i hemoroidalnih masti, sklerozantna terapija i tretman sa postavljanjem elastičnih ligatura. Sklerozantna procedura predstavlja tretman sklerozantnim sredstvom koje se injektira u koren hemoroidalnog čvora. Tim putem se zatvara dovod krvi u hemoroid i on se postepeno smanjuje i nestaje. Baronov tretman uključuje plasiranje elastičnih ligatura na hemoroidalne čvorove, čime se prekida dotok krvi , hemoroidi nekrotišu i otpadaju.  
  • Hiruške metode za lečenje hemoroida. Hemoroidektomijom, odnosno klasičnom ili Milligan-Morgan-ovom metodom operacija hemoroida  se vrši otklanjanjem hemoroidalnog tkiva i dela okolne kože, pri čemu se ne ušivaju defekti na mukozi. Najveći nedostatak ove metode lečenja hemoroida je veliki procenat recidiva. Najnoviji i najefikasniji način lečenja ove bolesti je primenom THD metode. Ova operativna procedura se zasniva na podvezivanju arterija na ulasku u venske šantove i prekidanju dovoda krvi u hemoroidalne vene. Na taj način se otklanja sam uzrok nastanka ove bolesti. THD metodom lečenja hemoroida omogućeno je potpuno izlečenje ove bolesti, bez recidiva, odnosno mogućnosti da se hemoroidi ponovo pojave.

 

 

Oporavak nakon operacije hemoroida

Kakav će biti i koliko će trajati oporavak posle operacije hemoroida zavisi od toga koja hiruška procedura je primenjena. Postoperativni period nakon klasične operacije hemoroida je vrlo dug. Najčešće traje četiri nedelje. Za to vreme se preporučuje strogo mirovanje, kako bi rane što pre zarasle. Kod THD metode period oporavka je znatno kraći. Pacijent se zadržava u bolnici jedan dan, i već sledećeg dana se može posvetiti uobičajenim aktivnostima.

Komentari (0)

Ostavi komentar

Doktor vas pita

Kako ste pronašli naš web sajt
Pogledaj rezultate

Zdravlje