Ultrazvuk i dijagnostika

Specijalna hirurška bolnica „Hirurgija dr Drašković“ raspolaže stručnim timom sa dugogodišnjim iskustvom kao i sa 2 najsavremenija ultrazvučna aparata za radiološku dijagnostiku, PHILIPS, na platformi EPIQ.
Sa ponosom ističemo da smo jedina medicinska ustanova u Srbiji ( u privatnoj i u državnoj medicinskoj praksi), koja poseduje aparate na ovoj platformi i programom za primenu ultrazvuka sa kontrastom. Ultrazvuk sa kontrastom je nezamenljiv u dijagnostici parenhimatoznih organa ( jetra, pankreas, štitna šlezda) , u dijagnostici srčanih bolesti (standard u svetu) kao i konstatovanju vezikoureteralnog refluksa kod dece ( eliminiše potrebu kontrasnog snimanja sa zračenjem).

Kolonoskopija

Kolonoskopija je dijagnostička metoda pomoću koje se vrši pregled debelog creva i završnog dela tankog creva. To je endoskopska metoda, što znači da se pregled uz pomoć aparata vrši “iznutra”.
U specijalnoj hiruškoj bolnici „Hirurgija dr Drašković” kolonoskopija se sprovodi uređajima najnovije generacije (Pentax, najnoviji model, 2 kolonoskopa) u analgosedaciji, najblažem obliku intravenske anestezije, što umanjuje osećaj neugodnosti i bola. Procedura se snima i pacijent dobija CD zapis.
Pregled se sprovodi uz pomoć čip kamere ili fiberoptičkog endoskopa na cevi koja je fleksibilna, dužine 130 cm, i debljine od samo 1.3 cm, koja se plasira kroz anus.
Na suprotnom kraju cevi nalazi se ručka sa komandama uz pomoć koje se vrši upravljanje vrhom aparata. Lekar koji obavlja pregled prati na monitoru sliku visoke rezolucije, na kojoj se raspoznaju najmanji detalji kao i najsitnije (patološke) promene.
VAŽNO: posle svake kolonoskopije aparat za kolonoskopiju se mašinski opere a zatim se u Steelco perilici, dodatno pere, dezinfikuje i steriliše. Napominjemo da smo jedina privatna praksa koja raspolaže sa ovim uređajem. Aparat otštampa zapis sa podacima o tome, koja je sestra izvršila proceduru , vreme sprovođenja procedure , potvrdu o sterilnosti i ime i prezime doktora koji je na aparatu serijski br.... uradio proceduru.

Kada se prvi put podvrgnuti kolonoskopiji?

Kolonoskopija je neizostavna metoda kada se sumnja na rak debelog creva, zatim kada dođe do upale creva, kao i kod gastrointenstinalnih krvarenja. Takođe, to je i preventivna metoda, ako se obavi na vreme, kod osoba koje su u rizičnoj grupi za dobijanje raka debelog creva.
Najčešći zdravstveni problemi koji ukazuju da je potreban hitan kolonoskopski pregled su:
 • Tragovi krvi i/ili sluzi u stolici,
 • Naizmenično javljanje zatvora i proliva,
 • Uporno krvarenje iz hemoroida (pojava hemoroida ne isključuje da se negde na debelom crevu nalazi karcinom ili polip).
 • Osim što je dijagnostička metoda, kolonoskopija služi i za odstranjivanje polipa. Na taj način se nehiruškim putem sprečava razvoj raka debelog creva.
  S obzirom da je rak debelog creva na drugom mestu po učestalosti karcinoma kod muškaraca i žena, za preventivnu i dijagnostičku kolonoskopiju može se reći da spašava život.
  Preporuka je da prvi kolonoskopski pregled obavi između 45 - 50. godine života, a ukoliko je neko od članova uže porodice imao rak debelog creva, odnosno ako je porodična anamneza pozitivna, prvi pregled potrebno je obaviti i 10 godina ranije.
  Ako je kolonoskopski nalaz uredan, kolonoskopija se ponavlja za pet do sedam godina. Nakon odstranjenja polipa postupak se ponavlja za godinu dana. Ako je kontrolna kolonoskopija uredna, onda za tri do pet godina.
  Ukoliko se kolonoskopski ukoni polip, obavezna je procedura obeležavanje mesta polipektomije specijalnim obeleživačem (tetoviranje kolona). Jedino tako na kontrolnoj kolonoskopiji se može izvršiti sigurna kontrola da li ima recidiva polipa ili razvoja neke druge bolesti. Sve ostalo je je u domenu spekulacije.
  Tetoviranje kolona se sprovodi i za obeležavanja tumora na debelom crevu u preoperativnoj pripremi za laparoskopsku operaciju.
  U specijalnoj hirurškoj bolnici Hirurgija dr Drašković, ova procedura se sprovodi rutinski 3 godine.

  Priprema za kolonoskopiju

  Pripreme debelog creva izvršavaju se od 12 do 24 sata, u nekim slučajevima i duže, pre primene kolonoskopskog pregleda. Sastoji se u tome da se drži odgovarajuća dijeta. Najčešće osoba ne sme da unosi u organizam ništa osim vode i tečnosti koja ne sadrži vlakna. Zabranjeno je korišćenje i Aspirina, kao i drugih lekova, koji u svom sastavu imaju salicilate, kako bi se sprečilo moguće krvarenje u toku primene metode.
  Pre kolonoskopskog pregleda pacijentu se može dati lek koji omogućava čišćenje creva i sprovođenje dijete, ali i medikament kojim se opušta crevo i ujedno smanjuju bolovi. Na taj način pregled je ugodniji i lakši. Što je bolja priprema to je i bolja dijagnostika, kao i kvalitet pregleda.

  Gastroskopija

  Gastroskopija je dijagnostička procedura kojom se stiče uvid u stanje sluzokože ždrela, jednjaka i dvanaestoplačnog creva. Neophodna je kod svih pacijenata sa problemima gornjeg dela probavnog sistema.
  U specijalnoj hiruškoj bolnici „Hirurgija dr Drašković” gastroskopija se sprovodi uređajima najnovije generacije ( Pentax).

  Kada je potrebno uraditi gastroskopski pregled?

  Ukoliko se javi neki od sledećih simptoma:
 • Bol u gornjem delu trbuha
 • Gorušica, vraćanje kiseline ka ždrelu
 • Muka i povraćanje
 • Krv u stolici ili u povraćenom sadržaju
 • Otežano gutanje
 • Priprema za gastroskopiju

  Pre intervencije ne bi trebalo unositi ništa 6-8h

  Tok intervecije

  Pacijent je u levom bočnom položaju, intervencija se izvodi u kratkotrajnoj intravenskoj anesteziji (analgosedacija). Pregleda se ždrelo, jednjak, želudac i dvanaestopalačno crevo. Tokom intervencije upumpava se vazduh da bi se organi raširili i omogućila vidljivost, a tokom izvlačenja aparata, vazduh se aspirira.
  Tokom pregleda se može uzeti biopsija, test na Helicobacter pylori, a mogu se primeniti i neki terapijski zahvati: zaustaviti krvarenje ili odstraniti polipi. Po zavrženoj gastroskopiji pacijent može odmah da jede i pije, a mali broj pacijenata nakog pregleda ima osećaj slabosti i nelagodnosti.
  VAŽNO: i gastroskop prolazi istu proceduru mašinskog pretpranja, pranja, dezinfekcije i sterilizacije u Steelco aparatu.

  Cistoskopija

  Cistoskopija je pregled unutrašnjosti bešike koji se izvodi cevastim metalnim instrumentom (cistoskop). Instrument ima u sebi hladno svetlo i sistem sočiva koji omogućava vidljivost unutrašnjosti bešike. Ovim instrumentom mogu se videti i mesta ulaska mokraćovoda iz bubrega, kao i velličina i oblik prostate.
  Cistoskopija je dijagnostička, ali i terapijska procedura: uklanjanje polipa, biopsija izraslina, mrvljenje kamenčića. Cistoskopija se može izvoditi u lokalnoj anesteziji (ubrizgavanje gelova sa anestetikom) ili u analgosedaciji , što je preporuka Specijalne hirurške bolnice „Hirurgija dr Drašković“

  Hirurgija dr Drašković. Lečenje kakvo zaslužujete.