Operacija proširenih vena

Bolest proširenih vena je progresivna i često daje komplikacije, što značajno može umanjiti radnu sposobnost, dovodeći nekad i do invalidnosti. Zato je neophodno sprovesti adekvatno i pravovremeno lečenje. U protivnom, posledice nelečenog varikoznog sindroma, mogu predstavljati ozbiljan medicinski i socijalni problem.
U Specijalnoj hirurškoj bolnici „Hirurgija dr Drašković“ verujemo da je najbolja ona operacija proširenih vena koja trajno rešava problem. Zato su kliničko iskustvo naših lekara, pre svega dr Miroljuba Draškovića i dobra dijagnostika presudni za odabir one operacije koja rešava i funkcionalni i estetski problem. Nekada je potrebna i kombinacija više metoda u cilju postizanja finkcionalnog i estetskog izlečenja.

Šta su proširene vene?

Proširene vene su izmenjeni krvni sudovi, najčešće donjih ekstremiteta. Kod njih zalisci ne funkcionišu (oštećenje ili nedostatak). Usled oštećenosti zalistaka stvara se venski refluks ( vraćanje krvi prema stopalu ili vraćanje krvi iz dubokih u površne vene). To dovodi do širenja venskih zidova i stvaranja zmijolike izbočine, odnosno proširene vene. Takav krvni sud više nije u mogućnosti da obavlja svoju uobičajenu funkciju pumpanja krvi ka srcu.
Usled savremenog načina života koji podrazumeva malo fizičke aktivnosti i puno sedenja, od bolesti proširenih vena oboljevaju osobe svih uzrasta ali najveća učestalost ove bolesti je u populaciji između 20-40-te godine, kada je radna i životna sposobnost najveća.

Simptomi proširenih vena

 • Otok potkolenica koji u toku noći nestane, sa napredovanjem bolesti je sve izraženiji, a u uznapredovaloj bolesti se ne povlači ni tokom noći;
 • Težina u nogama - naročito posle dužeg stajanja, u početku blagog stepena, a kasnije nesnosna težina nogu sa napetošću listova i osećajem da će „noga pući“
 • Grčevi u listovima – sve izraženiji kako bolest napreduje, posebno izraženi noću, nekada toliko jaki da mogu izazvati rupturu mišića.
 • Rane - zbog dugotrajne venske bolesti i narušene ishrane kože, otvaraju se rane, najčešće na unutrašnjij strani potkolenice, neposredno iznad skošnog zgloba.Rane nastaju sled beznačajne povrede ili čak i spontano i vrlo teško zarastaju.
 • Upala – kod izraženih proširenih vena često dolazi do zgrušavanja krvi u njima sa razvojem površne upale (tromboflebitis). Upala se može širiti duž glavnog stabla vene prema preponi, a nekada tromb može sa površne da uđe u duboku venu (ascedentni tromboflebitis). U tom slučaju potrebna je hitna hirurška intervencija.
 • Krvarenje – zbog istanjenja kože iznad proširenih vena vrlo često i mala povreda (nekad i bez povrede) dovede do izraženog krvarenja, koje može da bude i dramatično za pacijenta.
 • Promena kvaliteta kože – zbog zaostajanja krvi i izlivanja pigmenta gvožđa (hemosiderin) u tkivima, dolazi do promena izgleda, a kasnije i kvaliteta kože. Zbog toga je koža podložna lakim povredama i teškom zarastanju.
 • Kako se dijagnostikuju proširene vene?

  U specijalnoj bolnici „Hirurgija dr Drašković“ dijagnostika proširenih vena se obavlja efikasno i sa velikom preciznošću.
 • Specijalističkim pregledom vaskularnog hirurga gde se procenjuje stepen razvoja bolesti i modusi daljeg najefikasnijeg lečenja. Preglede obavlja prim. dr sc med. Drašković.
 • Doplerom krvnih sudova - neinvanzivna dijagnostička metoda kojom se meri protok krvi kroz krvne sudove tj. arterije i vene. Bolnica „Hirurgija dr Drašković“ raspolaže najsavremenijim ultrazvučnim aparatom kojim se za samo 20 minuta dolazi do precizne dijagnoze i faze bolesti
 • Lečenje proširenih vena

  Operacija je najuspešniji metod lečenja proširenih vena kojom rešavaju i funkcionalni i estetski problemi.
  Specijalna bolnica „Hirurgija dr Drašković“ je u hiruršku praksu u Srbiji uvela metode i procedure koje se koriste u svetu, a koje su izuzetno efikasne. Cilj takvih metoda je da se kroz proces jednodnevne hirurgije rešavaju svi problemi koje je moguće tako lečiti, što znači da je pacijent već nekoliko sati nakon operacije potpuno spreman da samostalno napusti bolnicu i da radi.
  Metode operacije vena koje se u bolnici „Hirurgija dr Drašković“ izvode u jednodnevnoj hirurgiji su:
 • Operacija vena vodenom parom
 • Operacija vena radio talasima
 • Laserska operacija vena
 • Klasična operacija
 • Oporavak nakon operacije vena

  Brzina oporavka posle operacije vena zavisi od metode kojom je bolest rešavana. Primena lokalne anestezije je omogućila bezbolnost operacije, rano ustajanje i odlazak iz bolnice posle 1-2h. Lokalna anestezija (TLA) podrazumeva specijalni rastvor koji sadrži anestetik, bikarbonate i adrenalin a koji se ubrizgava oko glavne vene tako da pacijent uopšte ne oseća bol a istovremeno je svestan i može se voditi razgovor sa njim. Na taj način, potpuno je eliminisana potreba za operacijama u opštoj, spinalnoj ili epiduralnoj anesteziji.
  Kod klasične operacije zbog postojanja rezova na koži i fizičkog odstranjenja proširenih vena, oporavak je nešto duži i traje do 7 dana. Potrebno je nositi i elastičnu čarapu 1-2 nedelje posle operacije.
  Kod operacija “bez reza”, a pogotovo kod operacija vodenom parom (SVS procedura) oporavak je trenutan a povratak radnim i dnevnim aktivnostima se meri satima, a najčešće 1-2 dana.
  Nema ograničenja za unos bilo koje hrane ili pića, nema ograničenja u kretanju, a redovne kontrole su obaveza pacijenta.

  Hirurgija dr Drašković. Lečenje kakvo zaslužujete.