Operacija štitne žlezde

Šta je štitna žlezda?

Štitna žlezda je centralni regulator hormonskih događanja u organizmu. Smeštena je sa prednje strane baze vrata, ispred dušnika. Dijagnostika i lečenje bolesti štitne žlezde su od izuzetnog značaja jer broj obolelih poprima epidemijski karakter. Poremećaji u radu štitne žlezde se češće javljaju kod žena, mada neretko i muškarci mogu imati komplikacije.

Najčešće bolesti štitne žlezde su:

 • Poremećaj funkcije, ubrzan ili usporen rad štitne želzde - hiper i hipotireoza
 • Upale štitne žlezde - tireoiditisi
 • Benigno uvećanje štitne žlezde – gušavost ili struma
 • Tumori štitne žlezde (dobroćudni i zloćudni)
 • Simptomi bolesti štitne žlezde

  Ubrzan rad štitne žlezde predstavlja povećanu proizvodnju njenih hormona što dovodi do ubrzanog rada celog organizma. Simptomi koji prate hipertireozu su: promene u raspoloženju, loš san, anksioznost, gubitak težine, izostanak mesečnog ciklusa kod žena. Sa druge strane, hipotireoza je usporen rad štitne žlezde, kada ona ne proizvodi dovoljno hormona koji regulišu rad organizma. Pojave koje prate ovo stanje su: umor, depresija, povećanje težine, obilni mesečni ciklusi...

  Oporavak nakon operacije.

  Po odlasku iz bolnice pacijent se može vratiti uobičajenim životnim i radnim aktivnostima isključujući ekstremne napore, izbegavanje prehlada.

  Kako se dijagnostikuje poremećaj u radu štitne žlezde?

  Klinički pregled iskusnog enokrinologa je centralni početni pregled u dijagnostikovanju bolesti štitnjače.
  Ultrazvuk sa evetualnom biopsijom promena ili punkcijom ciste je sledeći korak. U hirurgiji dr Drašković se sprovodi UZ aparatom Philips, Epiq 5, sa posebnim programom za vođenu biopsiju štitne žlezde i odgovarajućim setom za sprovođenje procedure.
  Ultrazvuk sa kontrastom postaje standard u dijagnostici bolesti štitne žlezde kao i u diferencijalnoj dijagnostici promena.
  Analiza hormona štitne žlezde je neophodna pre svih zaključivanja.
  Indikaciju za hirurško lečenje odnosno operaciju štitne žlezde najčešće postavlja endokrinolog i to su: hipertireoza koja se teško reguliše lekovima, jako uvećana štitasta žlezda, prisustvo izraženih očnih znaka (oftalmopatije), ili sumnja na karcinom.
  Totalna tiroidektomija (uklanjanje cele žlezde) je hirurška terapija izbora. Uklanjanje pripadajućih limfnih čvorova u skopu radikalne operacije je standard u našoj bolnici (lateralna i centralna disekcija). Ex tempore pregled preparata je vodič u radikalnosti operacije.
  Opseže i radikalne operacije štitne žlezde zahtevaju i neuromonitoring ( prevencija povrede glasnih živaca). Toksični adenom se leči operacijom, uklanjanjem režnja u kome se nalazi adenom.
  Obrađen pacijent u bolnicu dolazi nekoliko sati pre operacije, operacija traje 1 do 2 h, ostaje u bolnici 24 h . Pred otpust se odstranuje dren, a prva kontrola je za 2 dana.
  Komplikacije su retke u smislu krvarenja ili oštećenja glasa ( neuromoritoring je prevencija ).

  Hirurgija dr Drašković. Lečenje kakvo zaslužujete.