Urinarna inkontinencija kod žena

Definicija: gubitak voljne kontrole nad mokrenjem.

 

Inkontinencija predstavlja nemogućnost zadržavanja mokraće, odnosno nevoljno oticanje urina iz mokraćne bešike. To je veoma čest problem, a istraživanja pokazuju da više od 13 miliona ljudi u Americi pate od inkontinencije. A koliko je ovo veliki problem govori i to da nikada nikada ne možete znati kada će vam se, i na kom mestu, ova neprijatnost desiti. Inkontinencija je javlja i kod muškaraca, ali je dvostruko češća kod osoba ženskog pola. Takođe, javlja se i kod mladih i kod starijih osoba, kao i kod dece.

 

Vrste urinarnih inkontinencija

 

Stres inkontinencija

 

Ova vrsta inkontinencije je najčešća među mlađim ženama. Njena posebnost je što nastaje pri iznenadnom povećanju intraabdominalnog pritiska, koji izaziva kašalj, kijanje, smeh, nošenje teškog tereta. Žene koje pate od stres inkontinencije imaju značajno manje samopouzdanja i sigurnosti. To ima veliki uticaj i na njihov seksualni život, a u odnosnu na žene iste dobi koje nemaju ovaj problem imaju i znatno izraženiju depresivnost.

 

Kod žena koje nemaju problema sa inkontinencijom mišići karličnog dna pružaju potporu bešici i ureti, i oni svojim tonusom sprečavaju nevoljno curenje urina. Ali kada ovi mišići oslabe, dešava se da pri naglom povećanju intraabdominalnog pritiska osobe nisu u stanju da spreče oticanje urina.

 

Urgentne inkontinencije

 

Ovo je poseban tip urinarne inkontinencije, o ogleda se u tome da osoba iznenada oseti potrebu za mokrenjem i nije u mogućnosti da zadrži mokraću ni toliko da stigne do WC-a. Iznenadna potreba za mokrenjem se javlja usled jakog spazma mokraćne bešike, a on nastaje kao reakcija na razne stimulanse kao što su sipanje soka u čašu, curenje vode iz česme, ali i bez ikakvih stimulansa. U ovim slučajevima se najčešće radi o povredi nerva ili mišića mokraćne bešike, koji mogu biti izazvani mozdanim udarom ili usled čestih infekcija mokraćne bešike.

 

Prelivajuća „overflow“ inkontinencija

 

Predstavlja stalno kapanje urina koje je posledica nedovoljne ispražnjenosti mokraćne bešike. Ona je posledica disfunkcije i poremećaja u radu mokraćne bešike i nastaje u slučajevima kada se mokraćna bešika napuni i dođe do prelivanja njenog sadržaja. Ovaj oblik inkontinencije se može javiti kod dijabetičara.

 

Funkcionalna inkontinencija

 

Psihičke ili fizičke bolesi koje posredno utiču na umokravanje. Na primer, kod teškog oblika artritisa, pacijent ne može na vreme da otkopča pantalone.

 

Mešovite inkontinencije

 

Više razločitih vrsta inkontinencija.

 

Privremeno urinarnu inkontinenciju mogu da izazovu određena pića, hrana ili lekovi, koji imaju diuretsko dejstvo: alkohol, kofein, gazirani sokovi, mineralna voda, veštački zaslađivači, čokolada, ljuta paprika, začinjena hrana, citrusi, velike doze vitamina C, lekovi za hipertenziju, sedativi, mišićni relaksansi.

 

Inkontinencija može biti posledica bezazlenih stanja kao što su upala mokraćne bešike ili zatvor. Pri upali mokraćne bešike, sluznica je iritirana, i pojačan je nagon za mokrenjem. Kod zatvora, rektum pun sadržaja, koji se nalazi uz mokraćnu bešiku, nadražuje nerve koji su povezani sa nervima mokraćne bešike i pojačava nagon za mokrenjem.

 

Za zakazivanje pregleda, kao i sva pitanja koja vas interesuju možete nas kontaktirati i naši doktori će vam dati pravu informaciju.

 

Faktori za nastanak stres inkontinencije

 

Trudnoća: hormonski disbalans i težina fetusa dovode do inkontinencije

Porođaj: pri porođaju dolazi do slabljenja mišića karličnog dna, oštećenja nerava, što vremenom može dovesti do prolapsta karličnih organa, i do inkontinencije.

Starost: godinama slabi muskulatura mokraćne bešike i smanjuje se kapacitet bešike. Takođe se povećava frekvenca nevoljnih kontrakcija mišića mokraćne bešike.

Menopauza: smanjenjem lučenja estrogena dolazi do slabijeg obnavljanja mukoze mokraćne bešike i uretre, što prouzrokuje inkontinenciju.

Histerektomija: mokraćna bešika i materica su povezane ligamentima, koji se pri histzerekomiji oštećiju, dolazi i do oštećenja mišića karličnog dna, što dovodi do inkontinencije.

Fizička opstrukcija: kamen ili tumor u mokraćnim putevima može otežati protok mokraće i dovesti do inkontinencije.

Neurološke bolesti: Multipla skleroza, Parkinsonova bolest, moždani udar, povrede kičmene moždine, mogu dovesti poremećaja sprovođenja nervnih impulsa do mokraćne bešike, i posledićne inkontinencije.

 

Faktori rizika

 

Pol: Žene češće pate od inkontinencije zbog anatomskih razlika, porođaja, menopauze. kod muškaraca najčešći uzročnik inkontinencije je benigno uvećanje prostate.

Starost: Godinama se povećava verovatnoća za nastanak inkontinencija zbog slabljenja mišića mokraćne bešike i karličnog dna.

Gojaznost: Povećan intraabdominalni pritisak na mokraćnu bešiku povećava verovatnoću za nastanak stres inkontinencije.

Pušenje: Duvan povećava rizik od urinarne inkontinencije.

Pozitivna porodična anamneza

Druge bolesti: Dijabetes melitus, neurološke bolesti.

 

Komplikacije

 

Dermatološke: Česti dermatitisi zbog stalno nadražene i vlažne kože.

Urinarne infekcije: Inkontinencija povećava rizik učestalih upala urinarnog trakta.

Kvalitet života: Inkontinencija utiče na svakodnevne životne aktivnosti, i značajno smanjuje kvalitet života.

 

Prevencija

 

Normalna telesna masa

Vežba mišića karličnog dna (Kegelove vežbe)

Izbegavati kofein, žestok alkohol, začinjenu hranu, cigarete

 

Lečenje inkontinencije

 

Lečenje može biti konzervativno i hirurško.

 

Konzervativni način lečenja

 

 • promene stila života (Potrebno je da pijete dovoljno tečnosti, ni premalo ni previše. Smanjeni unos tečnosti može dovesti do dodatnog nadražaja bešike, što za posledicu može imati pojavu infekcije. Izbegavajte kofein, gazirana i alkoholna pića. Ako je to potrebno, regulišite telesnu težinu, jer višak kilograma može dovesti do povećanja pritiska na abdomen. Ostavite cigare, jer one podstiču kašalj. Takođe, možete tokom lečenja i uspotavljanja dijagnoze upotrebljavati proizvode za zaštitu od inkontinencije.)
 • jačanju muskulature dna male karlice (Kegelove vežbe, elektrostimulacije)
 • lokalne upotrebe estrogenih krema
 • medikamentoznoj terapiji (antiholinergici)

 

Kegelove vežbe, su vežbe namenjene jačanju mišića karličnog dna:

 

 • Na početku pravite takve pokrete kojima ćete stezati mišiće koji se nalaze između rektuma i vagine. Zamislite da je to pokret kojim želite da zaustavite mokrenje. Kada napravite taj pokret, mišiće u kontrakciji držite 10 sekundi.
 • Posle toga se možete opustiti, a nakon toga ponovite isti postupak još 8-10 puta u toku dana.
 • Za prave rezultate, budite uporni i vežbajte redovno, i ovo posebno važi za one koji imaju problem sa zadržavanjem urina, kao i u slučajevima kada ranije niste preventivno vežbali.
 • Vezbe mogu da se rade u stojećem položaju, kao i na bilo kom mestu gde se nalazite (dok stojite u redu, vozite se u liftu, čekate na kasi u prodavnici...)

 

Hirurško lečenje inkontinencije

 

Definitivno najefikasnija metoda lečenja, kojom se postavlja sintetička mrežica (mesh), sling, transopturatorni tape (TOT).

 

inkontinencija inkontinencija 1

 

inkontinencija - mrežica

 

Šta je TOT (trans-obturatorni sling)?

 

Pacijentkinja se postavlja u ginekološki položaj u kojem se radi operacija.

 

Postupak TOT-a pruža podršku mokraćnoj bešici postavljanjem sintetičke mrežice (koja deluje kao omča) ispod srednjeg dela vrata bešike (urethra) a kroz mali rez u vagini. Dužina reza na vagini je od oko 1,5-2cm.

 

 

Mreža se provlači kroz tunel napravljen sa obe strane vrata bešike i izvlači napolje na prepone kroz dva mala reza na koži. Operacija se izvodi kroz vaginu,ostavlja se jodna štrajfna( gaza) i urinarni kateter jedan dan.

 

Krvarenje je minimalno i ne zahteva transfuziju.

 

Koji su rizici ove operacije?

 

 1. Loša reakcija na anesteziju: Ovo je minimalno kod inače zdravih osoba
 2. Krvarenje: U ekstremno retkim slučajevima zahteva trasfuziju.
 3. Infekcija: To se obično može uspešno lečiti antibioticima.
 4. Povreda mokraćne bešike, uretera ili creva : Ako se pojave ove vrlo retke povrede one se obično popravljaju za vreme operacije bez značajnijih dugoročnih posledica.
 5. Česta i hitna potreba za mokrenjem: Ovo stanje može trajati dva do tri meseca nakon operacije, onda obično sponatno iščezava.
 6. Mreža u izuzetno retkim slučajevima može da prođe kroz zid vagine i može zahtevati odstranjivanje tog dela mreže koji je prosao kroz vaginu.

 

Postoperativno:

 

 • Obično ćete ići kući sutradan, nakon vađenja štrajfne (gaza) i urinarnog katetera.
 • Trebalo bi da probate da mokrite svakih dva do tri sata.
 • Ako ne možete dobro da mokrite , najverovatnije još uvek postoji otok uretre (što je normalno za neke žene). Staviće se novi urinarni kateter u bešiku, i bićete otpušteni kući sa kateterom tri ili četiri dana.

 

Oporavak nakon operacije

 

Možete se tuširati, uobičajene dnevne i kućne aktivnosti su dozvoljene odmah nakon operacije.

Međutim, trebalo bi da izbegavate teška podizanje (više od 10 kilograma) ili naprezanje (čučanj i naporne vežbe) šest nedelja.
4-6 nedelja je vreme potpune životne i radne socijalizacije pacijentkinje.

 

Terapija nakon operacije

 

Lokalno nanošenje kreme i spreja (1-2x dnevno 10 -14 dana)

 

Smisao hirurške intervencije prilikom rešavanja ovog problema je upravo restitucija normalne pozicije i podrške vezikouretralnog segmenta, i to na kraju i dovodi do rešenja rpoblema.

 

Operacija je bezazlena, ne traje dugo i izvodi se u svim vrstama anestezije. Istraživanja pokazuju da se preko 90& ovih intervencija završi uspešno.

 

Obzirom da je transobturatorni pristup dao minimalni broj hirurških komplikacija, za očekivati je da ona zauzima vodeće mesto u hirurškom lečenju stres urinarne inkontinencije.

 

Narodni lekovi

 

Već smo spomenuli neke načine lečenja inkontinencije kao što su promena načina života, redukcija telesne težine, Kegelove vežbe. Ovde ćemo vam predstaviti i još neke metode lečenja inkontinencije.

 

Magnezijum je mineral koji je izuzetno bitan kada govorimo o problemu kontrolisanja rada bešike. Izuzetno delotvorno dejstvo ima i na mišiće i na nerve, i u velikoj meri može pomoći kod rešavanja problema sa bešikom. Naučna istraživanja su pokazala da osobe koje su koristile magnezijum u dužem vremenskom periodu imaju manju potrebu za mokrenjem u toku noći. Takođe, u takvim slučajevima i sama inkontinencija se znatno ređe javlja. Razlog za tako nešto je činjenica da magnezijum sprečava grčeve, a u isto vreme i pomaže da se bešika u potpunosti isprazni.

 

Joga moćno oružije u borbi protiv inkontinencije. Zene koje redovno vežbaju jogu imaju manje problema sa ovim problemom. Pored toga, joga pomaže i kod problema sa leđima, smanjuje struk i ublažuje astmu. Neka istraživanja pokazuju da je kod osoba koje upražnjavaju jogu čak do 70% manja učestalost epizoda inkontinencije.

 

Brusnica je takođe jako delotvorna kada je borba protiv inkontinencije u pitanju. Ona je najbolje da se koristi kao čaj, ali je mnogi i jedu. Ona je veoma prisutna na našim prostorima i veoma dostupna. Kos pripreme čaja, potrebno je sa 2 dl vrele vode preliti dve kašike listova i plodova brusnice. Posle toga treba ostaviti na sobnoj temperaturi da prekriveno odstoji najmanje sat vremena. Nakon toga se tokom dana pije u više gutljaja.

 

Mirođija i Hajdučka trava su isto efikasne ako imate problem sa inkontinencijom. Njihov čaj je posebno lekovit, priprema se isto kao čaj od brusnice, i takođe se piju gutalj po gutalj.

 

Vitamin D se preporučuje svima onima koji žele da se oslobode inkontinencije. Ovaj vitamin je promoter unosa kalcijuma, ima veliki uticaj na zdravlje kostiju, a skorašnja istraživanja su pokazala da je efikasan i protiv inkontinencije.

 

Od ostalih vidova pomoći u borbi protiv inkontinencijom izdvajamo akopunkturu, hipnoterapiju i jabukovo sirće. Jabukovo sirće se pokazalo kao izuzetno lekovita namirnica i njena konzumacija, razblažena sa vodom, će održati blago kisela sredina u urinarnom traktu.

Komentari (1)

Dragica Mitic
Odgovori

24.07.2019 17:04

Jako lepo objasnjeno ja sam jedna pacijentkinja koja pati od urgentne inkontencije posle operacije meningoa i posedica operacije je hemipareza leve strane tela i inkontinencija koja me psihicki unistava .Molim vas za cenu intervencije . Unapred hvala i srdacan pozdrav

Ostavi komentar

Poslednje sa bloga

Lečenje proširenih vena operativnim i neoperativnim metodama. Operacija vena klasičnom metodom, operacija vena laserom, operacija vena radio talasima i operacija vena vodenom parom. 

Saznaj više

Ponedeljak - Petak

8:00 - 21:00

Subota

8:00 - 15:00

Nedelja

Ne radi


Telefon

+381 11 344 85 41 | +381 11 344 85 47 

+381 60 344 85 41 | +381 60 344 85 47