Ureaplazma

Ureaplazma genitalija, odnosno genitalna ureaplazma predstavlja vrstu mikroorganizama iz familije mikoplazmi, koja je uzročnik određenih genitalnih infekcija, kao što je neplodnost kod žene ali i kod muškarca..

 

 

 

Mikoplazma i ureaplazma 

 

Ureaplazma , a isto tako i  mikoplazma  , spada u manje bakterije koje imaju sposobnost da opstanu bez domacina. One u odnosu na ostale bakterije nemaju ćelijski zid. Umesto toga, žive u okviru drugih živih ćelija. Ureaplazma tako i koje za razliku od ostalih bakterija nemaju ćelijski zid; umesto toga, one žive u drugim živim ćelijama. Ureaplazma isto pripada porodici mikoplazmi. Otprilike 70% seksualno aktivnih ljudi predstavlja domaćina nekih od ovih bakterija. 

 


Obzirom da se mikoplazma i ureaplazma  po prirodi nalaze u okviru organizma ljudi, pacijent se ne testira rutinski na ove vrste bakterija. Žene koje imaju neplodnost, kojima se ponovi gubitak trudnoće, koje imaju bolove u maloj karlici, premenstrualne simptome odnosno simptom vaginalnih infekcija, trebalo bi da se testiraju. Česti oblici testiranja su test kulture, koji je kao Papanikolau test, kao i uzimanje brisa iz vagine.

 

 

Ureaplazma kod zena - simptomiKada je reč o simptomima koji odlikuju ureaplazmu kod zena, obično ih nema. Međutim ove bakterije mogu biti uzročnik infekcije ako dođe do pada imunološkog sistema. U slučaju zdravog imuno - sistema, obično ne uzrokukuju bolest.


Obzirom da ureaplazma infekcije često prolaze bez prisustva simptoma, vremenom može doći do problema steriliteta. To uključuje i bolest kanalića materice kao i ponavljanje spontanog pobačaja kod žena.

 

 

Ureaplazma kod muškaraca

 

Za razliku od žena, kod muškaraca može doći do smanjene pokretljivosti i brojnosti sperme. Utvrđeno je da se kod sterilnih muškaraca, bakterije prilepljuju za spermu i na taj način blokiraju oplođenje.

 

 

Ureaplazma u trudnoci

 

Ureaplazma i mikoplazma hominis se povezuju sa infekcijom, rađanjem neživog fetusa, spontanim pobačajima, preranim porođajima, ukoliko su pornađeni u pacenti i/ili endometrijumu. Karakteristika oba organizma je da prodiru u vodenjak u drugom tromesečju. Ureaplazma u trudnoci može biti uzrok horioamnionitisa - zapaljenja membrane oko fetusa - horiona i amniona  

Pomenuta infekcija može se preneti na oko 40% beba koje je na svet donela majka sa ovom infekcijom. Ako je majka ima, ureaplazma može inficirati pluća bebe tokom porođaja. Uzrokuje kao i mikoplazma hominis. respiratorne probleme kod bebe sa manjom telesnom težinom, kao i meningitisa.

 

 

Više informacija o simptomima, načinu prenošenja i lečenju polnih bolesti možete saznati na stranici Polne bolesti - simptomi, nacin prenosenja, lecenje.

 

Ukoliko primetite neke od navedenih simptoma opisane polno prenosive bolesti, obratite nam se putem stranice Kontakt i zakažite pregled. Rešimo vaš problem na vreme!

Komentari (0)

Ostavi komentar

Poslednje sa bloga

Lečenje proširenih vena operativnim i neoperativnim metodama. Operacija vena klasičnom metodom, operacija vena laserom, operacija vena radio talasima i operacija vena vodenom parom. 

Saznaj više

Ponedeljak - Petak

8:00 - 21:00

Subota

8:00 - 15:00

Nedelja

Ne radi


Telefon

+381 11 344 85 41 | +381 11 344 85 47 

+381 60 344 85 41 | +381 60 344 85 47