Stidne vaši

Stidne vaši predstavljaju insekte, tj. parazite i poznate su kao polno prenosiva bolest zvana pedikulis  pubis. U narodu, stidne vasi se još poznatije kao pubicne vaši ili picajzle.

 

 

Stidne vaši dobile su ime po mestu na kojem su otkrivene, a to su stidne dlačice ljudi. Predstavljaju male insekte koji su veličine milimetar i koji se hrane krvlju ljudi. Karakteriše ih brzo razmnožavanje. Mesta na kojim se mogu pronaći picajzle nisu samo u okviru genitalne regije, tj oko penisa ili vagine. Mogu se nači i u bradi, ili ispod pazuha, na obrvama ili trepavicama, odnosno svakoj regiji koja je obrasla dlakama. 

 

 

 

Stidne vasi – prenošenje i simptomiOvo oboljenje se najčešće prenosi putem seksualnog odnosa. Taj odnos uključuje vaginalni, analni i oralni seks. Putem oralnog seksa, može doći do infekcije predela kao što su obrve, trepavice, brada, grudi ili kosa. Isto tako, stidne vaši s e prenose putem seksualnog dodirivanja.

 

 

Kada govorimo o simptomima ove bolesti, stidne vaši kao što je i kod drugih polno prenosivih poblesti slučaj, ponekad nemaju nikakve simptome koji ukazuju na prisustvo pomenutog oboljenja. Najčešći simptomi kod zaražene osobe jesu svrab i iritacija u predelu genitalne regije. Golim okom je skoro nemoguće uočiti stidne vaši iz razloga što su jako male. S druge strane, odrasle stidne vasi se primećuju kao crne ili žućkasto braonkaste mrljice, a njena jaja kao sjajna jajašca koja su pričvršcena za osnovu dlake u okviru stidne regije. 

 

 

Više informacija o simptomima, načinu prenošenja i lečenju polnih bolesti možete saznati na stranici Polne bolesti - simptomi, nacin prenosenja, lecenje.

 

 

Ukoliko primetite neke od navedenih simptoma opisane polno prenosive bolesti, obratite nam se putem stranice Kontakt i zakažite pregled. Rešimo vaš problem na vreme!

Komentari (0)

Ostavi komentar

Poslednje sa bloga

Lečenje proširenih vena operativnim i neoperativnim metodama. Operacija vena klasičnom metodom, operacija vena laserom, operacija vena radio talasima i operacija vena vodenom parom. 

Saznaj više

Ponedeljak - Petak

8:00 - 21:00

Subota

8:00 - 15:00

Nedelja

Ne radi


Telefon

+381 11 344 85 41 | +381 11 344 85 47 

+381 60 344 85 41 | +381 60 344 85 47