Sindrom karpalnog tunela

Sindrom karpalnog tunela javlja zbog pritiska na nerv medianus, u karpalnom tunelu. Ovaj tunel sastoji se od 8 sitnih koščica zgloba ruke sa donje strane, dok gornju stranu zatvara cvrsto vezivno tkivo - poprecni karpalni ligament. Iz podlaktice u šaku, preko ovog tunela, ulazi pomenuti nerv kao i tetive mišića čija je uloga u pokretanju prstiju. Tanka sinovijalna opna oblaže tetive i takođe ih podmazuje što olakšava njihovo pokretanje i klizanje. Ova opna osetljiva je na bilo koji dugotrajni napor i nadražaj. 

 

 

Sindrom karpalnog tunela - simptomi i uzrok nastanka

 

Bilo koji nadražaji kao što su povrede, upale, degenerativne promene, spoljasnji pritisak na tunel, može dovesti do zadebljanja ovojnice, što dovodi do smanjenja prostora u tunelu. Sve to dovodi do pomenutog pritiska na nerv medianusa. Takođe, do kompresije nerva medianusa mogu dovesti i :

 

  • miksedem
  • akromegalija
  • reumatoidni artritis
  • trudnoća
  • prelomi

 

Sindrom karpalnog tunela javlja se obično kod žena u srednjem životnom dobu.

 

Kada pritisak dostigne stepem pri kojem nerv nije u stanju da obavlja svoju funkciju, kao simptomi pojavljuju se utrnulost i osećaj žarenja kod prva 3 prsta i kod polovine četvrtog prsta šake. Takođe javlja se i bol koji je veoma izražen preko noći. Bol i utrnulost se šire  kroz dlan i rame. Ukoliko je kompresija nerva dugotrajna odnosno intezivna, može doći do promene na mišiću šake. Mišići hipotrofiraju i dolazi do gubitka snage kao i nesigurnosti prilikom hvatanja prstima, gubitka osećaja i slabljenja.

 

Sindrom karpalnog tunela - Dijagnoza i LečenjeJako korisna metoda dijagnostifikovanja sindroma jeste elektromioneurografija, odnosno merenje brzine sprovođenja impulsa kroz nerv medianus. Na mestu kompresije nerva, postoji vidljivo usporavanje brzine sprovođenja impulsa.


Lečenje sidroma može biti konzervativno i hirursko. Konzervativne mere jesu imobilizacija kao i lokalna aplikacija kortikosteroida. Ako su tegobe uporne, onda se mora pribegavati hirurškom lečenju, tj - presecanju fleksora.

 

 

Za detaljnije informacije, pregledu, ceni, ali i konsultacijama sa našim specijalistima na polju estetske hirurgije, kontaktirajte nas putem stranice Kontakt.

 

 

Komentari (0)

Ostavi komentar

Poslednje sa bloga

Lečenje proširenih vena operativnim i neoperativnim metodama. Operacija vena klasičnom metodom, operacija vena laserom, operacija vena radio talasima i operacija vena vodenom parom. 

Saznaj više

Ponedeljak - Petak

8:00 - 21:00

Subota

8:00 - 15:00

Nedelja

Ne radi


Telefon

+381 11 344 85 41 | +381 11 344 85 47 

+381 60 344 85 41 | +381 60 344 85 47