Sifilis

Sifilis predstavlja polnu bolest, koja ukoliko se ne leči može doprineti katastrofalnom oštećenju čitavog nervnog sistema, mozga ili srca, što na kraju može dovesti do fatalnog ishoda. Danas, srećom postoje određeni lekovi uz čiju pomoć se sifilis sa dosta uspeha odstranjuje. 

 

Bakterija sifilisa se obično prenosi putem analnog ili oralnog seksa. Prenosi se često sa jedne osobe na drugu i to direktnim kontaktom sa :

 

  • Otvorenom ranom (šankr, šangir) - pojavljuje se u vreme prvog stadijuma bolesti
  • Mukozoidnih membrana ili drugih rana - u toku drugog, sekundarnog stadijuma bolesti 

 

Šankr, odnosno otvorena rana se uglavnom javlja na spoljašnosti genitalija, vagini, anusu ili rektumu. Rane se takođe javljuju na i u predelu usana. Bakterija obično ulazi u organizam preko mukozoidne membrane, često u predelu oko genitalija i urinarnog sistema.
 

U manjem broju slučajeva, sifilis ulazi u organizam preko posekotine i ogrebotine na koži, odnosno preko vlažnog poljupca, u slučaju da obolela osoba ima ranu na i u predelu usta. Sifilis se takođe može prenositi upotrebom šprica sa iglom koji je prethodno korišćen od strane inficirane osobe. Sifilis se takođe može prenositi procesom transfuzije krvi. Danas je, međutim ovaj slučaj veoma redak, jer se davalac krvi testira na određene polno prenosive bolesti, pa bakterija sifilisa ne može da preživi u krvi više od 48h..

 

 

Simptomi sifilisa U praksi je poznato da se sifilis razvija u 4 stadijuma, i svaki od njih ima različite simptome.U toku prvog stadijuma sifilisa, razvija se često bezbolna rana na istom mestu kroz koje je bakterija i ušla u organizam. Ovo se često dešava u okviru prve 3 nedelje od trenutka izloženosti prema bakteriji. Ovaj period međutim može trajati od 10 do 90 dana. Tokom prve faze, osoba je jako zarazna.


Kada je reč o muškaracima, šankr se obično pojavljuje u okviru genitalnog područja, obično ali ne i stalno, na penisu. Ove vrste rana su često bezbolne.


Kada govorimo o ženama, šankr se razvija na spoljašnjim genitalijama, odnosno na unutrašnjosti vagine. Šankr čak može proći neprimećen, ukoliko nastane unutar vagine ili na otvoru prema materici, odnosno grliću materice - cerviks. Ove rane su obicno bezbolne i nisu tako lako vidljive.


Što se tiče oticanja limfnih čvorova, to se može dešavati blizu regiona u kojem se pojavio šangir.


Šankr se takođe javlja i u drugom delu organizma, a ne isključivo na genitalijama.


Trajanje šankra je između 28 i 42 dana. On  zaceljuje bez potrebe lecenja, i ostavlja jako tanak i mali ožiljak. Međutim, sama cinjenica da je šankr zacelio, ne znači nikako je sifilis izlečen odnosno da osoba ne može na bilo koji način preneti infekciju na neku drugu osobu.Karakteristika sekundarnog sifilisa jeste osip, koji se javlja u periodu od 4 do 10 nedelja i to posle javljanja šankra a ponekad i pre samog zaceljivanja. Javljanje ostalih simptoma je takođe moguće, što je indikacija da se infekcija proširila po organizmu. Obolela osoba je jako zaražena i u toku druge faze. sekundarni sifilis karakterističan je osip koji se pojavljuje u roku od 4 do 10 nedelja, nakon što se šankr pojavio i ponekad pre nego što je zacelio. Ostali simptomi se takođe mogu pojaviti, indikujući da se infekcija proširila u organizmu. Osoba je visoko zarazna i tokom druge faze.


Kada se sifilis raširi po telu, obolela osoba može imati sledece vrste simptoma :

 

  • Povišenu temperaturu - obično je niža od 38 stepeni
  • Upalu grla - otečeno grlo
  • Osećaj (neodređene) slabosti odnosno nelagodnosti kroz celo telo.
  • Naglo gubljenje kilaže.
  • Gubljenje parčica kose - obrve, trepavice kao i na temenu.
  • Otičenost limfnih čvorova.
  • U toku drugog stadijuma sifilisa, infekcija može da zahvati čak i mozak, kao i kičmenu moždinu ali i nerve. 

 

Ukoliko primetite neke od navedenih simptoma opisane polno prenosive bolesti, obratite nam se putem stranice Kontakt i zakažite pregled. Rešimo vaš problem na vreme!

Komentari (1)

Jovan V.
Odgovori

03.04.2019 20:23

Da li rezultat krvne slike može da pokaže prisutnost virusa (pozitivnim) nakon treće nedelje sumnje od zaraze..??

Ostavi komentar

Poslednje sa bloga

Lečenje proširenih vena operativnim i neoperativnim metodama. Operacija vena klasičnom metodom, operacija vena laserom, operacija vena radio talasima i operacija vena vodenom parom. 

Saznaj više

Ponedeljak - Petak

8:00 - 21:00

Subota

8:00 - 15:00

Nedelja

Ne radi


Telefon

+381 11 344 85 41 | +381 11 344 85 47 

+381 60 344 85 41 | +381 60 344 85 47