Podmladjivanje lica i kože plazmom obogaćenom trombocitima

 

Plazma obogaćena trombocitima (plateletes-rich plasma (PRP)) koristi se za podmladjivanje lica širom sveta od 2006. godine. Tretman je idealan za osobe koje žele postepeno, ali primetno poboljšanje u teksturi kože, tonusu i boji uz minimalno vreme oporavka ili bez njega. Ova revolucionarna prirodna procedura pruža neverovatno podmlađivanje kože. Trombociti (krvne pločice) iz vaše krvi sadrže brojne faktore rasta (PDGF). Ovi faktori rasta stimulišu proliferaciju fibroblasta i keratinocita koji, s druge strane, proizvode kolagen i keratin. PDGF imaju značajnu ulogu u stvaranju krvnih sudova, ćelijsku deobu fibroblasta (najbrojnijih ćelija vezivnog tkiva) i u sintezi kolagena i ekstraćelijskog matriksa, čiji glavni sastojak predstavlja hijaluronska kiselina. Proizvodnji kolagena pripisuje se pomoć u korekciji vidljivih efekata boranja. Za hijaluronsku kiselinu potvrđeno je da povećava tonus kože i njen volumen čime obezbeđuje mladalački izgled.

 

Ova procedura nije hirurški face lift, niti daje isti efekat kao face lift operacija. Procedura pomaže da povratite ili poboljšate izgled neke regije koja je tokom starenja izgubila volumen. Poboljšanje teksture kože i njenog tonusa primećuje se unutar tri nedelje i održava se sledećih osam nedelja, pošto se sve više kolagena i keratina oslobađa ispod kože. Rezultat se obično održava dve godine ili nešto duže. Regije koje se tretiraju uključuju obraze i srednji deo lica, bore oko očiju, bore smejalice, nazolabijalne brazde, vrat i liniju vilice, dekolte, ožiljke od akni, šake i dr. Postupak traje od 60-90 minuta, zavisno od težine slučaja, odn. broja regija koje se tretiraju. Za najbolje rezultate preporučuje se tri do šest tretmana, u razmaku na 4-6 nedelja.

 

Šta se dešava tokom podmladjivanje lica i kože sa PRP?

Naš hirurg plastičar će na pregledu utvrditi stepen starenja kože, uraditi jednostavnu analizu kože i preporučiti odgovarajući tretman koji pruža razuman rezultat. Nakon čišćenja i pripreme kože aplikuje se lokalna anestetička krema, mada je, za slučaj da je neophodan tretman više regija, potrebna i blokada nerava. Potom se uzima krv iz ruke i procesira u našoj laboratoriji. PRP dobijena na taj način injektira se u ciljne regije.

 

Da li je podmladjivanje lica ovom procedurom bolno?

Anestetička krema se aplikuje na lice 45 minuta pre intervencije, što obezbeđuje komforan tretman. Većina pacijenata nema nikakav osećaj.

 

Koliko traje oporavak nakon podmladjivanja lica ovom procedurom ?

Obično je oporavak veoma lak. Neznatno crvenilo u predelu tretirane regije može da zaostane nakon tretmana. Mogu se pojaviti manje modrice, ali one nestaju nakon oko nedelju dana i mogu se sakriti šminkom. Odmah se može nastaviti sa uobičajenim aktivnostima, s tim da treba štititi lice od izlaganja sunčevoj svetlosti.

 

Koliko traje tretman?

Ukupno ćete u poliklinici “Dr Drašković” boraviti oko dva sata (pregled, fotografisanje sa analizom lica i postavljanje indikacije za proceduru). Sama procedura injektiranja PRP traje oko 20 minuta.

 

Da li je podmladjivanje lica i kože na ovaj način sigurna procedura?

PRP tretman je krajnje sigurna metoda. Pošto se PRP dobija iz Vaše krvi, ne postoji rizik od bilo kakve alergijske reakcije. Pored toga, PRP sadrži koncentrovana bela krvna zrnca, ćelije zadužene za prirodnu odbranu od infekcija. Zbog svega navedenog, infekcije se tokom PRP tretmana ekstremno retko javljaju.

 

Da li postoje kontraindikacije?

Osobe sa aktivnom infekcijom kože, aknama, kožnim bolestima (SLE, porphyria, alergije), karcinomom, one koje primaju hemioterapiju, teškim metaboličkim i sistemskim bolestima, poremećajem funkcije trombocita (tj. bolestima krvi) ne smeju se tretirati sa PRP.

 

Da li je PRP terapija pokrivena osiguranjem (da li se može uraditi na uput)?

PRP podmlađivanje kože, kao ni ostale estetske intervencije, nije pokriveno osnovnim zdravstvenim osiguranjem.

 

Podmladjivanje lica PRP - cena procedure ?

Podmladjivanje celog lica, uključujući i prvi pregled staje 500 evra. Cena tretmana manjih regija je niža (npr. injektiranje PRP u regiji oko očiju staje 350 evra). Mogući su popusti, ukoliko se opredelite za pakete tretmana (lice +šake, vrat + dekolte i sl).

 

Koliko je tretmana potrebno?

Na početku se preporučuje 3 do 6 tretmana, na 4 do 6 nedelja da bi se postigao optimalni rezultat. Nakon toga, zavisno od tipa kože, savetujemo tretmane održavanja na godinu do dve dana.

 
Pročitajte još i:
 

Komentari (0)

Ostavi komentar

Poslednje sa bloga

Lečenje proširenih vena operativnim i neoperativnim metodama. Operacija vena klasičnom metodom, operacija vena laserom, operacija vena radio talasima i operacija vena vodenom parom. 

Saznaj više

Ponedeljak - Petak

8:00 - 21:00

Subota

8:00 - 15:00

Nedelja

Ne radi


Telefon

+381 11 344 85 41 | +381 11 344 85 47 

+381 60 344 85 47 | +381 60 344 85 47