Parazitologija

Parazitologija je proučavanje životinjskih i biljnih parazita u okviru biologije. Paraziti se mogu pronaći kod svih glavnih životinjskih vrsta i podvrsta a takođe i kod mnogih botaničkih grupa. Paraziti se medjusobno razlikuju isto kao i nosioci tih parazita. U tom smislu parazitologija se proucava u zavisnosti od vrste nosioca, pa onda možemo i zaključiti da su zapravo proučavaoci te određene životinjske ili botaničke vrste parazitolozi a ne univerzalni lekari. Određeni naučnici su zainteresovani za evoluciju pojedinih vrsta. Zbog toga parazitologija ima ogroman broj grana kao što su:

 

  • veterinarska,
  • medicinska ili
  • poljoprivredna.

 

 

Kroz Istoriju proučavanja, paraziti su raspodeljeni između mnogih disciplina a one uglavnom spadaju u zoologiju. Mnoge razvijene vrste parazita ostale se gotovo nepoznate i nerazumljive sve dok se nije pronašao mikroskop, sredinom 17-tog veka.Belgijski biolog P.J. van Beneden je zapravo pionir na polju proučavanja crevne parazitologije. On je proučio životni ciklus okruglih glista i veliki broj drugih grupa

 

Paraziti

 

Parazit, rec koja potice od grcke reci para, sto znaci pored, i sitos, u prevodu hrana. Paraziti su organizmi koji žive, odnosno hrane se na racun nekog drugog organizma, odnosno domaćina, u nekom dužem vremenskom periodu. Kod parazita javlja se veliki broj adaptacija, koje su karakteristične po tome što pojedini organi nestanu ili zakrzljaju, a umesto njih se razvijaju drugi. Kako paraziti utiču na domaćina? Posledice se kreću od promena u ponašanju pa sve do smrti, u određenom broju slučajeva. Parazitizam predstavlja generalni  ekoloski odnos parazita i domaćina.

 

 

Prisustvio parazita u uzorku, dokazuje se direktnim metodama u okviru parazitološke dijagnostike. Serološkim dijagnostičkim procedurama, na našoj poliklinici dokazujemo antitela IgG klase na :

 

  • Ehinococcus granulosus i
  • Trichinellu spiralis

 

Takođe, dokazuju se i antitela IgM i IgG klase za Toxoplasma gondii. Na stranici Analize mikrobioloske laboratorije pogledajte sve vrste analiza koje se sprovode na poliklinici dr Drašković.

Komentari (0)

Ostavi komentar

Poslednje sa bloga

U prijatnom ambijentu i u opuštenoj atmosferi stručnjaci Specijalne hirurške bolnice „Hirurgija dr Drašković“ brinu se o Vama i Vašim zdravstvenim problemima. Lečenje proširenih vena operativnim i neoperativnim metodama. Operacija vena klasičnom metodom, operacija vena laserom, operacija vena radio talasima i operacija vena vodenom parom

Saznaj više

Ponedeljak - Petak

8:00 - 21:00

Subota

8:00 - 15:00

Nedelja

Ne radi


Telefon

+381 11 344 85 41 | +381 11 344 85 47