Parazitologija

Parazitologija je proučavanje životinjskih i biljnih parazita u okviru biologije. Paraziti se mogu pronaći kod svih glavnih životinjskih vrsta i podvrsta a takođe i kod mnogih botaničkih grupa. Paraziti se medjusobno razlikuju isto kao i nosioci tih parazita. U tom smislu parazitologija se proucava u zavisnosti od vrste nosioca, pa onda možemo i zaključiti da su zapravo proučavaoci te određene životinjske ili botaničke vrste parazitolozi a ne univerzalni lekari. Određeni naučnici su zainteresovani za evoluciju pojedinih vrsta. Zbog toga parazitologija ima ogroman broj grana kao što su:

 

  • veterinarska,
  • medicinska ili
  • poljoprivredna.

 

 

Kroz Istoriju proučavanja, paraziti su raspodeljeni između mnogih disciplina a one uglavnom spadaju u zoologiju. Mnoge razvijene vrste parazita ostale se gotovo nepoznate i nerazumljive sve dok se nije pronašao mikroskop, sredinom 17-tog veka.Belgijski biolog P.J. van Beneden je zapravo pionir na polju proučavanja crevne parazitologije. On je proučio životni ciklus okruglih glista i veliki broj drugih grupa

 

Paraziti

 

Parazit, rec koja potice od grcke reci para, sto znaci pored, i sitos, u prevodu hrana. Paraziti su organizmi koji žive, odnosno hrane se na racun nekog drugog organizma, odnosno domaćina, u nekom dužem vremenskom periodu. Kod parazita javlja se veliki broj adaptacija, koje su karakteristične po tome što pojedini organi nestanu ili zakrzljaju, a umesto njih se razvijaju drugi. Kako paraziti utiču na domaćina? Posledice se kreću od promena u ponašanju pa sve do smrti, u određenom broju slučajeva. Parazitizam predstavlja generalni  ekoloski odnos parazita i domaćina.

 

 

Prisustvio parazita u uzorku, dokazuje se direktnim metodama u okviru parazitološke dijagnostike. Serološkim dijagnostičkim procedurama, na našoj poliklinici dokazujemo antitela IgG klase na :

 

  • Ehinococcus granulosus i
  • Trichinellu spiralis

 

Takođe, dokazuju se i antitela IgM i IgG klase za Toxoplasma gondii. Na stranici Analize mikrobioloske laboratorije pogledajte sve vrste analiza koje se sprovode na poliklinici dr Drašković.

Komentari (0)

Ostavi komentar

Poslednje sa bloga

Lečenje proširenih vena operativnim i neoperativnim metodama. Operacija vena klasičnom metodom, operacija vena laserom, operacija vena radio talasima i operacija vena vodenom parom. 

Saznaj više

Ponedeljak - Petak

8:00 - 21:00

Subota

8:00 - 15:00

Nedelja

Ne radi


Telefon

+381 11 344 85 41 | +381 11 344 85 47 

+381 60 344 85 41 | +381 60 344 85 47