Papanikolau test

Papanikolau test, ili drugačije nazivan PAP test ili PAPA test potiče od engleske reči Papanicolaou stain,  i predstavlja jednostavnu i bezbolnu metodu za ispitivanje ćelija materijala uzetog sa zadnje i prednje usne i kanala grlica materice. Na osnovu uzetog uzorka, pravi se citoloski razmaz, koji se nakon toga fiksira na pločici mikroskopa i dalje boji metodom Papanikolau. Nakon bojenja, obavlja se mikroskopska analiza morfoloskih osobina svake ćelije na osnovu čega se može doći do otkrića znaka zapaljenja grlica, uzročnika infekcije, dobroćudnih i zloćudnih ćelija kao i drugih patohistoloških promena.


Papanikolau test predstavlja dopunsku metodu ispitivanja za Ginekoloski pregled, čija je svrha rano otkriće prekanceroznog i kanceroznog menjaja ćelije grilića materice, koje su preteča karcinoma.

 

Od trenutka uvođenja Papanikolau testa, stopa pojavljivanja karcinoma grlića materice opala je za čak 70% i samim tim produženi su životi miliona žena.

 

 

Primena  Papanikolau testa 

 

Odlazak kod ginekologa zarad izvođenja Papanikolau testa, koji je sastavni deo regularnog ginekoloskog pregleda, preporučuje obavezno jednom u godinu dana sledećim osobama :

 

  • Ženama koje su seksualno aktivne
  • Ženama koje imaju 18 godina i starije od 18 godina,
  • Obavezno ako je u toku lečenje oboljenje genitalija, ali i nakon procesa lečenja

 
U dogovoru sa ginekologom i po potrebama pacijenata, papanikolau test se može raditi na svakih 6 meseci a po potrebi i znatno česce. Istraživanja pokazuju da uz redovni pregled i pravovremeni Papanikolau test, rizik od raka grlića materice, odnosno fatalan ishod po pacijenta može smanjiti za čak 90%. 
 

Na teritoriji Srbije konstatuje se nažalost da preko 30% nalaza PAPA testa nije verodostojno, iz razloga što žena sa dobrim nalazom testa može imati predkaneroznu promenu. Upravo zbog ove činjenice, praksa u Srbiji je da ginekolozi obavljaju preglede na kraćem vremenskom intervalu, najmanje jednom u godinu dana. Tek kada se dobiju 2 negativna PAPA testa, jedan za drugim naravno, onda se pregledi i ova analiza proredjuju na svaku godinu a ponekad i na dve i tri.
 

Postoji problem prilikom testiranja pomoću PAPA testa. Humani papiloma virusi su jako česti i prenose se putem seksualnog odnosa. Oni prouzrokuju promene unutar ćelija i te promene su skroz bezopasne, a podsećaju na stanje prekanceroze. Da bi se ovaj problem otklonio i da bi se dakle ustanovilo da su pomenute promene bezopasne, potrebno je napraviti nekoliko preventivnih pregleda, dok konačan rezultat testa ne postane normalan.

 

 

Papanikolau test - PAPA test grupe

 

Prilikom tumačenja rezultata dobijenih primenom Papanikolau testa na poliklinici dr Drašković koristi se klasifikacija koja se koristi još od davne 1954  godine. U pitanju su PAPA test grupe koje podrazumevaju :

 

  1. PAPA I - ova grupa označava da je nalaz uredan.
  2. PAPA II - ova grupa označava atipične zapaljenjske promene
  3. PAPA III - ova grupa označava displaziju: blagu, srednje tešku ili tešku
  4. PAPA IV - ova grupa označava karcinom in situ
  5. PAPA V - ova grupa označava sumnju na pojavu invazivnog karcinoma.

 

 

Za informacije i zakazivanje pregleda radi sprovođenja Papanikolau testa, obratite nam se preko naše stranice Kontakt.

Komentari (0)

Ostavi komentar

Poslednje sa bloga

Lečenje proširenih vena operativnim i neoperativnim metodama. Operacija vena klasičnom metodom, operacija vena laserom, operacija vena radio talasima i operacija vena vodenom parom. 

Saznaj više

Ponedeljak - Petak

8:00 - 21:00

Subota

8:00 - 15:00

Nedelja

Ne radi


Telefon

+381 11 344 85 41 | +381 11 344 85 47 

+381 60 344 85 41 | +381 60 344 85 47