Operacija želuca i jednjaka

U Specijalnoj hirurškoj bolnici „Hirurgija dr Drašković“ obavljaju se sve intervencije na jednjaku i želucu. Operacione sale u bolnici opremljene su najkvalitetnijim instrumentima i opremom, tako da se sa velikom efikasnošću mogu obavljati operacije kako laparoskopskom tako i klasičnom metodom, a izvode ih iskusni hirurzi dr Mitrović Miroslav (VMA), doc dr Jovanović Milan (VMA), doc dr Ognjan Skrobić (I hirurška) i doc dr Dejan Veličković (I hirurška) sa svojim timovima.

Šta su želudac i jednjak?

Želudac je smešten u gornjem levom delu trbušne šupljine i predstavlja prošireni organ gornjeg digestivnog trakta tj. sistema za varenje. Želudac je svojim gornjim delom direktno povezan sa jednjakom (odakle hrana dolazi u želudac) a donjim delom je povezan sa dvanaestopalačnim crevom od koga je odvojen mišićnim zadebljanjem želudca čijim kontrakcijama se reguliše pražnjenje želuca.

Bolesti želuca i jednjaka

Gastroezofagealni refluks (GERB) - najčešća benigna bolest jednjaka i želuca koja nastaje zbog anatomskog poremećaja spoja jednjaka i želuca. Ukoliko bolest dugo traje, može da nastane suženje jednjaka, a na sluzokoži jednjaka može doći do nastanka ranica. Želudačna kiselina nagriza sluzokožu jednjaka i izaziva hroničnu iritaciju koja se smatra prekancerozom.
Karcinom želuca - kada su u pitanju maligne bolesti želuca i jednjaka najčešći je karcinom ili rak želuca. Sklonost za nastanak ove bolesti imaju osobe koje imaju hronični atrofični gastritis i pernicioznu anemiju. Danas je dokazano da je uzrok hroničnog atrofičnog gastritisa Helicobacter pylori. Ne treba zanemariti i unošenje i većih količina alkohola kao mogući faktor nastanka zloćudnih bolesti jednjaka i želudca. Pušači takođe u većem procentu oboljevaju od ove bolesti

Simptomi bolesti želuca i jednjaka

Gastroezofagealni refluks nastaje sve više kao posledica savremenog načina života koji podrazumeva konzumiranje jako začinjene hrane, cigareta, alkohola i napitaka sa kofeinom. Karakteriše se vraćanjem želudačnog sadržaja u jednjak sa mnogobrojnim simptomima, kao što su:
 • gorušica - osećaj pečenja u želucu i iza grudne kosti, koji se može proširiti u ždrelo ili usnu duplju dovodeći do pojave kiselog ukusa u ustima.
 • teško gutanje
 • izražena težina u grudima
 • bol i mučnina nakon jela
 • Sa druge strane, simptomi tumora želuca su značajan gubitak u telesnoj težini, muka, povraćanje, gubitak apetita i anemija. Ako je tumor lokalizovan u početnom delu želudca ili u jednjaku, dominantan simptom je otežano gutanje, tj. nemogućnost unosa čvršće hrane. Nekada simptomi tumora želudca mogu biti isti kao kod čira želudca, naročito u ranoj fazi bolesti. Zato je potrebno kod svih ovih tegoba indikovati ezofagogastroduodenoskopiju, sa uzimanjem isečka sluzokože sa sumnjivih mesta.

  Kako se dijagnostikuje?

  Suverena metoda u dijagnostici bolesti jednjaka, želudca i dvanaestopalačnog creva je ezofagogastroskopija. Pored sticanja uvida u prohodnost ovih organa, konstatuje se postojanje tumora ili izraslina na njima. Istovremno se može uraditi biopsija i eventualno uklanjanje polipa.

  Lečenje karcinoma želuca i jednjaka

  Posle odgovarajuće dijagnostike i dobijanja patohistološke dijagnoze, pristupa se dominantno hirurškom lečenju. Kod izraženog gastroezofagealnog refluksa potrebno je učiniti antirefluks operaciju, bilo klasičnim hirurškim putem (danas retko) ili laparaskopskom intervencijom.
  Kod lečenja zloćudnih tumora jednjaka i želuca, operacija je često neophodna metoda lečenja jer je važno da se radkalno ukloni organ sa tumorom i pripadajućim žlezdama. Konzilijarni pristup kod rešavanja tumora želuca i jednjaka je obavezan, pri čemu je kod nekih tipova tumora pored operacije potrebna i hemioterapija.

  Oporavak

  Nakon operacija jednjaka i želuca neophodno je promeniti način ishrane tj. primeniti dijetu koja ima za cilj da olakša varenje i svede na minimum tegobe koje se mogu javiti u slučaju konzumiranja neodgovarajuće hrane i prevelikih porcija.
 • Uzimati više manjih obroka tokom dana.
 • Primenjivati redovno suplemente vitamina i proteina koji su preporučeni
 • Jesti i piti polako. Svaki obrok bi trebalo da traje barem 20-30minuta. Hranu je potrebno dobro sažvakati i konzumirati kroz male zalogaje
 • Dugoročno, prednost treba davati namirnicama koje sadrže dosta belančevina a malo masti. Belančevine pomažu lakšem zarastanju rane i obnavljanju mišića.
 • Hirurgija dr Drašković. Lečenje kakvo zaslužujete.