Operacija kile

U Specijalnoj hirurškoj bolnici „Hirurgija dr Drašković“ tim vrhunskih hirurga (prim. dr Popović Miloš, Dr Mitrović Miroslav i Doc. dr sc med. Jovanović Milan) na čelu sa prim. dr Draškovićem radi sve hirurške intervencije rešavanja kila prednjeg trbušnog zida. 
Operacija kile je hirurška intervencija koja se radi u uslovima maksimalnog komfora za pacijenta najčešće u lokalnoj anesteziji ili analgosedaciji – najblažem tipu anestezije, tokom koje pacijent spava i ne oseća bol.

Šta je kila?

Kila (hernija, bruh) predstavlja prolazak najčešće creva ili dela creva kroz neku od slabih tačaka na trbušnom zidu. Ta pojava se na telu manifestuje kao ispupčenje na određenom mestu. Kila može biti veoma bolna, naročito kada se nakašljete ili podižete teži teret. Kila ne mora uvek biti opasna, ali kako vreme prolazi ona neumoljivo raste i može poprilično narušiti kvalitet života i dodatno narušiti opšte zdravstveno stanje.

Simptomi kile

Najčeći simptomi kile su potkožni otok, u vidu ispupčenja i bol na mestu gde kila nastaje. Simptomi kile su izraženiji prilikom fizičkog napora, kašljanja ili kijanja, dok kod ležanja simptomi mogu biti i neprimetni. Kila može stvarati veoma neprijatan osećaj ali može biti veoma bolna. Simptomi kile mogu biti drugačiji i ukazivati na poremećaj funkcije nekog organa koji može da se nalazi u kilnoj kesi. Veoma je važno da se simptomi kile na vreme primete kako bi se reagovalo brzo i sprečile komplikacije.

Kako se dijagnostikuje kila?

Kila se dijagnostikuje na osnovu anamneze i kliničkim pregledom hirurga. Ukoliko postoji potreba, može se uraditi i ultrazvučni pregled mekog tkiva trbušnog zida koji će otkloniti bilo kakvu dilemu i osigurati postavljanje dijagnoze. Pregled hirurga kao i ultrazvučni pregled se mogu obaviti u bolnici „Hirurgija dr Drašković“

Lečenje kile

Operacija kile je jedini način izlečenja kod postojanja kile. Operacija kile u Specijalnoj hirurškoj bolnici “Hirurgija dr Drašković“ je jednostavna, rutinska procedura zahvaljujući kojoj ćete se u potpunosti rešiti kile, kao i simptoma i komplikacija koje ona može izazvati.
Kila se može operisati klasičnom metodom ili laparoskopski.
Tim: prim dr sc med Miroljub Drašković, dr Miroslav Mitrović (VMA), docent dr Milan Jovanović (VMA), prim dr Miloš Popović(I hirurška), prof dr Goran Barišić( I hirurška).

Oporavak nakon operacije kile

Operacija kile u bolnici „Hirurgija dr Drašković“ se izvodi u jednodnevnoj hirurgiji. Nekoliko sati nakon operacije pacijent može da ustaje, pije vodu i konzumira laganu hranu. Prvih nekoliko dana treba izbegavati veći fizički napor, ali je svakako preporučljiva šetnja. Nakon laparaskopske operacije kile oporavak je značajno brži, ožiljci su gotovo nevidljivi a postoperativni bol je dosta slabijeg intenziteta nego kada se radi operacija klasičnom metodom.

Hirurgija dr Drašković. Lečenje kakvo zaslužujete.