Operacija kamena u žučnoj kesi i jetre

Bolesti jetre i žučnih puteva su česta patologija i u velikom procentu iziskuju hirurško rešavanje. U specijalnoj hirurškoj bolnici „Hirurgija dr Drašković“ obavljaju se sve vrste hirurških intervencija na jetri, žučnoj kesi i žučnim putevima, laparoskopski ili klasičnom metodom.

Šta su jetra i žučna kesa?

Jetra je najveći unutrašnji organ čoveka, sa mnogobrojnim funkcijama, od kojih je najvažnija detoksikacija organizma od mnogih otrova. Jetra neprestano proizvodi i luči tečnost koja je neophodna za normalni proces varenja u tankim crevima, pogotovo masti. Ova tečnost se naziva žuč. Rezervoar žuči se nalazi sa donje strane jetre i to je organ koji zovemo žučna kesa. Jetra ima veliku mogućnost prirodnog obnavljanja tkiva (regeneracija).

Bolesti jetre i žučne kese

Kamen u žuči se iz godine u godinu sve više dijagnostifikuje među stanovništvom. Kamenčići u žučnoj kesi najčešće nastaju zbog visoke koncentracije holesterola u žuči. Oni otežavaju normalno oticanje žuči. Kamen u žuči može nastati i kod nekih drugih bolesti i infekcija jetre. Ovi kamenčići mogu da se zaglave u žučnim putevima, kada nastaje upala sluzokože žučne kese. Nekada ovi kamenčići zapuše glavne žučne puteve, kada nastaje žutica, a upala glavnog žučnog puta (holangitis), često je smrtonosna bolest.
Tumori jetre i žučnih puteva - u jetri tumori mogu biti primarni i sekundarni (metastaze). Primetna je češća pojava metastaza na jetri nego primarnog kancera. Uzroci nastanka karcinoma jetre nisu poznati ali postoji veći broj faktora rizika koji mogu dovesti do nastanka ovog oboljenja, a neki od njih su
 • hronična infekcija virusom hepatitisa B i hepatitisa C
 • dijabetes
 • preterana upotreba alkoholnih pića
 • masna jetra
 • ciroza jetre
 • Simptomi bolesti jetre i žučne kese

  Simptomi kamena u žučnoj kesi su često prikriveni što umnogome otežava njihovo dijagnostikovanje. Dešava se da pacijenti i ne znaju da imaju kamen u žuči jer može proći dosta vremena pre nego što se ispolje prvi simptomi. Kada se kamenčići zaglave u žučnim putevima dolazi do vrlo jakih bolova ispod rebara koji su ponekada praćeni i mučninom sa povraćanjem. Još neki od simptoma koji prate bolest kamena u žučnoj kesi su loše varenje, nadutost stomaka, gasovi, a kod nekih osoba koža i beonjače mogu poprimiti žućkastu boju.
  Kada su u pitanju primarni tumori jetre, znaci koji mogu ukazati na ovu bolest su slični simptomima kamena u žuči ali su praćeni i neuobičajenom slabošću i mučninom, gubitkom na telesnoj težini, groznicom, promenama u stolici i urinu...

  Kako se dijagnostikuju tumor jetre i kamen u žučnoj kesi?

  Klinički pregled je osnova svake dijagnostika bolesti jetre i žučnih puteva.
  Ultrazvuk: osnova u dijagnostici bolesti ovih organa
  Ultrazvuk sa kontrastom: viši nivo dijagnostike koji je nekada precizniji i od samog skenera u proceni vaskularizacije tumora. Hirurgija dr Drašković raspolaže ultrazvučnim aparatom Philips Epiq koji omogučava ovu dijagnostiku.
  Vođena biopsija promene u jetri sa PH analizom. Ultrazvuka sa kontrastom je suveren u ovoj proceduri i standard u svetu.
  CT pregled ukoliko ostaju nedoumice nakon ovih dijagnostičkih procedura.

  Lečenje i operacija

  Najčešća operacija je uklanjanje žučne kese laparoskopskim putem (laparoskopska holecistektomija). U bolnici „Hirurgija dr Drašković“ je izvođenje laparoskopske holecistektomije deo standardne procedure i načina lečenja. Laparoskopsku operaciju žučne kese u bolnici „Hirurgija dr Drašković“ izvode hirurzi prim. dr Popović Miloš ( I hirurška), Prof. Dr Goran Barišić (I hirurška), doc dr Ognjan Skrobić ( I hirurška), doc dr Dejan Velićković (I hirurška), docent dr Milan Jovanović (VMA) i dr Miroslav Mitrović (VMA). Intervencija traje oko 1 h , izvodi se u opštoj anesteziji, a pacijent ostaje u bolnici do 24 h.
  Kod tumora jetre, a u zavisnosti od opšteg stanja pacijenta, najčešće je indikovana hirurška intervencija - radikalno odstranjenje tumora. Kod metastaza u jetri jako je bitno pronaći primarni tumor i tek posle konzilijarnog sagledavanja, eventualno lečenje dopuniti metastazektomijom (uklanjanje metastaza). Danas je hirurgija tumora jetre nezamisliva bez ultrazvuka u operacionoj sali.

  Oporavak

  Operacija na žučnoj kesi u bolnici „Hirurgija dr Drašković“ se izvodi u jednodnevnoj hirurgiji, tako da pacijent vrlo brzo posle intervencije napušta bolnicu. U prvih nekoliko dana nakon operacije treba primeniti posebni režim ishrane, tj. izbegavati hranu koja je masna pržena ili jako začinjena, gazirana pića, lisnata testa, vruć hleb i peciva...
  Komplikacije nakon operacije laparoskopskom metodom su retke, ali ukoliko se u prvih nedelju dana oporavka jave znakovi infekcije (groznica, temperatura...), crvenilo, otok ili sekrecija na mestu ranica, krv u stolici, mučnina, povraćanje itd, neophodno je odmah javiti se hirurgu.

  Hirurgija dr Drašković. Lečenje kakvo zaslužujete.