Operacija vena bez reza

Operacije vena „bez reza“ su intervencije kojima se rešava funkcionalni i estetski problem proširenih vena. Kod klasične operacije, glavna vena se fizički odstranjuje, a kod operacija „bez reza“ ona ostaje na svom mestu, ali se izbaci iz funkcije.

Princip ovih operacija je  da se, uz korišćenje visoke energije izazove opekotina  u glavnoj  površnoj  veni noge, sve do njenog ušća u duboku venu. Opečena vena se pretvara u ožiljak i ima izgled vrpce koja se kasnije razmekša i resorbuje.

Ove procedure se uvek izvode na temperaturi od 1200C unutar vene, a da bi se sprečila opekotina ( posebno kože), oko tretirane vene se ubrizgava velika količina hladnog rastvora sa anestetikom.

Za izvođenje ovih operacija se koriste različiti aparati čiji generatori proizvode  visoku temperaturu.

U Specijalnoj hirurškoj bolnici „Hirurgija dr Drašković“ Primenjuju  se sve pobrojane metode operacije vena „bez reza“. 

Počelo se sa primenom radiotalasa 2007.g, potom je uvedena i operacija laserom, a 2011.g je uvedena i operacija vena vodenom parom, samo nekolikogodine posle njene prve primene u svetu. Danas operacija vena vodenom parom polako zauzima primarno mesto u venskoj hirurgiji.

Sonde koje se uvode pod kontrolom doplera u glavnu površnu venu noge, kod radiotalasa  i lasera su debele i tvrde, tako da se njima može tretirati samo glavna vena. Kod operacije vodenom parom ovaj kateter je tanak i savitljiv, pa je moguće njime tretirati i pritoke glavne vene, pa čak i izolovana proširenja vena. To mu daje nesumnjivu prednost u odnosu na laser i radiotlase.

Osim toga, vodena para  na temperaturi od 1200C prenosi energiju najravnomernije kroz krv na  zid tretirane vene, bez  mogućih oštećenja okolnih tkiva.

U svetu se posebno istiše ekološki aspekt operacije proširenih vena vodenom parom.

Prednosti operacija vena „bez reza“:

 
  • Veoma brz oporavak - pacijent odmah odlazi kući iradno je sposoban odmah
  • Estetski efekat – nema ušivanja kože, pa su ožiljci skoro nevidljivi, tačkasti
  • Bezbolnost procedure – ubrizgani rastvor anestetika oko vene obezbežuje vižesatnu bezbolnost
  • Prevencija plućne tromboembolije – rano ustajanje i kretanje su najbolja prevencija svih tromboza, uključujuči i plućnu tromboemboliju
U Specijalnoj hirurškoj bolnici „Hirurgija dr Drašković“ poštuje se stvav da je najbolja ona operacija proširenih vena koja trajno rešava problem.Zato su  kliničko iskustvo i dobra dijagnostika presudni za odabir one operacije koja rešava i funkcionalni i estetski problem. Nekada je potrebna i kombinacija više metoda u cilju postizanja finkcionalnog i estetskog izlečenja.

VIše o metodma operacija vena možete saznati ovde:
 

Komentari (0)

Ostavi komentar

Poslednje sa bloga

Lečenje proširenih vena operativnim i neoperativnim metodama. Operacija vena klasičnom metodom, operacija vena laserom, operacija vena radio talasima i operacija vena vodenom parom. 

Saznaj više

Ponedeljak - Petak

8:00 - 21:00

Subota

8:00 - 15:00

Nedelja

Ne radi


Telefon

+381 11 344 85 41 | +381 11 344 85 47 

+381 60 344 85 41 | +381 60 344 85 47