Operacija kile

U Specijalnoj hirurškoj bolnici „Dr Drašković“ tim vrhunskih hirurga sa VMA na čelu sa prim. dr Draškovićem radi sve hirurške intervencije rešavanja kila prednjeg trbušnog zida. Hiljade urađenih operacija garantuju sigurnost i maksimalni profesionalizam.


Operacija kile je hirurška intervencija koja se radi u uslovima maksimalnog komfora za pacijenta najčešće u lokalnoj anesteziji ili analgosedaciji. Nakon operacije pacijenti ostaju u bolnici do narednog dana što je uračunato u cenu operacije.

 

Šta je kila?

 

Kila (hernija, bruh) predstavlja protruziju (prolazak) najčešće creva ili dela creva kroz neku od slabih tačaka na trbušnom zidu. Ta pojava se na telu manifestuje kao sitno ispupčenje na određenom mestu. Kila može biti veoma bolna, naročito kada se nakašljete ili podižete teži teret. Kila ne mora uvek biti opasna, ali kako vreme prolazi ona neumoljivo raste i može poprilično narušiti kvalitet života i dodatno narušiti opšte zdravstveno stanje.


Simptomi kile

Najčeći simptomi kile su potkožni otok, u vidu ispupčenja, i bol na mestu gde kila nastoji da se pojavi. Simptomi kile su izraženiji prilikom fizičkog napora, kašljanja ili kijanja, dok usled ležanja simptomi mogu biti i neprimetni. Kila može imati veoma neprijatan osećaj i može biti veoma bolna. Simptomi kile mogu biti drugačiji i ukazivati na poremećaj funkcije nekog organa koji može da se nalazi u kilnoj kesi. Veoma je važno da se simptomi kile na vreme primete kako bi se reagovalo brzo i sprečile komplikacije.

 

Vrste kile

  • Preponska kila 

Preponska kila čini ¾  svih kila trbušnog zida I nalazi se u preponskom delu. Najčešće se javlja kod muškaraca, dok kod žena veoma retko može da se pojavi preponska kila. Ova vrsta kile nije opasna ali svakako treba se izvršiti hiruška intervencija.

  • Femoralna kila

Fermoralna kila se javlja ispod preponskog ligamenta na preponskom prevoju. Kao i druge kile ona se manifestuje u vidu ispupčenja ili otoka. Češće se javlja kod žena. Ova vrsta bruha ima veći rizik od komplikacija od preponske kile usled nepravovremenog intervenisanja.

  • Pupčana kila

Pupčana kila se javlja usled slabljenja pupčanog prstena. Pupčana kila se manifestuje na sredini stomaka, pored pupka, u vidu izbočine ili otoka. Ima dosta neprijatana osećaj i može biti bolna.

  • Ventralna kila

Ova kila se veoma retko javlja a nastaje nakon hiruške intervencije na prednjem delu trbušnog zida pri čemu trbušni zid slabi što doprinosi pojavi bruha.

 

 

operacija kile operacija kile 1

 

Operacija kile je jedini način izlečenja kod postojanja kile

 

Operacija kile u Specijalnoj hirurškoj bolnici “Hirurgija Dr Drašković“ je jednostavna, rutinska procedura zahvaljujući kojoj ćete se u potpunosti rešiti kile, kao i simptoma i komplikacija koje ona može izazvati.

 

Operacija kile oporavak

 

Operacija bruha se najčešće izvodi u jednodnevnoj hirurgiji, odnosno operacija kile se izvrši prepodne a već narednog dana možete ići kući. Nakon operacije se možete vratiti svakodnevnim aktivnostima. Prvih nekoliko dana treba se izbegavati veći fizički napor, ali je svakako preporučljiva šetnja. 

Komentari (1)

Miomir Magdevski
Odgovori

08.09.2020 00:14

Postovani,
Imam trbusnu kilu u predelu pupka i pocinje da mi zadaje probleme-bolove. Interesuje me kakva je procedura, koliko traje bolnicko lecenje i koliko bi kostao takav zarhvat, okvirno.
Zahvaljujem na odgovoru.
Miomir Magdevski

Ostavi komentar

Poslednje sa bloga

Lečenje proširenih vena operativnim i neoperativnim metodama. Operacija vena klasičnom metodom, operacija vena laserom, operacija vena radio talasima i operacija vena vodenom parom. 

Saznaj više

Ponedeljak - Petak

8:00 - 21:00

Subota

8:00 - 15:00

Nedelja

Ne radi


Telefon

+381 11 344 85 41 | +381 11 344 85 47 

+381 60 344 85 41 | +381 60 344 85 47