Operacija debelog creva

U Specijalnoj hirurškoj bolnici “Hirurgija Dr Drašković”, vrše se sve najkomplikovanije operacije na debelom crevu i rektumu koje pored dr Draškovića izvode eminenti hirurzi sa VMA  pomoću najsavremenije medicinske opreme. Svakom pacijentu se pristupa sa posebnom pažnjom u rešavanju njegovog problema sa debelim crevom.

 

Debelo crevo anatomija

 

operacija dobelog creva debelo crevo

 

Debelo crevo je jedan od najvažnijih organa za normalno funkcionisanje metobilizma čoveka. Ono se nastavlja na tanko crevo iz koga se prosleđuje nesvarena hrana iz koje se u debelom crevu apsorbuju preostali vitamini i hranjive materije u čovekov organizam. Debelo crevo počinje u desnoj bedrenoj jami i pruža se od ileocekalnog otvora anusa donosno čmarnog otvor. Dužina debelog creva je oko 2m a širina varira između 8-10cm na početku, odnosno od 3 – 4 cm na kraju. 

 

Simptomi bolesti debelog creva

 

Neki od simptoma bolesti debelog creva su česti stomačni bolovi, pojava krvi u stolici, anemija i malaksalost kao i neredovna stolica. Preventivnim pregledima smanjujemo rizik od većih komplikacija i širenje bolesti kao što je tumor. Preventivne mere obuhvataju rutinske preglede i testova ali i preglede kolonoskopije kojom se može tačno dijagnostikovati bolest. Endoskopski pregled i biopsija su pregledi kojim se dijagnostikuje tumor.

 

U primeni su i radiološka ispitivanja: snimanje creva ispunjenih kontrastom (irigografija) kao i nalazi tumorskih markera u krvi.
Najvažnija dijagnostička procedura je pregled creva optičkim instrumentima sa biopsijom (kolonoskopija), koja se jednostavno može uraditi u Bolnici “ Hirurgija dr Drašković”

 

Bolesti debelog creva i anusa

 

 

Bolesti koje se najčešće javljaju kod debelog creva odnosno na čmarnom otvoru su polip na debelom crevu, polip na anusu, čir na debelom crevu, upala debelog creva i u retkim slučajevima rak debelog creva. Polip debelog creva se najčešće javlja zbog gojaznosti odnosno nepravilne ishrane, hronične opstipacije odnosno zatvora, manjka fizičke aktivnosti, pušenja i prekomerne upotrebe alkohola.

 

 

Debelo crevo polipi simptomi

 

 

Simptomi polipa debelog creva nisu primetni u početnom stadijumu i s obzirom da se češće javljaju u starosnom dobu od 45 godina poželjno je uraditi preventivni pregled na godinu dana. Ozbiljniji simptomi mogu biti krvarenje iz debelog creva pri čemu je potrebno uraditi kolonoskopski pregled radi utvrđivanja tačne dijagnoze. U hiruškoj bolnici „hirurgija dr Drašković“ možete uraditi pregled kolonoskopije radi utvrđivanje tačne dijagnoze oboljenja debelog creva. 

 

Kolonoskopija

 

 

Kolonoskopija je dijagnostička metoda pomoću koje se vrši pregled debelog creva i završnog dela tankog creva. To je endoskopska metoda, što znači da se pregled uz pomoć aparata vrši “iznutra”. Sprovodi uz pomoć čip kamere ili fiberoptičkog endoskopa na cevi koja je fleksibilna, dužine 130 cm, i debljine od samo 1.3 cm, koja se plasira kroz anus.

 

 

Ovde možete saznati više o kolonoskopiji.

 

Ogroman broj operacija koji stoji iz hirurškog tima "Specijalističke hiruške bolnice dr Drašković" garantuje da je operacija debelog creva i rektuma rutinska i bezbedna operacija.

Komentari (0)

Ostavi komentar

Poslednje sa bloga

Lečenje proširenih vena operativnim i neoperativnim metodama. Operacija vena klasičnom metodom, operacija vena laserom, operacija vena radio talasima i operacija vena vodenom parom. 

Saznaj više

Ponedeljak - Petak

8:00 - 21:00

Subota

8:00 - 15:00

Nedelja

Ne radi


Telefon

+381 11 344 85 41 | +381 11 344 85 47 

+381 60 344 85 41 | +381 60 344 85 47