Operacija analne fisure

 

Analna fisura je ranica u završnom delu debelog creva, tj analnog kanala.

Najčešći razlog nastanka analne fisure je tvrda i obilna stolica.

Među ređim razlozima spadaju i eksplozivne, prolivaste stolice.Anlna fisura se može javiti i kod nekih upalnih promena na debelom crevu (Kronova bolest). Najređi razlozi nastanka analne fisure su grubi analni seks, HIV infekcija i slično.
 

Simptomi analne fisure

 
Simptomi analne fisure su sledeći: 
  • bol za vreme i posle stolice ( može da traje i nekoliko sati)
  • krv na papiru, retko u WC šolji
  • osećaj nedovoljnog pražnjenja
  • osećaj stegnutosti i grča u čitavoj međici

Dijagnoza analne fisure

 
Klinički pregled je najčešće dovoljan.Vidljiva je rana, najčešće prema pozadi, a u nekim slučajevima i prema napred. Digitalnim pregledom konstatuje se povišen tonus sfinktera.Retko je potrebno indikovati kolonoskopiju.

Savremena dijagnostika podrazumeva koričćenje anopresa – aparata koji objektivno meri analni pritisak.
 

Terapija

 
Potrebno je regulisati stolicu.Preporučuju se tople kupke pre pražnjenja.

  • Neoperativno lečenje: masti sa anestetikom ( da se omogući bezbolna stolica), nasti sa nitroglicerinom ( omogućava opuštanje unutrašnjeg sfinktera).Kod primene ovih masti potreban je oprez kod bolesnika sa povišenim pritiskom.

  • Operativno lečenje se primenjuje ukoliko sve navedene mere ne dovedu do zarastanja rane.Primenjuje se sfinkteretomija-presecanje dela unutrašnjeg sfinktera, da bi se smanjio njegov tonus  i omogućilo bezbolno pražnjenje u cilju zarastanja rane.
 

Postavite pitanje doktoru

Polja obelezena zvezdicom je obavezno popuniti. Zadržavamo pravo izbora komentara koji ce biti objavljeni, kao i pravo skracivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje*, psovke i uvrede, kao i komentare koji se ne odnose na tekst koji komentarišete, ne objavljujemo.

Poslednje sa bloga

Lečenje proširenih vena operativnim i neoperativnim metodama. Operacija vena klasičnom metodom, operacija vena laserom, operacija vena radio talasima i operacija vena vodenom parom. 

Saznaj više

Ponedeljak - Petak

8:00 - 21:00

Subota

8:00 - 15:00

Nedelja

Ne radi


Telefon

+381 11 344 85 41 | +381 11 344 85 47 

+381 60 344 85 41 | +381 60 344 85 47