Operacija analne fisure

Analna fisura je ranica u završnom delu debelog creva, tj. analnog kanala.

Najčešći razlog nastanka analne fisure je tvrda i obilna stolica. Među ređim razlozima spadaju i eksplozivne, prolivaste stolice. Analna fisura se može javiti i kod nekih upalnih promena na debelom crevu (Kronova bolest). Najređi razlozi nastanka analne fisure su grubi analni seks, HIV infekcija i slično.

 


Simptomi analne fisure

 

Simptomi analne fisure su sledeći:

  • bol za vreme i posle stolice (može da traje i nekoliko sati),
  • krv na papiru, retko u WC šolji,
  • osećaj nedovoljnog pražnjenja,
  • osećaj stegnutosti i grča u čitavoj međici.


Dijagnoza analne fisure

 

Klinički pregled je najčešće dovoljan. Vidljiva je rana, najčešće prema pozadi, a u nekim slučajevima i prema napred. Digitalnim pregledom konstatuje se povišen tonus sfinktera. Retko je potrebno indikovati kolonoskopiju. Savremena dijagnostika podrazumeva korišćenje anopresa – aparata koji objektivno meri analni pritisak.

 

Terapija

 

Potrebno je regulisati stolicu. Preporučuju se tople kupke pre pražnjenja.

 

  • Neoperativno lečenje: masti sa anestetikom (da se omogući bezbolna stolica), masti sa nitroglicerinom (omogućava opuštanje unutrašnjeg sfinktera). Kod primene ovih masti potreban je oprez kod bolesnika sa povišenim pritiskom.
  • Operativno lečenje se primenjuje ukoliko sve navedene mere ne dovedu do zarastanja rane. Primenjuje se sfinkteretomija - presecanje dela unutrašnjeg sfinktera, da bi se smanjio njegov tonus i omogućilo bezbolno pražnjenje u cilju zarastanja rane.

 

 

Postavite pitanje doktoru

Polja obelezena zvezdicom je obavezno popuniti. Zadržavamo pravo izbora komentara koji ce biti objavljeni, kao i pravo skracivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje*, psovke i uvrede, kao i komentare koji se ne odnose na tekst koji komentarišete, ne objavljujemo.

Poslednje sa bloga

Lečenje proširenih vena operativnim i neoperativnim metodama. Operacija vena klasičnom metodom, operacija vena laserom, operacija vena radio talasima i operacija vena vodenom parom. 

Saznaj više

Ponedeljak - Petak

8:00 - 21:00

Subota

8:00 - 15:00

Nedelja

Ne radi


Telefon

+381 11 344 85 41 | +381 11 344 85 47 

+381 60 344 85 41 | +381 60 344 85 47