Mikoplazma

Mikoplazma je jedna od jako čestih polnih bolesti, odnosno predstavlja urinarnu infekciju uzrokovanu prisustvom mirkoorganizama čije su osobine slične bakterijskim. Mikroorganizni su nastanjeni u uretri ili u okviru reproduktivnog sistema. 

 

Ukoliko nikada niste čuli za bolest mikoplazmu, niste jedini. Postoji čak i određen broj lekara koji nisu dovoljno upoznati sa ovim oboljenjem.  Šta je zapravo mikoplazma? To je grupa bakterija u koju je uključeno više od 70 raznih vrsta. Navešćemo samo neke, koje su između ostalog i najpoznatije :

 

  • Mycoplasma hominis
  • Mycoplasma pneumoniae
  • Mycoplasma genitalium
  • Ureaplasma ureticulum 

 

 

Simptomi mikoplazme 


Kada govorimo o simptomima ovog oboljenja, odnosno prisustva mikoplazme, onda treba naglasiti da simptoma obično i nema. Međutim, vremenom, usled uvećavanja njihovog broja, kao i pada imunog sistema, mikoplazma može izazvati neke vrste infekcija.
 

Relativno poznat mikroorganizam, mikoplazma genitalium, od skora je tek detaljnije proučen. Često je povezan sa drugim dijagnozama umesto što se testira pojedinačno. Danas lekari ipak znatno više pažnje posvećuju ovom oboljenju, jer to i zaslužuje obzirom da kao mikrob izaziva polne bolesti. Njegovi simptomi su slični ostalim simptomima bakterijsko polnih bolesti. 

 

 

Mikoplazma testU praksi se koriste 3 metode kojima se često testira prisustvo mikoplazme. To su :


  1. Test PCR 
  2. DNK bojenje
  3. Izolacija kulturePreporučuje se korišćenje kombinacija pomuntih metoda da bi se mogla utvrditi čistoća uzorka, tj da li sadrži mikoplazmu.

 

Više informacija o simptomima, načinu prenošenja i lečenju polnih bolesti možete saznati na stranici Polne bolesti - simptomi, nacin prenosenja, lecenje

 

Ukoliko primetite neke od navedenih simptoma opisane polno prenosive bolesti, obratite nam se putem stranice Kontakt i zakažite pregled. Rešimo vaš problem na vreme!

Komentari (0)

Ostavi komentar

Poslednje sa bloga

Lečenje proširenih vena operativnim i neoperativnim metodama. Operacija vena klasičnom metodom, operacija vena laserom, operacija vena radio talasima i operacija vena vodenom parom. 

Saznaj više

Ponedeljak - Petak

8:00 - 21:00

Subota

8:00 - 15:00

Nedelja

Ne radi


Telefon

+381 11 344 85 41 | +381 11 344 85 47 

+381 60 344 85 41 | +381 60 344 85 47