Maligni tumori koze

Maligni tumori koze se operišu uz prisustvo opšte ili lokalne anestezije, u odnosu na veličinu tumora. Ako je tumer malih dimenzija, nakon operacije ne postoje bolovi i istog dana pacijent se vraća uobičajnim životnim aktivnostima. Operaativno lečenje je obavezno za maligne tumore, kao deo pato - histološke provere, kako bi se stekla sigurnost da je tumor uklonjen u potpunosti.

 

 

Maligni tumori koze - Bazocelularni karcinom kože

 

Bazocelularni karcinom kože je vrloj češt tumor kože. Potpuno izlečenje postiže se operacijom i nije potrebna hemoterapija kao ni terapija zračenjem. Iz tog razloga i postoji stav da bazocelularni karcinom koze ne treba da ima naziv KARCINOM. Međutim, ovaj naziv svakako je opravdan  zbog toga što njegov rast nikako drugačije ne možemo zaustaviti osim operacijom. Da bi se sprečilo širenje ovog tumora potrebno ga je na vreme odstraniti. Ako se dozvoli da raste više godina, tumor može dospeti u dublja tkiva i mogu se javiti metastaze ( veoma retko). U tom slučaju, lečenje je drugačije.


Ovaj tumor koze javlja se kod starijih ljudi, obično kod onih sa svetlom puti, dok je mesto njegove pojave površina izložena suncu, kao što je lice ili šaka. Pacijenti zatraže pomoć tek onda kada primete ranicu koja ne zarasta. Njegova boja slična je mladežu.

 

 

Maligni tumori koze - Planocelularni karcinom kože

 

Planocelularni karcinom koze je zaprav drugi po ucestalosti maligni tumor koze. Javlja se bilo gde na površini tela, a obično na površini glave i vrata.

 

Pojavljuje se kao prekanceroza ili ožiljak od hronične rane. Karakteristike ovog tumora jesu prave karakteristike maligne bolesti. To podrazumeva brz i inflitrirani rast na mestu pojavljivanja, mogućnost ponovnog javljanja na istoj površini kao i učestale metastaze. Operativno lečenje je obavezno.

 

 

Maligni tumori koze - Maligni Melanom

 

Maligni Melanom predstavlja malligni tumor koze, koji se zaista retko javlja. Međutim veoma je opasan. Do dana današnjeg, uzrok ove opake bolesti nije poznat. Mogući faktori rizika su :

 

  • Postojanje mladeža
  • Svetla put
  • Agresivno izlaganje suncu
  • Genetske predispozicijeObično melanom nastaje na površini postojećih mladeža, jako retko iz nepromenjene kože- Jako je važno otkriti melanom na vreme. Ukoliko primetite promene na koži u vidu  osimetričnosti, nazubljenih i nejasnih ivica, krvarenje ili prečnik mladeža veći od šest milimetara obavezno se obratite 

 

 

Za detaljnije informacije, pregledu, ceni, ali i konsultacijama sa našim specijalistima na polju estetske hirurgije, kontaktirajte nas putem stranice Kontakt.

 

 

Komentari (0)

Ostavi komentar

Poslednje sa bloga

U prijatnom ambijentu i u opuštenoj atmosferi stručnjaci Specijalne hirurške bolnice „Hirurgija dr Drašković“ brinu se o Vama i Vašim zdravstvenim problemima. Lečenje proširenih vena operativnim i neoperativnim metodama. Operacija vena klasičnom metodom, operacija vena laserom, operacija vena radio talasima i operacija vena vodenom parom

Saznaj više

Ponedeljak - Petak

8:00 - 21:00

Subota

8:00 - 15:00

Nedelja

Ne radi


Telefon

+381 11 344 85 41 | +381 11 344 85 47