Lecenje prosirenih vena

Da li ima leka ovoj bolesti, jedno je od najčešćih pitanja koja se postavljaju. Odgovor je potvrdan, ali je lečenje potrebno otpoćeti na vreme. Lecenje prosirenih vena nije nimalo lako i cesto je praceno ponovnom pojavom prosirenja - recidivni variksi. Recidivni, rekurentni odnosno ponovni variksi mogu biti pravi ili lažni. Pravi se odnose na ponovnu pojavu prethodno odstranjenih variksa dok lažni znače pojavu variksa van zone lečenja. Kada govorimo o ućestalosti ponovne pojave variksa, ona zavisi od vrste lečenja. Lečenje proširenih vena može se podeliti dela :

 

 

  • Lečenje proširenih vena neoperativnim putem
  • Lečenje proširenih vena operativnim putem

 

 

Metode lecenja prosirenih vena

 

Neoperativne metode


U okviru neoperativnih metoda lecenja prosirenih vena spadaju:

 

  • Konzervativna terapija
  • Sklerozantna terapija
  • Terapija medikamentima
  •  

Konzervativna terapija sastoji se od savetovanja u vezi primeni niza mera pomoću kojih se smanjuje rizik nastanka i razvoja bolesti. Takođe moguće je sprećiti i tegobe pacijenta. Elastična kompresija isto spada u okvire konzervativne metode, odnosno podrazumeva upotrebu elasticnog zavoja ili carapa. 


Sklerozantna terapija zastupljena je kao komponenta u lecenju prosirenih vena, pogotovu kod ženske populacije. Kod bolesnika sklonim kontraindikacijama, skleroterapiju ne treba primenjivati.

 

 

Operativne metode lečenja proširenih vena

 

Operativne  odnosno hirurske metode za lecenje prosirenih vena sprovode se na pacijentima,  kod kojih preventivne mere, i ostale metode lecenja ( konzervativna terapija, sklerozantna terapija i terapija medikamentima ) ne daju željene rezultate. Mogućnost postoji da dodje do nastanka akutne komplikacije i hronicnog venskog zastoja. Operativni zahvat moze se preduzeti i zbog krvarenja iz varikoziteta ili estetskih razloga.Operativni tj. hirurski metod sigurno je najuspesnija metoda lecenja prosirenih vena. Kod ove metode lecenja prosirenih vena, cilj je da se uzroci nastanka varikoziteta eliminisu. Operativni zahvat sastoji se iz hirurskog uklanjanja  varikoziteta, insuficijentnih venskih segmenata odnosno celih magistralnih vena povrsnog venskog sistema.
 

 

Više informacija o proširenim venama pogledajte na adresi www.operacijavena.com

Komentari (0)

Ostavi komentar

Poslednje sa bloga

U prijatnom ambijentu i u opuštenoj atmosferi stručnjaci Specijalne hirurške bolnice „Hirurgija dr Drašković“ brinu se o Vama i Vašim zdravstvenim problemima. Lečenje proširenih vena operativnim i neoperativnim metodama. Operacija vena klasičnom metodom, operacija vena laserom, operacija vena radio talasima i operacija vena vodenom parom

Saznaj više

Ponedeljak - Petak

8:00 - 21:00

Subota

8:00 - 15:00

Nedelja

Ne radi


Telefon

+381 11 344 85 41 | +381 11 344 85 47