Lecenje prosirenih vena

Da li ima leka ovoj bolesti, jedno je od najčešćih pitanja koja se postavljaju. Odgovor je potvrdan, ali je lečenje potrebno otpoćeti na vreme. Lecenje prosirenih vena nije nimalo lako i cesto je praceno ponovnom pojavom prosirenja - recidivni variksi. Recidivni, rekurentni odnosno ponovni variksi mogu biti pravi ili lažni. Pravi se odnose na ponovnu pojavu prethodno odstranjenih variksa dok lažni znače pojavu variksa van zone lečenja. Kada govorimo o ućestalosti ponovne pojave variksa, ona zavisi od vrste lečenja. Lečenje proširenih vena može se podeliti dela :

 

 

  • Lečenje proširenih vena neoperativnim putem
  • Lečenje proširenih vena operativnim putem


 

Metode lecenja prosirenih vena

 

Neoperativne metode lečenja proširenih vena:

 

Terapija lekovima – primenjuje se grupa lekova koji jačaju zidove vena
 ( venotonolitici ), Sa podizanjem tonusa zidova vena, popravlja se oticnje venske krv ka srcu, tako da se tegobe smanjuju ( manji otok, ređi grčevi, manji osećaj težine u nogama )

Kompresivna terapija – pravilna upotreba elastičnih čarapa ili zavoja imitiraju operaciju, tj  smanjuju zastoj krvi u proširenim venama, a time se tegobe smanjuju. Važno je čarape ili zavoje postaviti na noge pre nego što pacijent ustane iz kreveta ( dok su površne vene prazne)

Skelozantna terapija – cilj ove tarapije je da se određenim lekovima, sklerozansima, izazove prolazna hemijska upala zida vene, koja se završava izlečenjem, stvaranjem ožiljka i zapušenjem vene. Ovom terapijom se mogu tretirati površne vene i kapilari uz oprez da sklerozantno sredstvo ne ode u duboke vene.

Sve ove mere se mogu kombinovati i nihovo pravilno sprovođenje može mnogo da olakša svakodnevni život pacijenata, a svakako treba savetovati i pravilan režim kretanja, izbegavanje dužeg stajanja, sedenja, a posebno sedenja sa prekrštenim nogama.
 

Operativne metode lečenja proširenih vena

       
Ukoliko prevntivne i ostale mere lečenja ne daju željene rezultate, primenjuju se hirurške metode lečenja proširenih vena.

Operativne metode lečenja treba primenjivati i preventivno, radi sprečavanja komplikacija: tromboflebitisa, hroničnog venskog otoka, rana, krvarenja i velikog estetskog naruženja.

Hirurški metod lečenja proširenih vena je najuspešniji metod lečenja bolesti.

Operacijom se moraju rešiti funkcionalni i estetski  problemi proširenih vena. 
 
U Specijalističkoj hiruškoj bolnici dr Drašković izvode se "operacje vena bez reza" . Više o operaciji vena "bez reza" saznajte na https://www.hirurgijadrdraskovic.rs/operacija-vena-bez-reza.
 
 

Više informacija o proširenim venama pogledajte na adresi www.operacijavena.com

Komentari (0)

Ostavi komentar

Poslednje sa bloga

Lečenje proširenih vena operativnim i neoperativnim metodama. Operacija vena klasičnom metodom, operacija vena laserom, operacija vena radio talasima i operacija vena vodenom parom. 

Saznaj više

Ponedeljak - Petak

8:00 - 21:00

Subota

8:00 - 15:00

Nedelja

Ne radi


Telefon

+381 11 344 85 41 | +381 11 344 85 47 

+381 60 344 85 41 | +381 60 344 85 47