Operacija hemoroida

Hemoroidi ili šuljevi su proširene vene koje se nalaze ispod sluzokože završnog dela debelog creva i čmara.  Hemoroidi izgledaju kao izbočenja, odnosno kao čvorići, i u zavisnosti od uznapredovalosti i stadijuma bolesti mogu biti različite veličine.

Hemoroidi i njihova uloga u organizmu

Sami hemoroidi ne predstavljaju bolest, njihovo prisustvo je neophodno za normalno funkcionisanje čmara. Tek sa značajnim proširenjem vena oni postaju bolest i u zavisnosti od njihove veličine simptomi progrediraju. Osnovna funkcija hemoroida je očuvanje kontinencije, tj. zadržavanje gasova i tečne stolice. Druga funkcija je da štite gornji deo analnog kanala od mehaničkih povreda.
Hemoroidi nisu bauk ni sramota. Hemoroidi su bolest kao i svaka druga.

Operacija hemoroida THD metodom

THD je najsavremenija i najefikasnija metoda rešavanja hemoroida. Uvođenje ove metode u kliničku praksu na našim prostorima je zasluga Dr Miroljuba Draškovića, koji 2010. godine THD metodu doneo na Balkan. Sa ponosom ističemo da je u bolnici „Hirurgija dr Drašković“ obavljena najveća serija uspešno operisanih hemoroida THD metodom. Ova metoda je danas standard u svetu jer jedina uzročno rešava problem hemoroidalne bolesti (prevelik dotok krvi u vene). Pod kontrolom doplera prekidaju se šantovi.
THD procedura trajno rešava hemoroide, minimalno je invazivna i izvodi se u lokalnoj anesteziji sa analgosedacijom, što znači da pacijent odmah nakon intervencije može da ide kući a i sam oporavak je brz i kratak.
Da bi se sam operativni zahvat izveo u optimalnom vremenskom periodu (od 30 do 45 minuta), potrebno je ispoštovati sledeći preoperativni režim:
 • Analnu regiju (oko 5 cm u prečniku) potrebno je depilirati ili obrijati (može i preoperativno u bolnici).
 • U danu pred izvođenjem THD procedure, večera se najkasnije do 20 časova, a 20ak minuta kasnije plasirati analno mikroklizmu.
 • Poželjno je i da se tokom večeri pije dosta tečnosti jer se na taj način postiže bolji efekat čišćenja debelog creva.
 • Na dan zahvata, nakon doručka, potrebno je plasirati drugu mikroklizmu.
 • Na dan operacije ne uzimati hranu 4 h pre operacije a vodu 2 h.
 • Posle operacije nema ograničenja za unos tečnosti i hrane.
 • THD procedura se izvodi u lokalnoj anesteziji, minimalno je bolna, pa je samim tim i oporavak brz. Pacijenti najčešće već posle 24-48 h mogu da se vrate svojim svakodnevnim aktivnostima.

  Laserska operacija hemoroida

  Laserska operacija hemoroida je novija metoda i tom prilikom se proizvodi visoka temperatura, ubadaju se hemoroidi i rešava problem. Glavni nedostatak ove procedure je zatvaranje šantova, tj spojeva arterije i vene pa se bolest može vratiti.

  Klasična operacija hemoroida

  Ovo je najstarija procedura kojom se otklanjaju proširene vene sa sluzokožom kao i jednim delom kože analnog kanala. Klasična operacija hemoroida traje oko sat vremena, izvodi se u opštoj anesteziji, a u bolnici se ostaje 3 do 4 dana nakon operacije hemoroida. Najčešći nedostatak ove operacije je bol koji može trajati i do 3 nedelje nakon operacije što izaziva traumu.

  Hirurgija dr Drašković. Lečenje kakvo zaslužujete.