Kondilomi - Polne - Genitalne bradavice

Kondilomi - polne bradavice, genitalne bradavice jesu bolest koja nastaje kao posledica prisustva HPV virusa, odnosno Humani Papilloma Virus. HPV virus je glavni uzročnik karcinoma grlića materice kod žena i odmah nakon otkrivanja virusa, potretbno je započeti lečenje. Sam HPV virus postoji u  više od 100 varijacija.  Treba istaći da svaka varijacija ne izaziva polne bradavice, ali najrasprostranjenije vrste uglavnom izazivaju. Napomenimo da tačno 4 vrste ovog virusa izazivaju rak (karcinom) grlića materice, dok više od 30 njih uzrukuju nastanak genitalnih bradavica.

 

 

Kondilomi - Statistika

 

Pomenuta bolest postaje veoma brzo polno prenosiva bolest broj 1 u svetu, po broju zarazenih osoba. Na osnovu statistika, koje sprovodi i poseduje američki centar za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC), minimum 20 miliona osoba u Americi zaraženo je HPV virusom. Procenjuje se da je preko 80% populacije, koja je seksualno aktivna, zaraženo nekom od vrsta ovog virusa.

Procenjuje se da je u Hrvatskoj inficirano 60% seksualno aktivnih žena, a najviše onih između 20 i 24 godine. Kada je reč o ženama starijim od 40 godina, broj njih koji je inficiran HPV virusom blago opada.

U Srbiji za sada, nažalost nemaju tačne statistike, ali se može očekivati i pretpostaviti da ne zaostajemo mnogo u odnosu na pomenute zemlje.

 

 

HPV testiranje - muškarci i žene

 

Vidljive polne (genitalne) pradavice obično mogu da se dijagnostikuju od strane doktora, pomoću fizičkog pregleda ili pak uvida u pacijentov zdravstveni karton. Kondilomi i HPV virusNaglašavamo da sve HPV infekcije ne uzrokuju kondilome. Ukoliko pacijent nema nikakve vidljive genitalne bradavice ili neke druge simptome, postoji mogućnost da će doktor znatno teže uspeti da postavi dijagnozu. Doktor prilikom pregleda obično postavlja sledeća pitanja :

 

  • Da li smatrate da ste bili izloženi HPV virusu odnosno nekoj drugom vidu polno prenosivih bolesti? Zažto tako mislite ? Da li ste to saznali od Vašeg seksualnog partnera?
  • Koje simptome imate?  Da li koristite kondom kako biste se zaštitili od polno prenosivih bolesti?
  • Da li ste u prošlosti imali neku od polno prenosivih bolesti? Na koji način ste ih lečili?
  • Da li ste radili i kakav je bio rezultat PAPA testa (za žene)?

 

Više informacija o simptomima, načinu prenošenja i lečenju polnih bolesti možete saznati na stranici Polne bolesti - simptomi, nacin prenosenja, lecenje.Ukoliko primetite neke od navedenih simptoma opisane polno prenosive bolesti, obratite nam se putem stranice Kontakt i zakažite pregled. Rešimo vaš problem na vreme!

Komentari (0)

Ostavi komentar

Poslednje sa bloga

Lečenje proširenih vena operativnim i neoperativnim metodama. Operacija vena klasičnom metodom, operacija vena laserom, operacija vena radio talasima i operacija vena vodenom parom. 

Saznaj više

Ponedeljak - Petak

8:00 - 21:00

Subota

8:00 - 15:00

Nedelja

Ne radi


Telefon

+381 11 344 85 41 | +381 11 344 85 47 

+381 60 344 85 41 | +381 60 344 85 47