Operacija perianalne fistule

Šta je perianalna fistula?

Perianalna fisula je kanal koji povezuje unutrašnjost debelog creva sa spoljnom sredinom , obično u neposrednoj blizini čmara , mada kod kompleksih fisula nije isključeno postojanje orvora I daleko od anusa (u predelu mošnica, sakralne kost, velikih usana kod žene i td..)
Nastaje najčešće kao posledica upala žlezdi u završnom delu debelog creva, na prelazu u analni kanal .
Kada se zapuši izvod žlezde prema debelom crevu , nastaje upala, koja može formirati apces koji u rastresitom tkivu perianalne regije lako raste . Ukoliko se ne primeni hirurška drenaža apcesa, može doći do spontanog pražnjenja prema koži (najčešće). Ta komunikacija kože, preko apcesne šupljine do upaljene žlezde u anorektalnom spoju (kripti) predstavlja perianalnu fistula.
Drugi razlozi nastanaka apcesa sa fistulama su retki: Cronova bolest, zračna terapija, trauma, tuberkuloza creva, polno prenosive bolesti ….

Simptomi

Bol i oticanje oko anusa, praćenog crvenilom
Gnojna sekrecija na otvoru poreda čmara sa primesama krvi.
Povišena temperature pogotovo ako sekrecija spolja prestane (zarasla koža)
Iritacija perianalne regije sa ragadama, ranama I slično
Iscsrpljenost organizma, malaksalost, bezvoljnost pacijenta (znaci septikemije)

Kako se dijagnostikuje perianalna fistula?

Nekada je dovoljan klinički pregled za postavljanje dijagnoze. Odgovarajućim sondama, različitog oblika, dimenzija identifikuje se otvor na koži, isprati kanal i locira primarni otvor u unutrašnjosti debelog creva gde je nastala fistula.
Retko je potrebna fistulogtrafija ili MR male karlice.
Kolonoskopijom treba isključiti postojanje upalnih bolesti debelog creva.

Lečenje

Dominira hirurško lečenje. Retko koja perianalna fistula može spontano zaceliti.
Ima pokušaja lepljenja fistula biološkim lepkom ili zatvaranje fistule stvaranjem ožiljka nakon nekih toplotnih procedura. Svakako su ovo pokušaju rezervisani za simplex (jednostavne fistule).
Princip hirurškog lečenja perianalnih fistula je da se odgovarajućim sondama identifikuje mesto nastanaka, toka i izlivanja na koži pored anausa, a potom da se čitavi kanal otvori i ostavi da rana spontano zaraste. Kod operacija perianalnih fistula mora se voditi računa o mestu primarnog otvora. Ako je iznad sfinktera, opasno je preseći sfinkter jer pacijenta uvodite u inkontinenciju. Zato je potrebna velika pažnja i veliko iskustvo kod sprovođenja ovih operacija.
Za surasfinkterične fistule postupak lečenja je drugačiji. Postavlja se SETON, gumica koja prolazi kroz fistulu a krajevi se ili ostave slobodno da vise spolja, ili se vežu van anusa. SETON omogućava drenažu gnoja i spontano zarastanje kanala a ujedno lagano preseca sfinkter, ne narušavajući funkciju kontinentnosti anusa. SETON nekada treba držati 4 do 6 nedelja.

Oporavak

Pošto operaciju radimo u lokanoj anesteziji sa analgosedacijom, pacijent najčešće odlazi kući posle 2 do 3 h a retko je potrebno da prenoći. Bolovi su prisutni nakon nekoliko sati ali se mogu preduprediti oralnim analgeticima.
U kućnim uslovima tople kupke u neutralnim dezinficijensima su blagotvorni.

Hirurgija dr Drašković. Lečenje kakvo zaslužujete.