Operacija debelog creva

U Specijalnoj hirurškoj bolnici “Hirurgija Dr Drašković”, vrše se sve najkomplikovanije operacije debelog creva i rektuma. Operacione sale u bolnici opremljene su najkvalitetnijim instrumentima i opremom, tako da se sa velikom efikasnošću mogu obavljati operacije kako laparoskopskom tako i klasičnom metodom, a izvode ih iskusni hirurzi prof dr Goran Barišić (I hirurška), prim. dr Popović Miloš ( I hirurška), doc. dr sc med. Milan Jovanović (VMA) , dr Miroslav Mitrović (VMA), sa svojim timovima.

Bolesti debelog creva i anusa

Bolesti koje se najčešće javljaju na debelom crevu i čmarnom otvoru su : polip na debelom crevu, polip na anusu, upala debelog creva a sve češće i rak debelog creva. Polip debelog creva se najčešće javlja zbog gojaznosti odnosno nepravilne ishrane, hronične opstipacije odnosno zatvora, manjka fizičke aktivnosti, pušenja i prekomerne upotrebe alkohola.

Simptomi bolesti debelog creva

Neki od simptoma bolesti debelog creva su: česti stomačni bolovi, pojava krvi u stolici, anemija i malaksalost kao i neredovna stolica.
Simptomi polipa debelog creva nisu primetni u početnom stadijumu i s obzirom da se češće javljaju u starosnom dobu od 45 godina poželjno je uraditi preventivni pregled na godinu dana. Ozbiljan simptom može biti krvarenje iz debelog creva pri čemu je potrebno uraditi kolonoskopski pregled radi utvrđivanja tačne dijagnoze.

Kako se dijagnostikuju bolesti debelog creva?

Najvažnija dijagnostička procedura je pregled creva optičkim instrumentima sa biopsijom (kolonoskopija). Kolonoskopski pregled se u bolnici „Hirurgija dr Drašković“ izvodi u analgosedaciji - kratkotrajnoj venskoj anesteziji, čime je neprijatan osećaj i bol u potpunosti eliminisan, a pacijent vrlo brzo posle pregleda napušta bolnicu.
Preventivnim pregledima smanjuje se rizik od većih komplikacija i širenja bolesti kao što je tumor. Preventivne mere obuhvataju rutinske preglede i testove ali i preglede kolonoskopije.

Lečenje bolesti debelog creva

Kod lečenja tumora debelog creva navažnji princip je otkolniti tumor sa pripadajućim delom debelog creva kao i pripadajuće krvne sudove i limfatike tog segmenta creva. Može se ukloniti deo debelog creva , levi deo, desni deo, deo rektuma i debelog creva ili kompletno debelo crevo sa ili bez rektuma.
U redovnoj proceduri se spajaju krajevi creva (anastomoza) a nekada je potrebno privremeno otvoriti stomu ( tanko crevo-ileostoma ili debelo crev-kolostoma), dok spoj creva sigurno ne sraste. Obično je to period od 2 do 3 meseca uz predodno proveru anastomoze ( najbolja rektografija ). Spoj creva nekada se isključivo ostvarivao šivenjem koncem (ručna tehnika) a danas se spoj realizuje automatskim šivačima (staplerima), različitih dimenzija u zavisnosti od širine creva koji se spaja.
Sve procedure na debelom crevu se mogu realizovati, klasično ili laparoskopski. Ne postavlja se pitanje manje ili veće radikalnosti. Bilo koja operacija mora da bude radikalna, onkološka.
Prednost laparoskopske operacije je u maloj invazivnosti ( minimalni rezovi), brzom oporavku i brzom vraćanju svim životnim i radnim obavezama.
Za izvođenje laparoskopske operacije potrebna je odgovarajuća oprema i istrumenti. Hirurgija dr Drašković raspolaže laparoskopskim stubom Artrex 4K rezolucije, prvim u Srbiji.
Operacije izvode: prof dr Goran Barišić ( I hirurška), prim dr Miloš Popović (I hirurška), doc dr Milan Jovanović (VMA) i dr Miroslav Mitrović( VMA).

Hirurgija dr Drašković. Lečenje kakvo zaslužujete.