Operacija analnog sfinktera

Šta su analni sfinkteri?

Analni sfinkteri su kružni mišići koji se nalaze oko analnog kanala, na samom završetku gastrointestinalnog trakta i zaduženi su za voljnu kontrolu stolice i gasova. Ukoliko dođe do njihovog oštećenja ili oštećenja nerava koji ih inervišu, javlja se fekalna inkontinencija.

Simptomi fekalne inkontinencije

Fekalna inkontinencija predstavlja nemogućnost ili otežanu kontrolu stolice i gasova. Tegobe mogu biti u spektru od povremene nemogućnosti kontrole gasova, pa sve do potpune nemogućnosti kontrole čvrste stolice. Procenjuje se da ovaj poremećaj ima čak do 11% ljudi u opštoj populaciji, međutim samo mali broj se javlja lekaru, zbog stida ili nedovoljne informisanosti.
Najčešći uzrok inkontinencije su povrede analnih sfinktera, u prvom redu porođajne, kada dolazi do rascepa međice uključujući i sfinktere. Ovde spadaju i povrede tokom operacija u perianalnom predelu i traumatske povrede. Inkontinencija se ne mora manifestovati odmah nakon povrede, već se može javiti i u kasnijem životnom dobu usled slabljenja muskulature poda male karlice.

Kako se dijagnostikuje povreda analnog sfinktera?

Dijagnoza fekalne inkontinencije postavlja se na osnovu pažljivo uzete anamneze (istorije bolesti) gde možemo dobiti podatke o prethodnim porođajima (tok, komplikacije, epiziotomija), operacijama, povredama ili drugim oboljenjima, kao i primeni različitih lekova. Nakon anamneze sprovodi se detaljan pregled perianalnog predela, kao i funkcionalni testovi od kojih su najznačajniji analna manometrija i endoanalni ultrazvuk. Analna manometrija je bezbolna metoda kojom se pomoću specijalne sonde meri snaga mišića i određuje stepen njihovog oštećenja. Endoanalnim ultrazvukom se može veoma precizno sagledati građa analnog kanala i analnih sfinktera i proceniti mesto i stepen njihovog oštećenja.

Lečenje

Kod lakših oblika često je dovoljno promeniti način ishrane ili uvesti određene lekove za usporavanje peristaltike i vežbe za jačanje sfinktera (Kegelove vežbe).
Kod mehaničkih povreda analnih sfinktera, a naročito porođajnih povreda, neophodno je uraditi hiruršku reparaciju (sfinkteroplastika) kojim se postižu odlični kratkoročni i dugoročni rezultati. Ukoliko uzrok inkontinencije nije mehanički, moguće je ugraditi aparat u krsnu kost koji stimuliše nerve koji inervišu sfinktere (sakralna nervna stimulacija). Takođe je moguće konstruisati nov sfinkterni aparat transpozicijom mišića sa drugih delova tela ili korišćenjem veštačkih materijala (veštački neosfinkter).

Hirurgija dr Drašković. Lečenje kakvo zaslužujete.