Operacija analne fisure

Šta je analna fisura?

Analna fisura je ranica u završnom delu debelog creva, tj. analnog kanala.
Najčešći razlog nastanka analne fisure je tvrda i obilna stolica. Među ređim razlozima spadaju i eksplozivne, prolivaste stolice. Analna fisura se može javiti i kod nekih upalnih promena na debelom crevu (Kronova bolest). Najređi razlozi nastanka analne fisure su grubi analni seks, HIV infekcija i slično.

Simptomi analne fisure

 • bol za vreme i posle stolice (može da traje i nekoliko sati),
 • krv na papiru, retko u WC šolji,
 • osećaj nedovoljnog pražnjenja,
 • osećaj stegnutosti i grča u čitavoj međici.
 • U specijalnoj hirurškoj bolnici „Hirurgija dr Drašković“ tim vrhunskih hirurga ( dr Miroslav Mitrović, prof Goran Barišić,prim. dr Popović Miloš, Dr Doc. dr sc med. Jovanović Milan) na čelu sa prim. dr sc med M. Draškovićem obavlja sve hirurške intervencije rešavanja problema analne fisure.

  Kako se dijagnostikuje analna fisura?

  Analnu fisuru je moguće dijagnostifikovati kliničkim pregledom hirurga jer je rana najčešće vidljiva a po potrebi se može izvršiti i pregled kolonoskopija. Kolonoskopski pregled se u bolnici „Hirurgija dr Drašković“ izvodi u analgosedaciji - kratkotrajnoj venskoj anesteziji, čime je neprijatan osećaj i bol u potpunosti eliminisan i pacijent vrlo brzo posle pregleda napušta bolnicu.

  Terapija i operacija

  Potrebno je regulisati stolicu. Preporučuju se tople kupke pre pražnjenja.
  Neoperativno lečenje: masti sa anestetikom (da se omogući bezbolna stolica), masti sa nitroglicerinom (omogućava opuštanje unutrašnjeg sfinktera). Kod primene ovih masti potreban je oprez kod bolesnika sa povišenim pritiskom.
  Operativno lečenje se primenjuje ukoliko sve navedene mere ne dovedu do zarastanja rane. Primenjuje se sfinkteretomija - presecanje dela unutrašnjeg sfinktera, da bi se smanjio njegov tonus i omogućilo bezbolno pražnjenje u cilju zarastanja rane.
  Lečenje analne fisure ubrizgavanjem Botoksa u odgovarajućoj koncentraciji, direktno u unutrašnji sfinkter primenjuje se u bolnici ( prof dr Goran Barišić).

  Oporavak nakon operacije

  Operacija analne fisure u bolnici „Hirurgija dr Drašković“ se izvodi u jednodnevnoj hirurgiji – istog dana pacijent može ići kući. Neprijatan osećaj i bol nestaju posle nekoliko dana, a u danima nakon intervencije preporuka je redukovani režim ishrane, tj. izbegavati hranu koja je masna pržena ili jako začinjena.

  Hirurgija dr Drašković. Lečenje kakvo zaslužujete.