Kolonoskopija

 
U Specijalnoj hirurškoj bolnici „Hirurgija dr Drašković“ pregledi organa za varenje se obavljaju aparatom Pentax EPK i 5000, najnovije generacije iz 2018g.Procedure se sprovode u intravenskoj anesteziji.Procedura se snima i pacijent dobija CD zapis.
 

Kolonoskopija je dijagnostička metoda pomoću koje se vrši pregled debelog creva i završnog dela tankog creva. To je endoskopska metoda, što znači da se pregled uz pomoć aparata vrši “iznutra”. Sprovodi uz pomoć čip kamere ili fiberoptičkog endoskopa na cevi koja je fleksibilna, dužine 130 cm, i debljine od samo 1.3 cm, koja se plasira kroz anus.

 

Na suprotnom kraju cevi nalazi se ručka sa komandama uz pomoć koje se vrši upravljanje vrhom aparata. Sručno lice prati na monitoru sliku visoke rezolucije, na kojoj se raspoznaju najmanji detalji kao i najsitnije (patološke) promene.

 

 

Zahvaljujući tehnološkom napretku, u “Specijalističkoj hiruškoj bolnici dr Drašković” se kolonoskopija sprovodi najmodernijim uređajima u anesteziji, što umanjuje osećaj neugodnosti i bola. 

 

Kolonoskopija

 

Kada se prvi put podvrgnuti kolonoskopiji?

Kolonoskopija je neizostavna metoda kada se sumnja na rak debelog creva, zatim kada dođe do upale creva, kao i kod gastrointenstinalnih krvarenja. Takođe, to je i preventivna metoda, ako se obavi na vreme, kod osoba koje su u rizičnoj grupi za dobijanje raka debelog creva.

 

 

Najčešći zdravstveni problemi koji ukazuju da je potreban hitan kolonoskopski pregled su:

 

  • Tragovi krvi i/ili sluzi u stolici,

 

  • Naizmenično javljanje opstipacije i tečnije stolice (proliva),
  • Pojava upornih hemoroida koji krvare. (Pojava hemoroida ne isključuje da se negde na debelom crevu nalazi karcinom ili polip.

Takođe, to je i preventivna metoda, ako se obavi na vreme, kod osoba koje su u rizičnoj grupi za dobijanje raka debelog creva.

 

Osim što je dijagnostička metoda, kolonoskopija služi i za odstranjivanje polipa. Na taj način se nehiruškim putem sprečava razvoj raka debelog creva. 

 

S obzirom da je rak debelog creva na drugom mestu po učestalosti karcinoma kod muškaraca i žena, za preventivnu i dijagnostičku kolonoskopiju može se reći da spašava život.

 

 

Bez obzira na sve ove navedene probleme, svakoj osobi se preporučuje da na prvi kolonoskopski pregled ode između 45 - 50. godine života. Ukoliko je neko iz uže porodice imao rak debelog creva, odnosno kako to lekari kažu - ako je porodična anamneza pozitivna, prvi pregled potrebno je obaviti i 10 godina ranije.

 

Rizični činioci koji utiče na nastanak karcinoma debelog creva su:

  • Nasledni faktori,
  • Konzumacija namirnica sa malom količinom celuloze,
  • Neredovna stolica, opstipacija,
  • Neredovna konzumacija voća i povrća,
  • Konzumiranje masne i teške hrane,
  • Gojaznost,
  • Pušenje

Priprema za kolonoskopiju

Pripreme debelog creva izvršavaju se od 12 do 24 sata, u nekim slučajevima i duže, pre primene kolonoskopskog pregleda. Sastoji se u tome da se drži odgovarajuća dijeta. Najčešće osoba ne sme da unosi u organizam ništa osim vode i tečnosti koja ne sadrži vlakna. Zabranjeno je korišćenje i Aspirina, kao i drugih lekova, koji u svom sastavu imaju salicilate, kako bi se sprečilo moguće krvarenje u toku primene metode.

 

 

Pre kolonoskopskog pregleda osobi se može dati lek koji omogućava čišćenje creva i sprovođenje dijete, ali i medikament kojim se opušta crevo i ujedno smanjuju bolovi. Na taj način pregled je ugodniji i lakši. Što je bolja priprema to je i bolja dijagnostika, kao i kvalitet pregleda.

 

Kolonoskopija sa anestezijom

 

Mnogi se plaše da će ceo proces kolonoskopije biti bolan i neprijatan, ali olakšavajuća okolnost je što se može vršiti u anesteziji - lokalnoj ili kratkotrajnoj opštoj. 

U lokalnoj anesteziji pregled nije bolan, ali je pomalo neugodan. Sve češće  se primenjuje kratka opšta anestezija.

 

 

Neki lekari preporučuju da se kolonoskopija vrši bez anestezije, kako bi osoba (pacijent) bila svesna, i kako bi mogla da prati šta se dešava, kao i da komunicira sa lekarom, čime se olakšava pregled.

 

Kako izgleda sam pregled?

Kolonoskop je uređaj, koji osim optičkog dela, sadrži i kanale kroz koje se u crevo, tokom samog pregleda, ubacuje vazduh i voda za ispiranje. Takođe, kroz njih se provlače instrumenti kojima se uzimaju komadići tkiva, čime se vrši biopsija. Postoje i male omče koje odstranjuju polipe. Uobičajeno je da se osete grčevi i blago nadimanje, upravo zbog ubacivanja vazduha.

 

 

U toku procesa kolonoskopije, ako se uoče polip ili polipi, odmah mogu da budu odstranjeni i prosleđeni na patohistološku analizu. U najvećem broju slučajeva, karcinom debelog creva nastaje kao zloćudna promena polipa, koji mogu da se nasele po celom debelom crevu. S obzirom da je za takvu promenu potreban vremenski period koji se meri godinama, jasno je kolika je korist ovih preventivnih radnji.

 

Uklanjanjem polipa sprečava se  prelazak iz dobroćudnih u zloćudne polipe odnosno promene. Zato je kolonoskopija i dijagnostička pretraga, ali i preventivni i terapijski postupak.

 

Koliko traje kolonoskopski pregled

 

 

Ako je kolonoskopski nalaz uredan, kolonoskopija se ponavlja za pet do deset godina. Nakon odstranjenja polipa postupak se ponavlja za godinu dana. Ako je kontrolna kolonoskopija uredna, onda za tri do pet godina.

 

 

Pored kolonoskopskog preglada u Specijalnoj hiruškoj bolnici dr Drašković možete izvršiti i endoskopsko obeležavanje  ( tetoviranje ) debelog creva.

Poslednje sa bloga

Lečenje proširenih vena operativnim i neoperativnim metodama. Operacija vena klasičnom metodom, operacija vena laserom, operacija vena radio talasima i operacija vena vodenom parom. 

Saznaj više

Ponedeljak - Petak

8:00 - 21:00

Subota

8:00 - 15:00

Nedelja

Ne radi


Telefon

+381 11 344 85 41 | +381 11 344 85 47 

+381 60 344 85 41 | +381 60 344 85 47