Sta je impotencija?

Impotencija predstavlja veoma bitan medicinski problem i to iz dva razloga. Kao prvo, veoma je česta, odnosno veliki broj muškaraca ima problema sa ovim problemom. Drugo, iako ova bolest ne ugrožava život osobe, impotencija može biti uzrok velikih patnji, odnosno može negativno uticati na redovne aktivnosti, ili dovesti do raskida kvalitetne veze između muškarca i žene, ili čak do razvoda braka. Takođe, uništava samopouzdanje muškarca i čini ga depresivnim i neraspoliženim, baca senku na zadovoljstvo i životnu radost. Zbog svega navedenog, jako je bitno da impotenciju kao problem ozbiljno shvate i doktor i pacijent.

 

 

Simptomi impotencije - Erektilna disfunkcija

 

Impotencija predstalja  poremecaj seksualne funkcije muskarca. Dakle, onemogućuje mušku osobu da na pravi način obavi sekualni odnos. To se dešava kada muškarac ne može da :

 

 • postigne erekciju ( uvećanje ili učvršćivanje polnog organa )
 • održi erekciju dovoljno dugo 


Erektilna disfunkcija je najčešći uzrok nemogućnosti postizanja erekcije Samim tim ona uzrokuje i nemogućnost dovoljno dugog zadržavanja erekcije ili prerane ejakulacije..

 

 

Koliko je česta impotencija?

 

Danas se ne može sa sigurnošću utvrditi tačan broj muškaraca koji imaju problem sa potencijom. Obzirom na delikatnost problema, muškarci ne govore rado o tome i pokušavaju na sve načine da svoj problem prikriju. Prema određenim podacima od impotencije, u SAD-u, pati oko 20 miliona ljudi dok je taj broj u Nemačkoj 6 miliona.


Može se reći da je praktično svaki muškarac imao ili će imati problem sa potencijom. Kod određenog broja se to desi jednom i traje kratko dok se kod drugih dešava znatno češće i/ili dugo traje, mesecima ili godinama. Može se javiti povremeno ili je čak stalno prisutna.
 

 

 

Uzroci impotencije 

 

Kada govorimo o uzrocima impotencije, oni mogu biti brojni. Jedna stara podela, oko koje se decenijama lome koplja stručne javnosti, predstavlja  podelu na organske uzroke i na psihogene uzroke. Zastupljenost jednih ili drugih uzroka je bila uvek podložna uticaju promene nauke. Prema aktuelnim i  najnovijim naučnim istraživanjima, učestalost jednih i drugih je sledeća :


Organski uzroci 50-80 %
 

 • bolesti krvnih sudova-arterije i vene, povišen krvni pritisak, šećerna bolest, endokrini poremećaji, neurološka oboljenja...
 • intoksikacije (alkohol i nikotin)
 • lekovi
 • oboljenje penisa 
   

Psihogeni uzroci do 30 %

 

 • mešoviti uzroci 

 

 

Lecenje impotencije

 

Današnja medicina poseduje znatno više opcija za lecenje impotencije, nego što je to slučaj bio do pre petnaestak godina.


Ovo se neke od mogućnost i:

 

 • Biljni preparati
 • Lekovi
 • Intrakavernozne injekcije
 • VEP - vakuumski aparat
 • Penilne proteze
 • Psihijatrijsko lečenje

 

Za detaljnije informacije vezane za svaku od navedenih mogućnosti lećenja impotencije, neophodno je obaviti Uroloski pregled, i konsultovati se sa našim urologom.

 

Ukoliko imate problema sa opisanom vrstom bolesti, kontaktirajte nas putem stranice Kontakt i zakažite pregled kod našeg urologa. Rešimo problem na vreme!

Komentari (3)

karolj evetovic
Odgovori

28.11.2015 09:20

pozdrav, imam jedno pitanje, imam 53 godine i sad vec stvarno neznam kome vise da se obratim. imam problema sa potencijom, i to tako sto nemam dovoljno dugo erekciju,ili je i nemam. digne se on ali i brzo spadne, ili je erekcija polovicna, napominjem da cesto ujutru se budim sa erekcijom ali kako se probudim tako i spadne, posle erekcije iliti polovicne erekcije izlazi mi neka tecnost, vlaznost koja dosta ima neprijatan miris,kad god imam probleme sa impotencijom ili erekcijom ja imam i vetrove skoro citav dan, neznam kako ali nekako je sve to povezano. Sad sam se lecio od klamidije uspesno, duza terapija, zadnji rezultati bris uretre i eksprimat prostate su dobri. interesuje me vas savet a i sta da proverim jer izgleda da mi je problem specifican.unapred vam zahvaljujem pozdrav

Mara Jankovic
Odgovori

12.08.2016 00:25

Postovani Prim Dr Miroljube
Molim vas,dali postoji mogucnost da se mi javite putem email. Zeljela bi svama da razgovaram, ako je moguce naci malo vremena.

pozdrav iz Canberre
Marija

grubiša aleksandar
Odgovori

13.08.2016 18:11

i ja imam istih problema a nemogu da pročitam odgovor

Ostavi komentar

Poslednje sa bloga

U prijatnom ambijentu i u opuštenoj atmosferi stručnjaci Specijalne hirurške bolnice „Hirurgija dr Drašković“ brinu se o Vama i Vašim zdravstvenim problemima. Lečenje proširenih vena operativnim i neoperativnim metodama. Operacija vena klasičnom metodom, operacija vena laserom, operacija vena radio talasima i operacija vena vodenom parom

Saznaj više

Ponedeljak - Petak

8:00 - 21:00

Subota

8:00 - 15:00

Nedelja

Ne radi


Telefon

+381 11 344 85 41 | +381 11 344 85 47