Hlamidija

Možemo reći da hlamidija kao polno prenosiva bolest u Srbiji zauzima jaku drugu poziciju. Prvo mesto pripada kondilomima poznatijim kao genitalne bradavice. U SAD-u, gde recimo godišnje od hlamidije oboli oko 2.8 miliona stanovnika, ova bolest zauzima čvrsto prvo mesto po broju zaraženih. Statistike isto tako pokazuju da jedna od deset osoba, koje su seksualno aktivne, inficirane hlamidijom.

Kada je reč o uzročniku hlamidije, onda je to bakterija Chlamydia trachomatis.

 

 

Hlamidija u trudnoci


Hlamidija u trudnoci znatno povecava šansu za stvaranje infekcije vodenjaka tj. amniona i plodove vodice, što može biti uzrok prevremenog pucanja vodenjaka i prevremenog porodjaja, čak  iako se blagovremenom terapijom možesmanjiti rizik od pomenutih problema. Određene studije povezale su hlamidiju sa pobačajem, iako s druge strane druge studije nisu naišle na takav zaključak.Takođe, infekcija uzrokovana hlamidijom, koja se ne može lečiti, povećava rizik da organizam bude zaražen HIV virusom ukoliko dođe u kontakt sa njime. Isto se odnosni i na neke druge polne bolesti, kao što su recimo sifilis i gonoreja, ako je osoba bila izložena njima. Pored toga, raste i rizik od infekcija materice posle porođaja.Veoma je važno napomenuti da ukoliko osoba, u ovom slučaju žena, ima infekciju za vreme porođaja, postoji velika mogućnost da se hlamidija prenese na novorođenče. Tačnije, 50% beba koje na svet dođu vaginalnim porođajem ili carskim rezom, dobiće hlamidiju. Isto tako, određen broj novorođenčadi, izmedju 25 i 50% će razviti konjuktivitis, infekciju očiju. S druge strane, one bebe između 5 i 20% dobiće upalu pluća, nekoliko nedelja ili meseci posle rođenja.Pored toga što pomenute infekcije mogu biti veoma ozbiljne i opasne, bebe koje se pravovremeno i na pravi način leče antibioticima, prolaze dobro. Takođe, bolje je da se pacijent, tj. žena izleči za vreme trudnoće i samim tim spreči da se beba zarazi.

 

 

Hlamidija - test

 


Iako možda i sam pacijent može posumnjati da ima simptome hlamidije, ova bolest može se pravilno dijagnostikovati jedino od strane doktora, a to povlači sa sobom odgovarajući hlamidija test, odnosno test na hlamidiju. Test na hlamidiju se radi u okviru laboratorije, i koristi se uzorak urina ili telesne tečnosti, da bi se moglo utvrditi prisustvo bakterije hlamidije (Chlamydia trachomatis).
 

Postoji nekoliko vrsta testova koji se koriste kako bi se utvrdilo prisustvo hlamidije. Najviše testova podrazumeva korišćenje uzorka telesne tečnosti uzete sa inficiranog dela tela.

 

Testovi na hlamidiju :

 

  • NAAT testovi (Nucleic acid amplification tests). 
  • Test uzorka DNK (DNA probe test) 
  • ELISA i EIA testovi (Enzyme-linked immunosorbent assay)
  • DFA testovi (Direct fluorescent antibody test)
  • Hlamidija kultura (chlamydia culture)

 

Ukoliko lekar posumnja na prisustvo hlamidije, moguće je da će pacijentu, čak i mnogo pre nego što stignu rezultati testova, propisati odgovarajuci tretman, tj. terapiju, kako se stanje ne bi pogoršalo i kako pacijent  ne bi nekoga zarazio.

 

 

Više informacija o simptomima, načinu prenošenja i lečenju hlamidije možete saznati na stranici Polne bolesti - simptomi, nacin prenosenja, lecenje

Komentari (0)

Ostavi komentar

Poslednje sa bloga

Lečenje proširenih vena operativnim i neoperativnim metodama. Operacija vena klasičnom metodom, operacija vena laserom, operacija vena radio talasima i operacija vena vodenom parom. 

Saznaj više

Ponedeljak - Petak

8:00 - 21:00

Subota

8:00 - 15:00

Nedelja

Ne radi


Telefon

+381 11 344 85 41 | +381 11 344 85 47 

+381 60 344 85 41 | +381 60 344 85 47