Hirurgija

Hirurgija potiče od grčke reči cheirourgia, što u prevodu znači ruka i rad. Hirurgija je grana medicine koja se bavi istrazivanjem i lecenjem bolesti za koje je neophodan rad rukom od strane hirurga i za koju je potrebna primena mehaničkih instrumenata.

 

 

Osnovni zadaci hirurgijeKada govorimo o osnovnim zadacima hirurgije, onda je onaj glavni da je u bilo kojim uslovima neophodno pomoći povređnom ili obolelom pacijentu. U zavisnosti od uslova iz okruženja, medicinski radnici su ti koji pacijentu moraju pružiti adekvatnu pomoć. Osnovni princip hirurgije kao i cele medicine kao grane jeste da se pacijentu nikada ne sme nauditi. 

Ako medicinsko osoblje nije u stanju, odnosno mogućnosti da u datom vremenu i na određenom mestu pruže optimalno moguće lečenje pacijentu, neophodno je sprovesti potrebne medicinske mere da se pacijent osposobi za transport do najbliže medicinske ustanove, gde će se proces lečenja nastaviti i završiti.

 

 

Hirurske intervencije u bolnici

 

U okviru Specijalne bolnice „Hirurgija dr Drašković“, postoje centri hirurgije koji se bave različitim vrstama hirurških intervencija. Ti centri su :

 

  • Centar za rane
  • Centar za vene
  • Centar za hemoroide
  • Centar za vaskularne pristupe za hemodijalizu
  • Radio talasna hirurgija

 

 

Centar za rane

 

U bolnici je primenjena potpuno nova i revolucionarna metoda za zarastanje rana. U procesu lečenju učestvuje sopstvena krv pacijenta, pomoću koje se u sterilnim uslovima, uz pomoć specijalnog aparata pravi fibrinski „lepak“. Pomenuti fibrinski „lepak“  aseptično se nanosi na površinu rane i dovodi do njenog bržeg zarastanja. Više o ovoj metodi kao i o samom centru proćitajte na našoj stranici Centar za rane..

 

 

Centar za vene

 

Sa sigurnošću se zna da svaka deseta osoba u svetu poseduje simptome hronične venske bolesti, dok 1% ljudi u svetu nakon 60-te godine života,  ima vensku ulceraciju (ranu). Od bolesti vena obično oboljevaju osobe starosti od 20-40 godine odnosno osobe koje su radno i životno najsposobnije. Na stranici Centar za vene, pogledajte detaljinije informacije vezane za simptome i način lečenja proširenih vena.

 

 

Centar za hemoroide

 

Hemoroidi predstavljaju proširene vene ispod površine sluzokože, krajnjeg dela debelog creva i čmara. Izgledaju kao izbočenja odnosno čvorovi koji mogu biti različite veličine u zavisnosti od stadijuma bolesti. Više informacija vezanih sa simptome i način lečenja hemoroida, pronađite na stranici Centar za hemoroide.

 

 

Centar za vaskularne pristupe za hemodijalizu

 

Osnovni zadaci ovog centra naše Specijalne hirurške bolnice obuhvataju rešavanje svih vrsta komplikacija fistula - aneurizme, tromboze, embolektomije. Takođe u ostale zadatke ulaze ugradnja graftova - Goretex i Vectra graftovi, kao i plasiranje centralnog katetera za dijalizu - Hikmanov kateter. Na stranici  Centar za vaskularne pristupe za hemodijalizu informišite se više na ovu temu.

 

 

Radio talasna hirurgija

 

Radio talasna hirurgija je zapravo savremena hirurška tehnika, tj intervencija kojom je moguće ukloniti promene na koži ili sluzokoži. Radiotalasi poseduju visoku frekvenciju od čak 3,8MHz, kojom se minimalno oštećuje samo tkivo. Kod pojedinih promena na površini kože mogu zameniti standardni hirurški zahvat.o još više smanjuje radnu sposobnost coveka.

Komentari (0)

Ostavi komentar

Poslednje sa bloga

Lečenje proširenih vena operativnim i neoperativnim metodama. Operacija vena klasičnom metodom, operacija vena laserom, operacija vena radio talasima i operacija vena vodenom parom. 

Saznaj više

Ponedeljak - Petak

8:00 - 21:00

Subota

8:00 - 15:00

Nedelja

Ne radi


Telefon

+381 11 344 85 41 | +381 11 344 85 47 

+381 60 344 85 47 | +381 60 344 85 47