Hepatitis B

Hepatits B svrstava se u okviru kategorije bolesti koja je uzročnik zapaljenja jetre. Ova bolest može biti akutna i traje nešto manje od šest meseci i potom prolazi, ili može biti hronična, tj. onda kada traje duže od đest meseci. 

 

Bolest  je uzrokovana jednim od vrsta virusa hepatitisa, kojih ima mnogo. Procenjuje se da je oko od 3% celokupne populacije zarazeno makar jednom  vrstom, dok  većina ljudi uopšte nije svesna toga.. Virus možei mirovati u okviru organizma više decenija, bez bilo kakvih primećenih simptoma.
 

Hepatitis se svrstava u okviru polnih infekcija, ali se ponekad svrstava i u kategoriju polnih bolesti - prenosive polne bolesti, obzirom da se obično prenosi putem polnog odnosa.

 

 

Kako se prenosi Hepatitis B ?Tragove virusa kod obolelih pacijenata od hepatitisa B, pronalazimo i pljuvackoj, izmetu, spermi i takođe u krvi. Napomenimo da se ova bolest ne može preneti kašljanjem ali ni kijanjem. 


- Vaginalni seksualni odnosi, isto kao i analni seksualni odnosi dokazano prenose ovaj virus. Sumnja se da se bolest može preneti i upražnjavanjem oralnog seksa. Međutim dokazi za ovu tvrdnju još ne postoje. U teoriji, postoji rizik.

 

- Takođe, korišćenje identičnih igala takođe predstavlja siguran način prenošenja hepatitisa B.

 

- Ukoliko je majka zaražena, novorođenče će takođe biti zaraženo ili se može zaraziti preko dojenja.

 

 

 

Hepatitis B - Simptomi

 

Kada govorimo o simptomima hepatitisa B, razlikujemo ih u odnosu na to da li je reč o akutnom ili hroničnom tipu bolesti. 50% starijih - odraslih, kao i skoro sva deca i bebe, koji su tek dobili infekciju, nemaju nikakvo prisustvo simptoma hepatitisa B.

 

Simptomi se najčešće javljaju šest nedelja do šest meseci posle izloženosti virusu (prosek je dva meseca). Kada je reč o dužini bolesti, onda varira. Veći deo obolelih oporavi se u periodu od tri nedelje.
 

Prvi simptomi akutnog oblika hepatitisa B, kod odraslih osoba su :

 

  • Lošije zdravlje - čovek se oseća loše, ali ne toliko da bi tvrdio da je bolestan
  • Primetno je gubljenje apetita
  • Prisutnost mučnine
  • Prisutnost iscprljenosti
  • Bol u mišičima
  • Blag oblik groznice
  • Neprirodna boja urina
  • Beličasta ili bleda boja stolice
  • Prisutnost žutice

 

 

Hepatitis B - LecenjeNa našoj poliklinici se Infekcija bilo koje vrste hepatitisa može ustanoviti putem testa krvi. Ukoliko se rezultat testa na Hepatitis B pokaže kao pozitivan, naš doktor će dijagnostifikovati tip virusa i prepisati pacijentu odgovarajući vid terapije. Ponekad je zahtev od strane doktora da se sprovede i biopsija jetre, iz razloga da bi se utvrdilo kolika je opasnost trenutnog stepena bolesti.


Da bi se pacijent koji boluje od akutnog tipa hepatitisa b, izlecio, potrebno je da dosta miruje kao i da odmara uz velike količine tečnosti.
 

Ukoliko pacijent poseduje hroničnu varijantu hepatitisa B, naš doktor će mu isto tako prepisati odgovarajući tretman. Uz malu dozu sreće, kombinovanje napora medicine u borbi protiv hepatitisa B, urodiće plodom, očistiti organizam od virusa ili čak dovesti do usporavanja delovanja virusa unutar organizma obolelog. 

 

Više informacija o simptomima, načinu prenošenja i lečenju polnih bolesti možete saznati na stranici Polne bolesti - simptomi, nacin prenosenja, lecenje.

 

Ukoliko primetite neke od navedenih simptoma opisane polno prenosive bolesti, obratite nam se putem stranice Kontakt i zakažite pregled. Rešimo vaš problem na vreme!

Komentari (0)

Ostavi komentar

Poslednje sa bloga

Lečenje proširenih vena operativnim i neoperativnim metodama. Operacija vena klasičnom metodom, operacija vena laserom, operacija vena radio talasima i operacija vena vodenom parom. 

Saznaj više

Ponedeljak - Petak

8:00 - 21:00

Subota

8:00 - 15:00

Nedelja

Ne radi


Telefon

+381 11 344 85 41 | +381 11 344 85 47 

+381 60 344 85 41 | +381 60 344 85 47