Gonoreja

Gonoreja, još poznatija kao bolest zvana triper, kapavac, jeste jako česta bakterijsko polna infekcija. Ukoliko se ne shvati kako treba, tj. ozbiljno, jedna od posledica može biti sterilitet. retki su slučajevi kada se gonoreja pogrešno dijagnostikuje u vidu hlamidije, jer su im simptomi jako slični. Uzročnik oboljenja je gonokoka, bakterija koja se nastanjuje u okviru polnih organa, uključujući i uretru i reproduktivni trakt kod žena i kod muškaraca. 

 

 

Gonoreja - simptomi
 

Kao i kod hlamidije, tako i gonoreja ima jako blage i skoro neprimetne simptome. Ukoliko simptomi postoje, oni se često javljaju u periodu između 5 i 30 dana nakon seksualnog odnosa za obolelom osobom, i razlika u simptomima kod žena i muškaraca je jako mala. Obzirom da bakterija tripera živi u polnim organima i u grlu, to su i glavna mesta na kojim se javljaju simptomi tripera tj. gonoreje.

 

 

Gonoreja - lecenje


Lecenje gonoreje uglavnom je jako jednostavno. Nakon testova i dokaza da je imate, doktor će Vam preporučiti antibiotik sa kojim će se nakon određenog vremena organizam očistiti od infekcije. Gonoreja je ranije lečena na lakši način nego danas, obzirom da je bakterija uspela da se prilagodi i postane otpornija na dejstvo nekih antibiotika. Pre nego što obolela osoba počne sa konzumiranjem lekova, potrebno je pažljivo pročitati uputstvo i pratiti ga do kraja i u potpunosti precizno. 
 

Kada pacijent jednom preleži triper, tj gonoreju, to nije znak da ga ponovo neće dobiti. Triper se lako dobija ponovo ukoliko se stupi u kontakt sa zaraženom osobom, i lecenje gonoreje je znatno teže drugi put od prvog.

 

 

Više informacija o simptomima, načinu prenošenja i lečenju polnih bolesti možete saznati na stranici Polne bolesti - simptomi, nacin prenosenja, lecenje.

 

Ukoliko primetite neke od navedenih simptoma opisane polno prenosive bolesti, obratite nam se putem stranice Kontakt i zakažite pregled. Rešimo vaš problem na vreme!

Komentari (0)

Ostavi komentar

Poslednje sa bloga

Lečenje proširenih vena operativnim i neoperativnim metodama. Operacija vena klasičnom metodom, operacija vena laserom, operacija vena radio talasima i operacija vena vodenom parom. 

Saznaj više

Ponedeljak - Petak

8:00 - 21:00

Subota

8:00 - 15:00

Nedelja

Ne radi


Telefon

+381 11 344 85 41 | +381 11 344 85 47 

+381 60 344 85 41 | +381 60 344 85 47