Genitalni herpes

Genitalni herpes je polno prenosiva bolest koju uzrokuje virus herpesa. Najčešće je u pitanju Herpes Simplex Virus tipa 2 (HSV-2), a mnogo ređe je u pitanju Herpes Simplex Virus tipa 1 (HSV-1). Ova bolest se kod žena popularno naziva i vaginalni herpes. HSV-1 najčešće pogađa delove oko usta, ili  se pojavljuje na genitalijama. Na genitalije se prenosi putem oralnog seksa. HSV-2 se najčešće javlja samo na genitalijama. 

U suštini, HSV-1 se  pojavljuje kao vid groznice, odnosno kao sitni crveni plikovi. Ove plikove ljudi dobijaju na površinama usana i usta. Nema razloga da HSV -1 bude tretiran kao polna bolest, obzirom da je mogućnost prenošenja takva da se može preneti na dosta načina, a ne samo putem seksualnog odnosa.

S druge strane, napad genitalnog herpesa HSV-2 kreće pojavljivanjem grupe plikova na muškom polnom organu (penisu) i oko njegovog korena, kao i  unutar i oko vagine, ili unutar i oko anusa. Prvi dodir odnosno pojavljivanje herpesa je najčešće najgore, jer traje nekoliko nedelja dok svi plikovi na kraju ne popucaju, dok se ne ispusti gnoj, i dok ne počnu da zarastaju. Sledeća pojavljivanja su najčešće manje bolna i same rane zarastaju mnogo brže. 

 

 

Genitalni herpes - statistikaKada govorimo o statistici, od 1970te godine pa do danas, nivo zaraženosti genitalnim herpesom porasla je čak za 30% u SAD-u, za koje statistike i postoje. Kada je reč o ostalim delovima sveta za očekivati je da je i u tamo ova bolest u porastu. Danas je ova polna bolest poprilično raširena na tlu SAD-a, jer 1 od 4 ženske osobe kao i 1 od 5 muškaraca zaraženo je herpesom.

 

 

Genitalni herpes - dijagnozaTacna dijagnoza može biti postavljena jedino od strane doktora. Najčešće je redovan pregled kod lekara sasvim dovoljan da se dijagnoza uspostavi. Ako se desi da za vreme pacijentove posete doktor ne uoči bilo kakve simptome, on će pacijentu uzeti uzorak odnosno bris sa delića kože za koji se sumnja da bi trebao da biti inficiran. Ukoliko je pacijent zaražen virusom herpesa potrebno je testirati ga u okviru laboratorije. Ovim postupkom, tj analizom proveriće se da li pomenuti pacijent ima herpes. Takođe, postoje i razni testovi krvi koji se takođe mogu primeniti. Oni su međutim najčešće manje pouzdani i ređe se upotrebljavaju , obzirom da je redovni  pregled kod lekara najjednostavniji, ali isto tako i  najpouzdaniji metod.

 

 

Više informacija o simptomima, načinu prenošenja i lečenju polnih bolesti možete saznati na stranici Polne bolesti - simptomi, nacin prenosenja, lecenje.Ukoliko primetite neke od navedenih simptoma opisane polno prenosive bolesti, obratite nam se putem stranice Kontakt i zakažite pregled. Rešimo vaš problem na vreme!

Komentari (0)

Ostavi komentar

Poslednje sa bloga

Lečenje proširenih vena operativnim i neoperativnim metodama. Operacija vena klasičnom metodom, operacija vena laserom, operacija vena radio talasima i operacija vena vodenom parom. 

Saznaj više

Ponedeljak - Petak

8:00 - 21:00

Subota

8:00 - 15:00

Nedelja

Ne radi


Telefon

+381 11 344 85 41 | +381 11 344 85 47 

+381 60 344 85 41 | +381 60 344 85 47