U Specijalnoj hirurškoj bolnici „Hirurgija dr Drašković“ u rutinskoj primeni od 2019.g. je i metoda obeležavanja (tetoviranja) delova debelog creva u dijagnostičke i terapijske svrhe. Obeležavanje se izvodi endeskopskim markerom GI spot, koji predstavlja sterilnu suspenziju sterilnih čestica,  koji ima sertifikat za upotrebu u medicinskim procedurama. Endoskopsko obeležavanje (tetoviranje) je betbedna i bezbolna metoda, a unetna supstanca ne šteti tkivu i trajno ostaje u organizmu, bez ikakvih posledica. Ova procedura se može uporediti sa tetoviranjem na koži.

Kod pregleda debelog creva, ova procedura je od izuzetnog značaja i ima primenu u sledećim slučajevima:

  • obeležavanje promena na crevima prilikom endoskopskog pregleda, bilo da je potrebno praćenje neke promene ili da se obeleži mesto uklanjene  promene, radi periodičnog praćenja

Zdrava sluzokoža ima izraženu moć zaceljivanja, tako da posle uklanjanja promene, sluzokoža zaraste za nekoliko dana. Za 7 dana se više i ne prepoznaje mesto sa koga je promena uklonjena. Ukoliko uklonjena promena zahteva dodatnu endoskopsku kontrolu i praćenje, to neće biti moguće ako navedena lokacija nije obeležena.

  • planiranje hirurškog lečenja. Samo opis mesta sa koga je promen uklonjena često nije dovoljan podatak hirurgu o tome koji deo debelog creva treba ukloniti. Posebno je komlpikovano ukoliko se operativni zahvat planira laparoskopskom tehnikom, jer kod nje nema direktnog kontakta ruku hirurga i obolelog organa, pa izostaje efekat „prepipavanja“ organa, za utvrđivanje lokalizacije bolesti. Ali ako je mesto na debelom crevu obeleženo, jasno se kamerom uočava i na spoljašnjem zidu debelog creva.Posebno je ovo endoskopsko obeležavane ( tetoviranje) značajno ako se radi o jako  malim promenama.

Video prezentaciju tehnike obeležavanja možete ispratiti na sledećem linku:
 

Poslednje sa bloga

Lečenje proširenih vena operativnim i neoperativnim metodama. Operacija vena klasičnom metodom, operacija vena laserom, operacija vena radio talasima i operacija vena vodenom parom. 

Saznaj više

Ponedeljak - Petak

8:00 - 21:00

Subota

8:00 - 15:00

Nedelja

Ne radi


Telefon

+381 11 344 85 41 | +381 11 344 85 47 

+381 60 344 85 41 | +381 60 344 85 47