Operacije vena

Proširene vene

 
Proširene vene su jedna od nakzastupljenijih bolesti savremenog sveta.Više od 50% stanovnika planete posle pedeset godine života sreće se sa problemom proširenih vena.Ova bolest može biti jako neprijatna, a njene posledice uzrokuju brojne zdravstvene i estetske probleme.

Proširene vene su nepravilni, prošireni i izvijugani krvni sudovi, koji se najčešće javljaju ispod kože, najčešće na nogama.
 

Uzroci nastanka proširenih vena

 
 • Nasledni faktor - nasleđuje se slabost vezivnog tkiva, tj zidova vena, kao i slabost ili nepostojanje zlistaka unutar vena, koji su neophodni za normalnu funkciju vena
 • Upala – stanja koja su praćena sa trombozama vena dovode do ožiljnog menjanja zidova vena i zalistaka unutar vena, tako da je oslabljeni zid vena podložan širenju, tj deformaciji
 • Profesija – neke profesije su predodređene za razvoj ove bolesti, i to ona koja  su vezana za dugotrajno stajanje, podizanje teških tereta,dugotrajno sedenje i slično.
 • Neka bolesna stanja – otežana stolica, otežano mokrenje.
 • Fiziološka stanja – u trudnoći najčešće dolazi do razvoja bolesti proširenih vena, jer uvećana materica i plod vrše pritisak na duboke vene karlice, a samim tim se i povećava pritisak u venama nogu. Ukoliko još postoji i nasledna sklonost, bolest se ranije ispoljava.

Simptomi proširenih vena

 
Proširene vene se mogu manifestovati na dva načina
 1. Proširene vene bez simptoma – sem vidljivih proširenih vena, pacijenti nemaju tegoba
 2. Proširene vene sa simptomima – Simptomi mogu biti:
 • Otok potkolenica koji u toku noći nestane, sa napredovanjem bolesti je sve izraženiji, a  u uznapredovaloj bolesti se ne povlači ni tokom noći;
 • Težina u nogama - naročito posle dužeg stajanja, u početku blagog stepena, a kasnije nesnosna težina nogu sa napetošću listova i osećajem da će „noga pući“
 • Grčevi u listovima – sve izraženiji kako bolest napreduje, posebno izraženi noću, nekada toliko jaki da mogu izazvati rupturu mišića. Uzrok grčeva je nagomilavanje mlečne kiseline u mišićima, zbog zaostajanja krvi u nogama, na terenu proširenih vena.
 • Promena kvaliteta kože – zbog zaostajanja krvi i izlivanja pigmenta gvožđa (hemosiderin) u tkivima, dolazi do promena izgleda, a kasnije i kvaliteta kože. Zbog toga je koža podložna lakim povredama i teškom zarastanju.
 • Rane -  zbog dugotrajne venske bolesti i narušene ishrane kože, otvaraju se rane, najčešće na unutrašnjij strani potkolenice, neposredno iznad skošnog zgloba.Rane nastaju   u sled beznačajne povrede ili čak i spontano i ne vrlo teško zarastaju.
 • Upala – ( tromboflebitis ) Kod izraženih proširenih vena često dolazi do zgrušavanja krvi u njima sa razvojem površne upale (tromboflebitis). Upala  se može širiti duž glavnog stabla vene prema preponi, a nekada tromb može sa površne da uđe u duboku venu ( ascedentni tromboflebitis). U tom slučaju potrebna je hitna hirurška intervencija.
 • Krvarenje – zbog istanjenja kože iznad proširenih vena vrlo često i mala povreda ( nekad i bez povrede ) dovede do izraženog krvarenja, koje može da bude i dramatično za pacijenta.

Dijagnostika proširenih vena

 
Klinički pregled – najvažnija je procena vaskularnog hirurga stepenu razvoja bolesti i modusima daljeg najesfikasnijeg lečenja

Dopler krvnih sudova-  ovim pregledom se stiče uvid u funkciju dubokih vena, a najvažnija je procena funkcionalosti zalistaka glavnih površnih vena sa naglaskom funkcionalnosti zalistka na samom ušću u duboku venu. Ovaj zalistak  sprečava vraćanje krvi iz duboke vene u površnu venu.

Kontrasna flebografija – retko se koristi za procenu stanja dubokog venskog sistema.

Magnetna flebografija dubokih vena – retko se koristi za objektiviziranje dubokog venskog sistema.

O načinima lečenju proširenih vena pogledajte na stranici https://www.hirurgijadrdraskovic.rs/lecenje-prosirenih-vena
 

Komentari (1)

Milica Antic
Odgovori

16.09.2018 07:31

Poštovani,

Molim vas da mi kažete kolika je cena pregleda vaskularnog hirurga i color dopplera nogu?

Srdačan pozdrav

Ostavi komentar

Poslednje sa bloga

Lečenje proširenih vena operativnim i neoperativnim metodama. Operacija vena klasičnom metodom, operacija vena laserom, operacija vena radio talasima i operacija vena vodenom parom. 

Saznaj više

Ponedeljak - Petak

8:00 - 21:00

Subota

8:00 - 15:00

Nedelja

Ne radi


Telefon

+381 11 344 85 41 | +381 11 344 85 47 

+381 60 344 85 41 | +381 60 344 85 47