Centar za vaskularne pristupe za hemodijalizu

Hemodijaliza predstavlja metodu za odstranjivanje otpadnih produkata iz krvi u slucaju otkazivanja bubrega.. Pod otpadnim produktima smatramo kalijum i ureju. Ova metoda predstavlja jedan od 3 načina za zamenu funkcije bubrega. Druge dve čine transplatacija i peritonealna dijaliza. Od svih navedenih metoda, hemodijaliza je najcesci vid lecenja pacijenata sa hroničnim bubrežnim problemima. 

 

Rutinska hemodijaliza obavlja se kod pacijenata koji nisu primljeni na ležanje u bolnicu, odnosno kod onih koji dolaze u bolnice ili druge ustanove opremljene za ovaj vid dijalize. Na klinikama hemodijalizu obavljaju specijalizovane medicinske sestre i tehničari, a jako retko se ova metoda obavlja kod kuće.
 

Veliki broj pacijenata koristi ovu metodu, odnosno odlazi na dijalizu 3 puta sedmično, a sam trajnje postupka je u proseku 4 sata.

 

 

Pristupi za hemodijalizu

 

  • Rešavanje svih komplikacija fistula (aneurizme, tromboze, embolektomije)
  • Ugradnja graftova, Goretex graftovi, Vectra graftovi (poliuretanski graftovi najnovije generacije koji se mogu eksploatisati 24 h po ugradnji)
  • Plasiranje centralnih katetera za dijalizu, privremeni i trajni – Hikmanovi kateteri

 

 

Intravenozni kateter

 

Intravenozni kateter je obično privremen, a retko trajan - kateter sa potkožnim jastučićem. Privremeni kateter postavlja se u slucaju nedostatka AV-fistule ili AV-premosnice odnosno u slucaju nemogucnosti njihove punkcije. Postavlja se u veliku suplju ili u butnu venu.

 

 


Arteriovenska fistula

 

Arteriovenska fistula je najbolji nacin pristupa krvotoku za pacijente koji su na redovnoj hemodijalizi, a ostvaruje se hirurskim spajanjem arterije i vene na podlaktici. Posle perioda od 4 do 6 sedmica, nastala fistula može da se koristi za hemodijalizu. Ova vrsta pristupa uz odgovarajucu negu moze da traje godinama.

 

 


Arteriovenska veštačka premosnica

 

Arteriovenska premosnica odnosno graft je vestacki umetak koji se hirurski stavlja između arterije i vene. Koristi se u slucaju kada su vene premale da stvore fistulu. Arteriovenskoj premosnici potrebno je oko 4 nedelje da zaraste i nesto cesce dolazi do nastajanja ugrusaka i infekcija nego kod fistula

 

                                           

 

Komentari (0)

Ostavi komentar

Poslednje sa bloga

Lečenje proširenih vena operativnim i neoperativnim metodama. Operacija vena klasičnom metodom, operacija vena laserom, operacija vena radio talasima i operacija vena vodenom parom. 

Saznaj više

Ponedeljak - Petak

8:00 - 21:00

Subota

8:00 - 15:00

Nedelja

Ne radi


Telefon

+381 11 344 85 41 | +381 11 344 85 47 

+381 60 344 85 41 | +381 60 344 85 47