Centar za rane

Rana (na latinskom- vulnus) predstavlja prekid kontinuiteta covekvog tkiva usled povrede. Zahvata sluzokožu ili kožu i postoji mogućnost da prodre u dublje slojeve tkiva, različitog stepena. Nastanak rane može biti uzrokovan mehaničkim , fizičkim ili hemijskim činiocima. U mehaničke spadaju ubod, cepanje, udarac, vatreno oružje, ujed. Kada je reč o fizičkim činiocima onda su to opekotine i promrzline. Hemijske činioce predstavljaju hemijske opekotine. 

 

Koja je najveća pretnja telu kod masivnih rana? Glavna pretnja je svakako gubitak velike količine krvi ukoliko dođe do povrede krvnih sudova. Usled prodora bakterije u okviru rane, može se javiti i infekcija. Šok i smrt ssu česte pojave do kojih dolazi ukoliko se kod ovih vrsta rana ne preduzmu odgovarajuće i potrebne mere lečenja. 

 

 

Vrste rana

 

Prema stanju kože :

 

  • zatvorena rana
  • otvorena rana
  • probojna rana
  • potkožna rana 


Vrste rana prema zagađenju

 

  • nezagađena rana
  • zagađena rana 

 

 

U poliklinici dr Drašković ( centar za rane), primenjuje se potpuno novi metod koji se odnosi na zarastanje rana. U procesu lečenja, koristi se pacijentova krv, na osnovu koje se u okviru specijalnog aparata pravi fibrinski lepak. Pomenuti lepak se zatim asepticno nanosi na ranu, što omogućava njeno brže zarastanje.Pored već opisane inovatnivne metode, primenjuje se i stimulacija akupunkturnih tačaka na usnoj školjci. Ove tačke pripadaju nervu koji vrsi sirenje krvnih sudova pogodjene regije. Na osnovu toga se poboljšava cirkullacija kiseonika, te rana brže zarasta. 

Komentari (1)

Jelena Ivancevic
Odgovori

11.04.2019 23:52

Postovani,

Imam oziljak na usni i oko usne koji bih htela da uklonim.

Da li je to moguce?

Srdacan pozdrav,

Jelena Ivancevic

Ostavi komentar

Poslednje sa bloga

Lečenje proširenih vena operativnim i neoperativnim metodama. Operacija vena klasičnom metodom, operacija vena laserom, operacija vena radio talasima i operacija vena vodenom parom. 

Saznaj više

Ponedeljak - Petak

8:00 - 21:00

Subota

8:00 - 15:00

Nedelja

Ne radi


Telefon

+381 11 344 85 41 | +381 11 344 85 47 

+381 60 344 85 41 | +381 60 344 85 47