Operacije hemoroida

 

 

Šta su hemoroidi?

 

Hemoroidi, odnosno šuljevi, predstavljaju proširene vene koje su smeštene ispod sluzokože završnog dela debelog creva i čmara. Hemoroidi su otečeni krvni sudovi koji su prošireni usled jakog pritiska. Oblik hemoroida je kao izbočenje, odnosno kao čvorić. U zavisnosti od uznapredovalosti i stadijuma bolesti, u praksi se može naići na različite velicine.


Završni deo debelog creva karakteriše direktan spoj arterija i vena. Spoj se vrši pomoću šantova, pa krv iz arterija hemoroida odlazi u vene hemoroida. U slučaju kada je taj spoj konstantno otvoren, može doći do povećanja protoka krvi, pa je posledica toga proširenje vena hemoroida kao i uvećanje hemoroidnih čvorova. 


Hemoroidi su se lečili još u doba antičkog vremena, odnosno sam Hipokrat ih je lečio. Danas se hemoroidi smatraju savremenom bolešću. Statistike pokazuju da preko polovine osoba starijih od 30 godina, poseduje negativna i neprijatna iskustva sa hemoroidima. Broj osoba sa simptomima ove bolesti konstantno raste. 

 

 

Simptomi hemoroida 

 

Najčešći simptomi hemoroida su krvarenja i ispadanja tokom defekacije. Ukoliko dođe do ispadanja napolje, bez mogućnosti repozicije, unutrašnji hemoroidi mogu izazvati ogromne bolove.Najčešći simptomi hemoroida su:


 • svrab,
 • peckanje,
 • krvarenje,
 • problemi i bol prilikom vršenja nužde, 
 • ispadanje.


Krvarenja hemoroida mogu biti manja ali česta, na koje čovek ponekad ne obraća pažnju. Ona mogu implicirati tešku anemiju sa svim simptomima anemijske bolesti, pa čak i do onih intezivnih koja mogu dovesti do ogromnog gubitka krvi i ugrožavanja života.

Prvi simptomi, odnosno ono što pacijent uglavnom prvo primeti jeste svetlocrvena krv na papiru, vešu, wc šolji, i to nekada zna da bude zastrašujuće. 

Ukoliko primetite ove simptome, obavezno posetite svog lekara.

 

Hemoroide možemo klasifikovati prema stadijumu bolesti na:

 

 • Hemoroidi I stadijum
 • Hemoroidi II stadijum
 • Hemoroidi III stadijum
 • Hemoroidi IV stadijum

Hemoroidi I stadijum simptomi:

 

U ovom stadijumu hemoroidi su uvećani i javljaju se u analnom kanalu. Propratni simptomi su svrab, peckanje i po nekad krvarenje, ali se ne mogu dijagnostikovati bez anoskopskog pregleda. 

 

Hemoroidi II stadijum simptomi:

 

U drugom stadijumu, hemoroidi su veći i nakon stolice ispadaju, ali mogu sami da se vrate. Njih takođe prati krvarenje, a i za njihove konstatovanje se mora koristiti anoskopski pregled anusa. Ukoliko se javi hronično krvarenje može dovesti do anemije.

Tegobe koje prate ovaj stadijum bolesti su i jaki bolovi u oblasti anusa prilikom sedenja, hodanja i naprezanja.

 

Hemoroidi III stadijum simptomi

 

U trećem stadijumu, hemoroidi se dodatno uvećavaju, a nakon stolice ili naprezanja sve češće ispadaju. Oni se mogu vratiti sami ili rukom.

 

Hemoroidi IV stadijum simptomi

 

U četvrtom stadijumu, hemoroidi su sve vreme napolju i njihovo vraćanje je najčešće nemoguće. Pacijenti sa ovim tegobama osećaju jake bolove i krvare.

 

Kako se mogu lečiti hemoroidi?

 

U zavisnosti od stepena razvoja bolesti, postoji više načina za samo lečenje hemoroida, koje se sprovodi mastima, lekovima, sklerozantnom terapijom, postavljanjem ligura ispod proširene vene ali i hirurškim putem.

 

Hirurško lečenje hemoroida - operacija hemoroida

 

Operacija hemoroida se najčešće sprovodi u IV stadijumu bolesti. Međutim, nakon pojave THD metode koju smo mi uveli na balkanu 2010 godine, operacija hemoroida THD metodom moguća je od II stadijuma bolesti. Više o THD metodi lečenja hemoroida govorićemo dalje u tekstu.

 

Hirurško lečenje hemoroida možemo podeliti na:

 

 • Klasičnu operaciju hemoroida
 • Lasersku operaciju hemoroida
 • Operaciju heorida THD metodom
 • Hemoroidektomija

Klasična operacija hemoroida

 

Ovo je najstarija procedura kojom se otklanjaju proširene vene sa sluzokožom kao i jednim delom analnog kanala. Ova operacija se izvodi u totalnoj (opštoj) ili spinalnoj anesteziji, a u bolnici se ostaje 3 do 4 dana nakon operacije hemoroida. Najčešći nedostatak ove operacije je bol koji može trajati i do 3 nedelje nakon operacije što izaziva traumu.

 

Laserska operacija hemoroida

 

Laserska operacija hemoroida je novija metoda i tom prilikom se proizvodi visoka temperatura, ubadaju se hemoroidi i rešava problem hemoroida. Njegov glavni nedostatak je zatvaranje šantova, tj spojeva arterije i vene pa se bolest može vratiti

 

Operacija hemoroida THD metodom

 

THD metoda rešavanja hemoroida je najsevremenija metoda koju je Dr Drašković 2010. godine doneo na Balkan i koji je iradio najviše operacija ovom metodom na Balkanu.

Ova procedura trajno rešava hemoroide, minimalno je invazivna i izvodi se u lokalnoj anesteziji, što znači da pacijent odmah nakon intervencije može da ide kući, a i sam oporavak je brz i kratak.

 

Cena operacije hemoroida

 

Cena THD metode operacije iznosi u opštoj bolnici Hirurgija drašković 190.000rsd. Ostale cene naših usluga možete pogledati  OVDE.

 

Ko izvodi operaciju hemoroida?

 

Operaciju hemoroida u opštoj bolnici Dr Drašković izvodi primarijus dr sc med. Miroljub Drašković, a njegovu biografiju možete pogledati OVDE.


PRIM. DR SC MED. MIROLJUB DRAŠKOVIĆ, OPŠTI I VASKULARNI HIRURG

 


Za sve dodatne informacije u vezi operacije hemoroida, budite slobodni da nas kontaktirate:

 

 

Komentari (5)

NENAD đurović
Odgovori

13.08.2018 18:09

Koliko kosta pregled i operacija hemoroida?

dragan
Odgovori

03.02.2019 17:29

kolika je cena operacije hemoroida thd metodom ili laserom

Tatjana Santrac
Odgovori

18.03.2019 19:27

Postovani,
Molim Vas za informaciju koliko kosta pregled i lasersko uklanjanje hemoroida

Saša ristic
Odgovori

24.09.2019 07:49

Imam hemoroide u odmakloj fazi probao sam razne lekove i masti ništa ne pomaže molim vas ako možete da mi kažete koliko kosta operacija i dali poslujete sa unika osiguranjem.? Hvala unapred.

Andrea Marinković
Odgovori

24.02.2020 17:39

Koja je cena pregleda i uklanjanja hemoroida? Hvala

Ostavi komentar

Poslednje sa bloga

Lečenje proširenih vena operativnim i neoperativnim metodama. Operacija vena klasičnom metodom, operacija vena laserom, operacija vena radio talasima i operacija vena vodenom parom. 

Saznaj više

Ponedeljak - Petak

8:00 - 21:00

Subota

8:00 - 15:00

Nedelja

Ne radi


Telefon

+381 11 344 85 41 | +381 11 344 85 47 

+381 60 344 85 41 | +381 60 344 85 47