Tretman hiperhidroze ( pojačanog znojenja ) botoksom

Na stranici Botoks smo već naglasili da je jedna od značajnih upotreba ovog toksina u medicinske svrhe njegova upotreba u tretmanu hiperhidroze ili ti pojačanog znojenja. 

 

Sta je to hiperhidroza ili pojačano znojenje ?

Hiperhidroza u bukvalnom smislu te reči predstavlja stanje u kojem se luči velika količina znoja, značajno veća od količine znoja potrebne za hlađenje organizma. Pojava pojačanog znojenja najkarektirističnija je za dlanove, pazuh i stopala, a osim poremećaja u termoregulaciji organizma i obavljanju svakodnevnih aktivnosti, pojačano znojenje može dovesti i do određenih psihičkih poremećaja, anksioznosti i otuđenosti od okoline.

 

SImptomi i uzroci pojačanog znojenja - hiperhidroze

Simptomi pojačanog znojenja - hiperhidroze su najčešće vidljivi samim golim okom. Veliko zojenje koje se ispoljava i na garederobi, kao i velika količina znoja na dlanovima, stopalima ili pazušnoj regiiji jedan su od sigurnih znakova ove bolesti. Kapi, odnosno graške znoja se često pojavljuju na licu, ispod kapaka ili na čelu.

 

Među uzroke hiperhidroze spada aktiviranje znojnih žlezda prilikom termoregulacije tela. Dve vrste znojnih žlezda se nalaze u telu, i one se aktiviraju prilikom procesa termoregulacije. Sa porastom temperature tela dolazi do stimulisanja ovih žlezda, čija je uloga da proizvode tečnost koja će hladiti telo.

 

Botoks protiv pojacanog znojenja

Mnogo studija je potvrdilo učinak botoksa u terapiji protiv znojenja. Glavne prednosti ovog načina lečenja hiperhidroze su: efikasnost terapije, jednostavnost tretmana,  bezbedna i bezbolna procedura. Dejstvo botoksa se zasniva na blokiranju završetaka nerava koji su odgovorni za lučenje znojnih žlezda. Procedura podrazumeva 15–20 malih uboda finim iglama u predelu regije koja se tretira. Posebno je indikovan za pazušnu regiju. Intervencija je bezbolna i traje jako kratko. Učinak botoksa se ispoljava za 3-7 dana.

 

Podaci “Allergana” ukazuju da se posle sedam dana nakon intervencije znojenje prosečno smanji za 83%. Takođe, istraživanje pokazuje  da je kod 95% pacijenata znojenje smanjeno  najmanje 50%. Procedura ne daje trajne rezultate i traje 3–9 meseci. Da bi se zadržali efekti, botoks  tretman treba ponoviti 2–3 puta godišnje, zavisno od potreba pacijenta.

 

U slučaju prekida terapije botoksom, prekomerno znojenje se postepeno vraća na prvobitni nivo.

 

Botoks protiv pojacanog znojenja - kontraindikacije

Kontraindikacije kod tretmana botoksom su sledeće: alergije, bolesti mišića. Ne preporučuje se tretman tokom trudnoće i perioda dojenja.

Komentari (0)

Ostavi komentar

Poslednje sa bloga

Lečenje proširenih vena operativnim i neoperativnim metodama. Operacija vena klasičnom metodom, operacija vena laserom, operacija vena radio talasima i operacija vena vodenom parom. 

Saznaj više

Ponedeljak - Petak

8:00 - 21:00

Subota

8:00 - 15:00

Nedelja

Ne radi


Telefon

+381 11 344 85 41 | +381 11 344 85 47 

+381 60 344 85 47 | +381 60 344 85 47