Bore na licu i njihovo uklanjanje

Šta su to bore ?

Usled slabljenja elastičnosti kože, njenog sušenja, tanjenja, a neretko i oštećenja, dolazi do nastanka linija i mrežica koje nazivamo borama. Bore se mogu pojaviti na licu, na vratu, na čelu, oko usana, oko ociju, na nosu. Činilac koji u mnogome doprinosi nastanku samih bora je genetika, ali pored nje uticaja imaju i razni drugi spoljni faktori kao što su preterana izloženost sunčevim zracima, konzumiranje cigareta i sl. Nastanak i razvijanje bora najčešće ne može u potpunosti biti sprečen, ali može doći do njihovog smanjivanja i usporavanja razvoja.

 

Bore na licu - uzroci nastanka

Pored godina i genetike koji su defacto uzroci nastanka bora, na njihov nastanak i razvoj u mnogome utiču pušenje, izloženost suncčevim zracima i UV zračenju, stres i način života, način ishrane, smog, zagađenost vazduha.

 

  • Bore na licu - godine kao uzrok nastanka

Usled starenja dolazi do prirodnog tanjenja kože, usled čega ona postaje osetljivija i elastičnija, a samim tim i manje otporna na oštećenja. Dolazi do smanjenja proizvodnje masnog tkiva, usled čega lice može dobiti upao i umoran izgled, i samim tim pojavljuju se bore na licu u obliku brazda.

 

  • Bore na licu - pušenje kao uzrok nastanka

Samo pušenje kao posledicu ima smanjeno doticanje kiseonika i drugih korisnih materija, a povećanje i skladištenje toksina ( pre svega katrana ) u koži, usled čega dolazi do slabljenja i kože, njenog isušivanja i oštećenja i pojave samih bora.

 

  • Bore na licu - ishrana kao uzrok nastanka

Kako je važna za opšte zdravlje i stanje organizma, ishrana je isto tako važna i za stanje kože i pojavu bora. Bore na licu će se javiti ukoliko je ishrana bazirana na šećerima, jer visok nivo njihove koncetracije može dovesti do oštećenja krvnih sudova kože ili drugih organa. Usled toga dolazi do smanjenja ishrane kože hranjivim materijama te do njenog oštećenje i pojave bora.

 

  • Bore na licu - pokreti lica kao uzrok nastanka

Do pojave bora na licu može doći i usled pogrešnog korišćenja mimičkih mišića. Pokreti mišića lica kojima se iskazuju različita raspoloženja dovode do pojave bora. Sa svakim pokretom mišića, dolazi i do pokreta ispod površine kože, a nakon godina usled starenja i gubitka elsatičnosti koža neće biti u stanju da se vrati na mesto, što dovodi do nastanka bora.

  • Bore na licu - nedostatak sna kao uzrok nastanka

Nedostatak sna može biti jedan od značajnih faktora koji može doprineti nastanku bora. Usled nedostatka sna povećava se nivo kortizola, a taj hormon doprinosi isušivanju kože što kao posledicu može imati pojavu bora.

 

Podela bora na licu

U zavisnosti od lokacije gde se nalaze bore na licu možemo podeliti na:

U zavisnosti od nastanka, bore delimo na one koje su nastale kao posledica starenja, i one koje su nastale kao posledica spoljnih uticaja.

 

Kako ukloniti bore ?

Postoji više načina i tretmana kojima se mogu ukloniti bore i sprečiti njihov razvoj. Koji će se tretman primeniti zavisi od regije koja se tretira, kao i stepena razvijenosti. Na stranici Uklanjanje bora možete više pročitati o uklanjanju bora uz pomoć botoksa, a o popunjavanju bora uz pomoć filera više možete da pročitate na stranici Popunjavanje bora filerima . Ove dve metode se u zavisnosti od regije koja se tretira primenjuju u Poliklinici " dr Drašković ". Ukoliko imate bilo kakve nedoumice ili pitanja u vezi primene botoksa kod uklanjanja bora na licu, ili pak želite da zakažete pregled ili tretman, možete nas slobodno kontaktirati putem brojeva telefona ili kontakt forme date na stranici kontakt.  Ovde napominjemo da se u Poliklinici "  dr Drašković " krosti VISTABELÒ ( BOTOX Ò)  koji je jedini registrovani botoks u Srbiji.

Komentari (0)

Ostavi komentar

Poslednje sa bloga

Lečenje proširenih vena operativnim i neoperativnim metodama. Operacija vena klasičnom metodom, operacija vena laserom, operacija vena radio talasima i operacija vena vodenom parom. 

Saznaj više

Ponedeljak - Petak

8:00 - 21:00

Subota

8:00 - 15:00

Nedelja

Ne radi


Telefon

+381 11 344 85 41 | +381 11 344 85 47 

+381 60 344 85 47 | +381 60 344 85 47