Bakteriološka dijagnostika

Standardna bakteriološka dijagnostika

 

Dijagnostika bakterijskih infekcija sprovodi se standardnim bakteriološkim tehnikama i serološkim dijagnostičkim testovima. Ispitivanje osetljivosti bakterija na antibiotike izvodi se po preporukama i standardima CLSI (Clinical anda Laboratory Standard Institute, USA). 


Uzorci za bakteriološku dijagnostiu su: brisevi (oka, uha, nosa, guše, jezika, desni, kože, ruku, lica, akne, rane, uetre. glansa, vagine, vulve, cerviksa), urin, sputum, iscedak dojke, eksprimat prostate, sperma, stolica, krv.


Za dobijanje pouzdanih rezultata potrebno je pravilno uzorkovanje, pa je najbolje uzorak dati u laboratoriji, jer će to uraditit stručno obučena osoba. 


Nepravilno uzeti i dostavljeni uzorci mogu imati višestruko štetne posledice, kao što su nepotrebno ili neodgovarajuće lečenje pacijenta, a zatim i mogućnost širenja infekcije i moguće komplikacije usled toga. Ukoliko niste sigurni kako treba uzeti uzorak, u našoj laboratoriji ćete dobiti uputstvo u pisanoj formi.


Ukoliko se ispitivanje vrši na zahtev vašeg lekara, poželjno je ostaviti kontakt telefon ordinacije.


U laboratoeiji je uvek prisutan i klinički mikrobiolog, pa možete tražiti konsultacije i pre davanja uzorka, a i kod interpretacije rezultata.

 

Uzorkovanje

 

Ako uzorak donesete u laboratoriju, vodite računa o pravilnom uzorkovanju, pa se pridržavajte sledećih preporuka:


Urin za urinokulturu žene

 

 1. Oprati ruke vodom i sapunom
 2. Oprati spoljne genitalije vodom i sapunom. Obratiti pažnju na temeljno pranje nabora kože perinalne regije.
 3. Izmokriti prvi mlaz urina u WC šolju (nekoliko ml), zatim izmokriti u sterilnu čašu oko 10ml. Nikad ne puniti do vrha.
 4. Zatvoriti čašu vodeći računa da se prstima ne dotakne poklopac i unutrašnja strana čaše.
  • Svako stanje urina na sobnoj temperaturi više od 1h značajno utiče na broj bakterija i rezultat se ne može pouzdano interpretirati.

 

Urin za urinokulturu muškarca 

 
 1. Oprati ruke vodom i sapunom
 2. Povući prepucijum unazad i oprati glans vodom i sapunom, obrisati predeo oko otvora uretre ispeglanim peškiro pokretom od spreda put unazad
 3. Izmokriti prvi mlaz u WC šolju (nekoliko ml), zatim zmokriti u sterilnu čašu oko 10ml. NIKAD NE PUNITI DO VRHA!
 4. Zatvoriti čašu vodeći računa da se prstima ne dotakne poklopac i unutrašnja strana čaše.
  • Svako stajanje urina na sobnoj temperaturi više od 1h značajno utiče na broj bakterija i rezultat se ne može pouzdano interpretirati.

Urin se zasejava na standardne bakteriološke podloge i, ukoliko je sterilan, rezultat izlazi sledećeg dana. Ukoliko se dokaže prisustvo bakterija, potrebno je da se one identifikuju (dobiju ime), a zatim uradi i osetljivost na antibiotike, tako da se rezultat dobije najkasnije trećeg dana od uzorkovanja.


Ako se niste pridržavali uputstava za davanje uzorka, u urinu se mogu naći bakterije sa kože ruku ili sa anogenitalne regije koje nisu patogene i najčešće ne mogu izazvati infekciju, što se u nalazu posebno naglasi.


Stolica na bakteriološki i parazitološki pregled

 
 1. Bolesnik defecira direktno u čistu plastičnu posudu sa širokim otvorom.
 2. Minimalna količina potrebna za bakteriološki pregled je 2 grama, a za parazitološki 5 grama, osim za Strongiloides Stercoralis - celokupna zapremina stolice.
 3. Maksimalno vreme transporta:
  • za tečne stolice  30 min
  • za polučvrste 1h na sobnoj temperaturi
  • za čvrste stolice 24h na +40C

Na listi upisati vreme uzimanja uzorka.


Uzorci stolice na parazitološki pregled nisu prihvatljivi ako:


 • su kontaminirani urinom ili vodom

 • su osušeni 

 • sadrže bizmut, magnezijum, mineralna ulja ili žučne boje (za očišćenje digestivnog trakta od ovih komponenti potrebno je 7dana, a za žučne boje 21 dan)

Stolica se zasejava na standardne bakteriološke podloge na kojima se traže patogene bakterije, izazivači crevnih infekcija: salmonele, šigele, jersinija, kampilobakter i gljive roda kandida.


Za definitivnu dijagnostiku potrebno je 3 dana, a ukoliko se nađe neka od navedenih bakterija, nalaz izlazi petog dana, jer se radi i osetljivost bakterije na antibiotike.


Stolica na parazitološki pregled ispituje se na jaja crevnih parazita i ciste crevnih protozoa i rezultat je gotov za 1 dan.


URIN NA Trichomonas vaginalis

 

 1. Bolesnik mokri prvi jutarnji urin u celokupnoj zapremini u sterilnu plastičnu posudu.

 2. Maksimalno vreme transporta: 1h na sobnoj temperaturi. Rezultati ove pretrage  gotovi su istog dana.

BRIS URETRE NA UREAPLASMU UREALYTHICUM, MYCOPLASMU HOMINIS

I CHLAMYDIU  TRACHOMATIS

 

Pre uzimanja brisa potrebno je da pacijent ne mokri 3 sata.


Chlamydia trachomatis je najčešći uzročnik seksualno prenosivih bolesti u industrijski  razvijenim zemljama. Infekcija je često bez simptoma i to u skoro 80% žena i 50% muškaraca. 


Kod žena hlamidija izaziva uretritis i cervicitis, a nelečena infekcija i brojne  ozbiljne komplikacije, kao što je pelvična inflamatorna bolest, sterilitet, vanmaterična trudnoća, upala zglobova, a kod muškaraca epididimitis, orhitis, poremećaj sazrevanja spermatozioda, sa posledičnim sterilitetom.


Kod muškaraca nelečena ili neadekvatno lečena  infekcija može da se komplikuje širenjem upalnog procesa iz mokraćne cevi na prostatu, tako da se često u mokraćnoj cevi  i ne nalazi hlamidija. U skoro 90% hroničnih prostatitisa ne nađe se uzročnik. Poslednjih godina se sve više govori o hlamidiji kao mogućem uzročniku hroničnog prostatitisa.Oboljenje prostate utiče i na seksualni život muškarca, pa je blagovremena dijagnoza od izuzetne važnosti. 


Zato je kod sumnje na prostatitis izazvan hlamidijama, potrebno uraditi posebno uzorkovanje, tzv. „urin u četiri čaše“.   


Konjunktivitis i upala pluća može da se razvije kod novorođenčadi prolaskom kroz porođajni kanal koji je inficiran hlamidijom. U USA se na lečenje infekcije hlamidijom godišnje troši nekoliko milijardi dolara. To je razlog što se preporučuje da se mlade, seksualno aktivne osobe, posebno žene, rutinski testiraju na infekciju hlamidijom.


Genitalne mikoplazme 

 

Iako rod Ureaplazma obuhvata mnogo veći broj vrsta, u kliničkoj praksi su najčešći izazivači genitalnih infekcija muškaraca i žena Ureaplasma urealythicum i Mycoplasma hominis. Kod žena se dovode u vezu sa zapaljenjem grlića materice, jajnika, spontanim pobačajem i niskom porođajnom težinom ploda. Kod muškaraca izazivaju negonoroični uretritis (upala mokraćnog kanala koju nije izazvao gonokok), epididimitis, a zbog svoje osobine da se vežu za površinu ćelije, vežu se i za spermatozoide, koji zbog toga privremeno gube svoju pokretljivost, što dovodi do problema u oplođavanju jajne ćelije.


Genitalne mikoplazme se dovode u vezu i sa Morbus Reiter (klinička slika- upala sluznice oka, upala zglobova i mokraćne cevi ), pa je u ovim slučajevima obavezno vršiti testiranje na ovog uzročnika. Uzorci za ovo ispitivanje su: bris konjunktive, bris uretre ili cerviksa, a u slučaju otoka zglobova, lekar šalje tečnost iz zglobne šupljine.

 

Bakteriološke serološke analize

     

 Rade se iz krvi i obuhvataju dokazivanje prisustva antitela na bakterije, uzročnika sifilisa, mikoplazmu pneumonije, helikobakter, boreliju, hlamidiju trahomatis.


Mycoplsma pneumoniae je izazivač respiratornih infekcija, a infekcija se lako širi na bronhije i alveole izazivajući atipičnu upalu pluća. Najčešće oboljevaju mladi ljudi, ali su moguće i porodične epidemije. Neke infekcije prođu sa blagom kliničkom slikom i ne dijagnostikuju se. 


U našoj laboratoriji se dijagnostikuju antitela klase IgG i IgM na M. pneumoniae.

Helicobacter pylori najčešće izaziva infekciju sluzokože želuca u formi akutnog ili hroničnog gastritisa. Oko 50% populacije u svetu je inficirano, a broj obolelih raste sa godinama starosti.


Danas se smatra da dugotrajna nelečena infekcija pogoduje razvoju kancera želuca.


U našoj laboratoriji se dijagnostikuju antitela klase IgG i IgA.


Borelia burgdorferi je izazivač Lajmske bolesti ( po gradu Lyme u Kaliforniji), a prenose je zaraženi krpelji. Bolesti su izloženi svi koji borave u prirodi gde ima zaraženih krpelja ( Ada Ciganlija, Košutnjak), a posebno profesionalno izloženi, koji rade u šumskim oblastima.


Bolest se postepeno i podmuklo razvija u nekoliko faza i ima hroničan tok, pa se preporučuje da se posle ujeda krpelja uradi testiranje iz krvi.


U našoj laboratoriji se radi dokazivanje specifičnih IgG i IgM antitela i potvrdni test (Western blott) na IgG i IgM antitela. 


Zbog ozbiljnosti mogućih komplikacija ove bolesti, i radi započinjanja terapije, kod dobijanja pozitivnih rezultata ELISA tehnikom, uvek se preporučuje Western blott na B. Burgdorferi.

 

Postavite pitanje doktoru

Polja obelezena zvezdicom je obavezno popuniti. Zadržavamo pravo izbora komentara koji ce biti objavljeni, kao i pravo skracivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje*, psovke i uvrede, kao i komentare koji se ne odnose na tekst koji komentarišete, ne objavljujemo.

Komentari (0)

Ostavi komentar

Poslednje sa bloga

Lečenje proširenih vena operativnim i neoperativnim metodama. Operacija vena klasičnom metodom, operacija vena laserom, operacija vena radio talasima i operacija vena vodenom parom. 

Saznaj više

Ponedeljak - Petak

8:00 - 21:00

Subota

8:00 - 15:00

Nedelja

Ne radi


Telefon

+381 11 344 85 41 | +381 11 344 85 47 

+381 60 344 85 41 | +381 60 344 85 47