Abdominalna hirurgija

Hirurgija želudca i jednjaka

 

U Specijalnoj hirurškoj bolnici „Hirurgija dr Drašković“ obavljaju se sve intervencije na jednjaku i želudcu, kako benignih, tako i malignih.


Najčešća benigna bolest jednjaka i želudca je gastroezofagealni refluks, koja nastaje zbog anatomskog poremećaja spoja jednjaka i želudca. Karakteriše se vraćanjem želudačnog sadržaja u jednjak sa mnogobrojnim simptomima, kao što su:

  • osećaj kiseline u jednjaku (gorušica),
  • teško gutanje i
  • izražena težina u sredogruđu.

Ukoliko bolest dugo traje, može da nastane suženje jednjaka, a na sluzokoži jednjaka može doći do nastanka ranica. Želudačna kiselina nagriza sluzokožu jednjaka i izaziva hroničnu iritaciju koja se smatra prekancerozom.


Od malignih bolesti želudca i jednjaka najšečći je karcinom ili rak želudca. Sklonost za nastanak ove bolesti imaju osobe koje imaju hronični atrofični gastritis i pernicioznu anemiju. Danas je dokazano da je uzrok hroničnog atrofičnog gastritisa Helicobacter pylori. Ne treba zanemariti i unošenje i većih količina alkohola kao mogući faktor nastanka zloćudnih bolesti jednjaka i želudca. Pušači u većem procentu oboljevaju od ove bolesti.


Simptomi - značajan gubitak u telesnoj težini, muka, povraćanje, gubitak apetita i anemija. Ako je tumor lokalizovan u početnom delu želuca ili u jednjaku, dominantan simptom je otežano gutanje, tj. nemogućnost unosa čvršće hrane. Nekada simptomi tumora želuca mogu biti isti kao kod čira želuca, naročito u ranoj fazi bolesti. Zato je potrebno kod svih ovih tegoba indikovati ezofagogastroskopiju, sa uzimanjem isečka sluzokože sa sumnjivih mesta.


Lečenje – Posle odgovarajuće dijagnostike i dobijanja patohistološke dijagnoze, pristupa se dominantno hirurškom lečenju. Kod izraženog gastroezofagealnog refluksa potrebno je učiniti antirefluks operaciju, bilo klasičnim hirurškim putem ili laparaskopskom intervencijom.


Kod lečenja zloćudnih tumora jednjaka i želuca, hirurško lečenje je metoda izbora, gde je radikalnost operacije od suštinskog značaja. Konzilijarni pristup kod rešavanja tumora želuca i jednjaka je obavezan, pri čemu je kod nekih tipova tumora hemioterapija dominantna.

 

Hirurgija jetre i žučnih puteva

 

Bolesti jetre i žučnih puteva su česta patologija i u velikom procentu iziskuju hirurško rešavanje. Jetra je najveći unutrašnji organ čoveka, sa mnogobrojnim funkcijama, od kojih je najvažnija detoksikacija organizma od mnogih otrova.Velika je mogućnost prirodnog obnavljanja tkiva jetre (regeneracija). Sa donje strane jetre se nalazi rezervoar žuči - žučna kesa, a žuč je neophodna za normalni proces varenja u tankim crevima, pogotovo masti. Kod visoke koncentracije holesterola u žuči mogu da nastanu kamenčići, koji otežavaju normalno oticanje žuči. Kod nekih bolesti i infekcija takođe može nastati kamenje u žuči. Ovi kamenčići mogu da se zaglave u žučnim putevima, kada nastaje upala sluzokože žučne kese. Nekada ovi kamenčići zapuše glavne žučne puteve, kada nastaje žutica, a upala glavnog žučnog puta (holangitis), često je smrtonosna bolest.

 

Tumori jetre i žučnih puteva

 

U jetri tumori mogu biti primarni i sekundarni (metastaze).


Posle odgovarajuće dijagnostike (ultrazvuk, skener), a u zavisnosti od opšteg stanja pacijenta, najčešće je indkovana hirurška intervencija - radikalno odstranjenje tumora. Kod matastaza u jetri jako je bitno pronaći primarni tumor i tek posle konzilijarnog sagledavanja, eventualno lečenje dopuniti metastazektomijom (uklanjanje metastaza). Danas je hirurgija tumora jetre nezamisliva bez ultrazvuka u operacionoj sali.


Najčešća operacija je uklanjanje žučne kese laparoskopskim putem. Ona je postala standard u hirurgiji žučne kese. Smatra se da samo bolnice koje standardno rade laparoskopske holecistektomije imaju odgvoarajući stručni nivo.

 

Hirurgija pankreasa i slezine

 

Pankreas (gušterača) je velika žlezda koja je većim delom u kontaktu sa dvanaestopalačnim crevom, a svojim repom se naslanja na slezinu. Pankreas luči hormone (inzulin, glukagon), ali luči i enzime neophodne za varenje hrane. Zbog specifičnog položaja pankreasa u telu (neposredno ispred kičme, a iza želuca, debelog creva), simptomi bolesti se ispoljavaju kasno. Ako je bolest lokalizovana u glavi pankreasa (početni deo oko dvanaestopalačnog creva), najčešći simptom je bezbolna žutica. Ako je proces ka repu pankreasa, najčešće je prvi simptom bol u želudcu.

 

Tumori pankreasa

 

Relativno su česti, a najčešće se otkrivaju u poodmakloj fazi. Nekada su se javljali kod ljudi posle šezdesete godine, a danas se sreću i kod mlađe populacije. Faktori rizika su: pušenje, konzumiranje alkohola, gojaznost, nedovoljna fizička aktivnost, ali su značajni i nasledni faktori. 


Za dijagnozu su značajne sledeće metode pregleda: ultrazvuk, skener, magnetna rezonanca, endoskopska ultrasonografija, kao i snimanje žučnih i pankreatičnih putava kontrasnim sredstvima.


Terapija tumora pankreasa je operativna, po mogućnosti radikalna, a kod uznapredovalih tumora-palijativna (premošćavanje).


Poslednjih godina hemioterapija ima sve veći značaj u lečenju uznapredovalih malignih bolesti pankreasa.


Slezina je organ u smešten ispod levog dela dijafragme, sa značajnom ulogom filtriranja krvi i pojačavanju imunog odgovora. Ranije se smatralo da se bez slezine može živeti normalno i bez posledica, ali je danas dokazano da su osobe bez slezine češće izložene septičnim stanjima.


Najčešće bolesti slezine su ciste, a retko tumori. U nekim hematološkim bolestima potrebno je u cilju lečenja hirurški ukloniti slezinu.

Poslednje sa bloga

Lečenje proširenih vena operativnim i neoperativnim metodama. Operacija vena klasičnom metodom, operacija vena laserom, operacija vena radio talasima i operacija vena vodenom parom. 

Saznaj više

Ponedeljak - Petak

8:00 - 21:00

Subota

8:00 - 15:00

Nedelja

Ne radi


Telefon

+381 11 344 85 41 | +381 11 344 85 47 

+381 60 344 85 41 | +381 60 344 85 47